ANTE CIZMIC Cropix
ČEKAJU SE ODGOVORI

Livaja opet u dresu Hajduka dan nakon finala Vatrenih, na Poljudu pred pripreme ostala dva goruća pitanja

U ponedjeljak kreću pripreme Lekinog sastava, a od prvog dana trenirat će i Marko Livaja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. lipanj 2023. 14:45

U ponedjeljak poslijepodne završava odmor igračima Hajduka, počinju pripreme za novu ambicioznu sezonu. Zbog radova na poljudskim terenima hajdukovci će svoj početni zalet hvatati u Mravincima, na terenima lokalnog četvrtoligaša Sloge, stoga će prozivka po prvi put biti obavljena izvan Splita.

Prvi tjedan Bijeli će kompletno odraditi u Mravincima, pritom će odigrati i jednu zatvorenu trening utakmicu sa Širokim Brijegom, ali lokacija odigravanja utakmice neće biti objavljena. Nakon tjedan dana u Splitu, odlaze Bijeli na dvotjedne pripreme u Sloveniju gdje je za sada planirano pet pripremnih utakmica, a potom će od 10. srpnja ponovno trenirati na Poljudu spremajući se za dvoboj Superkupa koji se 15. srpnja igra s Dinamom u Maksimiru.

image

Ivan Leko

TOM DUBRAVEC Cropix

Trener Ivan Leko na startu će imati promijenjeni sastav, iz Panathinaikosa je stigao stoper Zvonimir Šarlija kao jedino, za sada, novo ime među Bijelima. Iz prošle sezone nema šestorice kojima su istekli ugovori, te dva igrača koji još nisu riješili svoj status. Danijel Subašić, Stefan Simić, Gergo Lovrencsics, Marco Fossati, Agustin Anello i Toni Borevković više ne stanuju u poljudskoj svlačionici. Četvorica su otišla s istekom ugovora, dok su Borevković i Anello završili svoju posudbu u bijelom dresu.

Na pripremama s Nigerijom

Poznata je to činjenica, ali puno su dakako zanimljivija dva igrača koji čekaju rasplet svog statusa. Do početka priprema trebalo bi se znati što će biti s Nikolom Kalinićem, 35-godišnjim centarforom kojem na kraju ovog mjeseca ističe ugovor s Hajdukom, a pritom još uvijek nije postignut dogovor o nastavku suradnje.

image

Nikola Kalinić

VOJKO BASIC Cropix

Ostane li sve prema aktualnom stanju, Kalinića nećemo vidjeti na početku priprema u Mravincima, a što će biti dalje, još uvijek je enigma. Rasplet zbivanja ide u smjeru njegovog oproštaja od nogometa, ali iznenađenja nikada nisu isključena. Sudeći prema minutaži koju je imao ovog proljeća kod trenera Leke, Kalinić je na Subašićevom putu, na tragu umirovljenja, ali ipak pričekajmo što će na sve kazati Hajduk, odnosno sportski direktor Mindaugas Nikoličius koji će u ponedjeljak poslijepodne u Mravincima odgovarati na novinarska pitanja.

Pritom status Kalinića neće biti jedino pitanje za Nikoličiusa, jer s velikim zanimanjem čeka se i odgovor na status Awaziema. Stoper u kojeg Leko silno vjeruje, središnji branič koji imponira snagom i brzinom, ima ugovor o posudbi do kraja lipnja. Stasiti stoper trenutno je na pripremama reprezentacije Nigerije, tako da ni njega u svakom slučaju ne treba očekivati u ponedjeljak u Mravincima.

image

Chidozie Awaziem

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ali, to nije razlog da se dobije neki klupski stav glede daljnjih planova s Awaziemom, odnosno aktualnim statusom pregovora. Jer, sama činjenica da se Hajduk oprostio sa svim igračima kojima je istekao ugovor ili posudba, a pritom među njima nije bio Awaziem, jasno govori da postoji ozbiljan interes za njegovim ostankom među Bijelima. Za koji novac, koliko se može i želi platiti odšteta, to su otvorene stavke na koje se čeka odgovor.

Stiže i Marko Livaja

U ponedjeljak na pripreme stiže Marko Livaja. Nismo zaboravili najboljeg igrača Bijelih koji se nakon odlaska iz reprezentacije odmarao u Splitu. Najavio je Livaja dolazak na pripreme od prvog dana, stoga bismo i njega trebali vidjeti u Mravincima. Kao i oporavljenike Lovru Kalinića i Eleza koji će biti s momčadi, ali sigurno neće od prvog dana krenuti punim intenzitetom.

Zbog obveza u reprezentaciji sigurno neće biti Nike Sigura, jedinog od Bijelih koji u dresu Hrvatske sudjeluje na EP reprezentacija U-21. Neće biti ni Jana Mlakara koji sa Slovenijom igra kvalifikacije za Euro, a poneki dana dodatnog odmora svakako bi mogao dobiti i Rokas Pukštas koji je s reprezentacijom SAD-a igrao na Svjetskom prvenstvu U-20 u Argentini.
Na kraju kada se sve zbroji i oduzme, nema većih promjena.

Bijele je napustila očekivana šestorka, pojačanja su za sada u skromnom broju jer mercato je tek počeo pred tri dana, stoga su glavna pitanja produžetak suradnje s Nikolom Kalinićem i Awaziemom, dvojicom iskusnih igrača koji imaju svoj značaj za ekipu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 04:06