IVAN PERIC Cropix
VELIKO PRIZNANJE ZA HAJDUK

‘Mršavi start u nastavak prvenstva je upozorenje, ali uvjeren sam da ćemo osvojiti naslov prvaka‘

‘Kao da su nam avansno dali tu nagradu, uz obvezu da osvojimo prvo mjesto‘, rekao je Jakobušić
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 09. veljača 2024. 23:30

Nakon bogate sportske 2023. godine, Slobodna Dalmacija proglasila je najbolje u Dalmaciji u sedam kategorija, na temelju glasova čitatelja, žirija i novinara sportske rubrike (po 33 posto udjela). U Hrvatskom domu, prema tradiciji, okupila se brojna sportska svita, pa su laureati nagrađivani aplauzima i čestitkama.

Uslijed sveopće zanesenosti Hajdukom, s obzirom na učinak u prošloj godini (drugi put osvojen Kup Hrvatske, te naslov prvaka jesenskog dijela prvenstva) "bijeli" su proglašeni za najbolju momčad 2023. To priznanje moglo je pripasti i drugim nominiranim klubovima, kao košarkašima Zadra (dvostruka kruna) ili vaterpolistima Jadrana (prvaci Hrvatske). To je u svojem govoru istakao i predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić nakon što je primio trofej iz ruku Adriana Ježine, bivšeg vaterpolista Jadrana, inače predsjednika uprave Telemacha, jednog od sponzora predstave.

- Tko god da je izabran za najbolju momčad Dalmacije, bilo bi zasluženo - rekao je Jakobušić.

- Što se nas tiče, čitatelji, članovi žirija i sportski novinari, kao da su nam avansno dali tu nagradu, uz obvezu da osvojimo prvo mjesto. Umnogome je ta odluka donesena i na bazi emocija…

Jaka delegacija Hajduka

Na dodjeli priznanja bila je jaka delegacija Hajduka, uz predsjednika Jakobušića, sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa, šefa akademije "Luka Kaliterna" Bore Primorca, te prvotimaca Filipa Krovinovića i Darija Melnjaka. Svakako treba spomenuti i Stipu Pletikosu, kao izaslanika HNS-a, ali viđeni su i bivši prvotimci Hajduka Mate Bilić, Nenad Šalov, Goran Milović, te trener juniorskog sastava Marijan Budimir.

U konkurenciji za najboljeg sportaša favorit je bio Marko Livaja, najomiljeniji sportaš Dalmacije, ali nagrada je ipak pripala jedriličaru Mornara Tončiju Stipanoviću, koji je prošle godine u klasi ILCA 7 (bivši laser) peti put osvojio prvenstvo Europe.

- Žao mi je da je Hajduk donekle pokvario sjajan dojam iz završnice prošle godine - rekao je Nenad Šalov, koji je s "bijelima" osvojio tri naslova prvaka i čak četiri kupa Jugoslavije.

- Mršavi start u nastavak prvenstva dogodio se, i to je upozorenje. Međutim, uvjeren sam da ćemo do kraja prvenstva uspjeti preuzeti vodstvo i osvojiti naslov prvaka.

Bez većih problema

U utrci utroje Šalov je uvjeren da će vodeći klubovi ipak bez većih problema apsolvirati sve protivnike, te kako će odlučivati derbiji:

- Sada Hajduk čeka šest ispita, na kojima ne smije biti kiksa. Značajni je hendikep neigranje Livaje, ali ako Karoglanova momčad nije u stanju i bez Livaje osvojiti sva tri boda, najprije protiv Slaven Belupa, pa dalje u nizu protiv Rudeša i Varaždina u gostima, onda nema smisla sanjati titulu. Derbi protiv Dinama bit će ključ finiša, jer ne samo da su tri boda imperativ, nego bi u tom slučaju momčad Hajduka ojačala u psihološkom pogledu.

Šalov je kao prvotimac Hajduka u pravilu posebno nadahnuto igrao protiv Dinama, posebno se to dogodilo 5. travnja 1981., kad su raporti s utakmice imali naslov - Šalovljev gol preokreta - jer on je bio autor izjednačujućeg gola za 1-1, u pobjedi Hajduka 3-1.

- To su bila davna vremena. Sjećam se, igrala se posljednja minuta prije odmora, tada nije bilo nadoknađivanja vremena. Oni su vodili golom Abida Kovačevića, nadigrali su nas… Primio sam loptu, ispravio je, ali mi je prešla na desnu stranu, a ja ljevonog. Ipak sam desnom opalio, pogodio uz vratnicu, vratar Dinama Željko Stinčić ništa nije mogao. U drugom poluvremenu smo ih pobijedili…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 03:28