Marin Ljubičić

 GORAN ŠEBELIĆ/Cropix
MLADI VATRENI:

‘Morao sam zabiti više golova, ali očekujem poziv u hrvatsku reprezentaciju jer sam to zaslužio‘

Donedavni napadač Hajduka u razgovoru za SN priznaje da je ove sezone mogao biti efikasniji
Piše: Jure BurićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 09:05

Do završetka austrijskog nogometnog prvenstva preostale su još dvije runde. Prvak je opet Red Bull Salzburg, a iza Crvenih bikova su Sturm Graz, pa LASK Linz, u kojem je i hrvatski mladi reprezentativac Marin Ljubičić (21), koji je svojim golovima pomogao LASK-u da ostvari visoki plasman. Taj redoslijed vodeće trojke na prvenstvenoj ljestvici ne može se promijeniti...

Ljubičić se sa svojim LASK-om do kraja aktualnog prvenstva mora još sučeliti bečkoj Austriji na svom terenu, dok će posljednji ligaški dvoboj u ovoj sezoni odraditi u Grazu, kod Sturma. Mnogima je ovdje u Austriji čudno da Ljubičić ne dobiva veću minutažu (u prosjeku ove sezone igra 57 minuta po utakmici u svim natjecanjima), iako je Ibrahim Mustapha, koji često dobije prednost pred njim, dobar igrač, on, međutim, rijetko zabija i asistira. A to bi mu trebala biti glavna zadaća.

Za usporedbu, Ganac, koji je u klub stigao u veljači ove godine iz Crvene zvezde, je u 14 nastupa za LASK upisao po 3 gola i asistencije u svim natjecanjima, dok je Ljubičić za momčad iz Linza u 31 nastupu u svim natjecanjima upisao 15 golova i 2 asistencije.

Kako ste zadovoljni u LASK-u?

- Zadovoljan sam, ne mogu se buniti, niti prigovarati. Svakako, moj fokus je na treninzima, na utakmicama, klupskim obvezama, a drugo je sve u sporednom planu.

Dosad ste 11 puta pogađali suparničke mreže u austrijskom prvenstvu, zar ta brojka nije dovoljan pokazatelj vaših napadačkih vrlina, a trener Kühbauer vas u posljednje vrijeme ne uvrštava u udarnu postavu?

- Istina, već dulje vrijeme vučem tu brojku, 11 pogodaka, dugo nisam zabio. Doduše, nisam niti imao kontinuitet igara, bio sam u međuvremenu malo i bolestan i ozlijeđen, ali time ne želim opravdavati svoj post. Pozitivno razmišljam, vjerujem u bolju sezonu nakon stanke i priprema za sljedeću sezonu.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Pratili smo vaše igre kroz austrijsko prvenstvo, dojma smo da vam ovaj sustav igre u LASK-u baš i ne leži?

- Ma, ne bih komentirao na taj način, da me se ne shvati da bježim od odgovornosti. Osobno, uvijek se nastojim uklopiti u svaki ponuđeni sustav i formaciju. Nekad to ispadne bolje, a ponekad lošije. Istina je, bio bih sretniji da je drugačije, ali tako je, kako je. Naišlo je takvo razdoblje, pao sam u napadačkoj formi.

Jeste li možda pričali s trenerom o svom statusu, igri?

- Ne, nismo razgovarali.

Kako onda ocjenjujete svoj doprinos i uopće učinak u ovoj sezoni?

- Zabio sam 11 golova u prvenstvu, te 4 u Kupu, a da mi je netko ponudio takvu mogućnost na početku, naravno da bih je objeručke prihvatio. Međutim, sada ne, i samokritički kažem da sam mogao i morao još više poboljšati realizaciju. Želim vam reći da se neću hvaliti i reći da sam presretan ili prezadovoljan. Ne, nisam zadovoljan!

Približava se i Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija u Gruziji i Rumunjskoj, očekujete li poziv izbornika Dragana Skočića, zapravo, jesu li vam se već javili po tom pitanju?

- Nitko me još nije zvao. Očekujem li poziv? Očekujem! Po učinku sam zaslužio da budem među pozvanima. Međutim, poziv ne pišem ja, izbornik je taj koji ima posljednju riječ po tom pitanju.

Kakvi su nam izgledi na Europskom prvenstvu?

- Od nas se očekuje prolazak skupine, a vjerujem da to i možemo ostvariti, objektivno, uz Španjolsku. Poslije toga, što nam dragi Bog da. Naravno, ništa loše ne mislim o Ukrajini i Rumunjskoj, ali vjerujem u našu momčad unatoč ozljedama nekolicine reprezentativaca. Neće to biti niti malo lagana zadaća ili neka šetnja, ali kada se držimo skupa i pokažemo zajedništvo, možemo mnogo.

Ostat ćete zapisani u povijesti LASK-a kao strijelac prvog i jedinog pogotka na otvaranju novog stadiona, Raiffeisen Arene u Linzu, 24. veljače 2023. godine protiv Lustenaua?

- Auuuu, bio sam strašno ljut tada na početku tog dvoboja. Tribine pune do posljednjeg mjesta, kulisa fenomenalna, sve top, a ja nisam krenuo od početka. Došli su mi i prijatelji, njih sedmoro, u mojim dresovima iz Hajduka i LASK-a, a ja na klupi za pričuve. Sam sebi sam rekao "moraš zabiti, daj sve od sebe" i Bogu hvala ostvarilo se to. Poentirao sam i gol slavio pred prijateljima. Nitko tada nije bio sretniji od mene!

Pisalo se da vas Torino, kojem je trener Ivan Jurić, prati i želi, je li to možda još uvijek aktualno?

- Ne bih rekao da mi je ovaj drugi dio sezone baš neka jaka preporuka, jer niti sam nisam zadovoljan, pa tako ne očekujem da će drugi klubovi trošiti vrijeme i energiju, te misliti i pričati o meni. Uostalom, ne bih se te teme niti sjetio da me niste upitali. Želim okončati ovo prvenstvo na super način i sudjelovati na Europskom prvenstvu mladih reprezentacija, to mi je osnovni cilj.

Linker
20. travanj 2024 16:15