GORAN MEHKEK Cropix
‘SUČIĆ JE SVE BOLJI‘

‘Mladićima se stavlja prevelik teret, a Baturini i Vidoviću teže je nego Pukštasu i Siguru iz jednog razloga‘

Dinamova selekcija bi se trebala orijentirati na stopere kojima je prednost čitanje igre i brzina
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. prosinac 2023. 23:14

Nakon što su maksimirski kroničari jedva preživjeli prvo poluvrijeme utakmice protiv Rudeša, smatrali su kako 45 minuta "ničega" Dinamova momčad više ne može ponoviti. No, "modri" su ih uspjeli razuvjeriti već u prvom sljedećem nastupu. Naposljetku je Dinamo, u četvrtak navečer, uvjerljivo svladao Ballkani (3-0), ali prevladava dojam da se igra kosovske momčadi raspala poslije prvog primljenog pogotka. Koliko spomenuta pobjeda može biti razlogom optimizma uoči nedjeljnog sraza protiv Hajduka?

- Gledajmo situaciju s pragmatične strane. Dinamo je protiv Ballkanija ostvario cilj. Pobjedom nastavlja natjecanje u Europi. Istina, Dinamo nije bio na željenoj razini, ali nadam se da će u klubu izvući neku pouku iz tog nastupa. Nema sumnje da su i naši kriteriji malo oštriji, s obzirom na to da maksimirske predstave prečesto uspoređujemo s onim što vidimo u ligama "petice". No, pozitivni efekti sigurno će konsolidirati Dinamovu momčad uoči derbija s Hajdukom - smatra bivši igrač i kapetan "modrih", Dražen Besek.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Najsigurniji su i najranjiviji

Utakmicu s kosovskim klubom iluzorno je uopće stavljati u kontekst dvoboja sa Splićanima. U gabaritima svojih mogućnosti, Ballkani se pokušavao nadigravati s Dinamom. Pritom Kosovari nisu napravili niti puno prekršaja (svega 12). U nedjelju će pred "modrima" biti kudikamo agresivniji suparnik, koji će vjerojatno težiti opstrukciji Dinamova načina igre.

- Mislim da bi bilo dobro za Dinamo da Hajduk ponajprije inzistira na opstrukciji igre. Hajduk je u psihološkoj prednosti, jer u ovoj utakmici može puno dobiti. Međutim, mišljenja sam da Dinamo, unatoč svim turbulencijama, ima i nadalje kvalitetniju momčad. Pitanje je samo hoće li "modri" svoju kvalitetu uspjeti materijalizirati i pokazati u toj utakmici - tko je tko. Problem Dinamove forme nije prisutan samo posljednje dvije utakmice. Maksimirska momčad ima kontinuitet u kojima izostaje prepoznatljivost igre i navijačima je ponekad teško shvatiti kako klub s tolikim budžetom nudi tako skromne predstave. Očigledno je da Dinamo nije niti taktički niti fizički spreman za visoki presing. Stoga bi "modri" u nedjelju trebali ponajprije pokazati taktičku mudrost i igračku zrelost.

Hajduk je ove sezone pobijedio u obje prvenstvene utakmice.

- Slažem se s trenerom Karoglanom, koji tvrdi da tablica nije realna, jer Dinamo ima dvije utakmice manje. Nedjeljni će ogled de facto odlučivati o jesenskom prvaku. Imam iskustvo igranja derbija, i mogu zaključiti kada si uoči takve utakmice najsigurniji, onda si i najranjiviji.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Kaneku trebaju jači izazovi

Derbi je i prigoda nekim maksimirskim igračima, za koje kritičari učestalo ponavljaju kako su - "ostali dužni". Disproporcija između očekivanja i učinka najizraženija je kod Baturine i Vidovića.

- Preveliki im se teret stavlja na pleća. Radi se o mladim nogometašima, čije su karijere neizbježno podložne oscilacijama. Težište igre u takvim utakmicama moraju držati stariji igrači, poput Theophilea, Ademija i Petkovića. Stvaranje igrača je proces. Pritom je Baturini i Vidoviću sigurno teže nego Pukštasu ili Siguru, jer se zbog Dinamovih obveza u Europi moraju praktički dokazivati svaka 3-4 dana.

No, neki igrači "modrih" u posljednjem su razdoblju skrenuli pozornost na svoje mogućnosti. Ponajprije, Kaneko i Sučić.

- Pohvalio bih Sučića, kod kojega je naglašena podređenost momčadi kroz veliku količinu trke i odgovornost u igri. Mislim da će igranjem uz Mišića još napredovati glede držanja pozicije i pregleda igre. Nisam ga nikada upoznao, ali ostavlja mi dojam "zdravog dečka". Istodobno, Kaneko se spominje kao hit-igrač. Japanac je napravio veliki iskorak od dolaska u Maksimir, ali mislim da je odigrao premalo zahtjevnih utakmica za konačni sud. Volio bih ga vidjeti u situaciji protiv neke engleske ili njemačke momčadi.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Spoznaja da u posljednja četiri ogleda, Dinamo nije primio gol, za aktualnu momčad svakako predstavlja kuriozitet.

- To je svakako detalj za pohvalu, ali Dinamova igra uglavnom se bazira na ofenzivi i protivnik se uzda u kontre i polukontre. Stoga bi se selekcija Dinamova stožera uglavnom trebala orijentirati na stopere kojima je prednost čitanje igre, brzina, te situacije "jedan na jedan". Osim Ristovskog, Dinamo ima još samo jednog takvog, ali je mali Živković trenutačno u Lokomotivi. Od središnjih braniča očekuje se da budu i potpora veznoj liniji u građenju napada, ali i da bočnim igračima omogućuju "visoku igru". Zbog svega navedenog, nisam bio oduševljen angažmanom Theophilea, premda će on sigurno biti od pomoći u HNL-u, ponajprije zbog iskustva i energije. Dodatni je problem bio ove sezone što su Šutalo i Perić bili često ozlijeđeni, a Perković bez trenerskog povjerenja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:11