Mindaugas Nikoličius i Lukša Jakobušić

 PAUN PAUNOVIC Cropix
STVARANJE NOVOG HAJDUKA

Kraj stare prakse: Hajduk više neće biti poligon za oživljavanje karijera drugoligaških internacionalaca!

Jasnu je strategiju iskazao predsjednik Bijelih i neće odustati od svog cilja - stvoriti još jači Hajduk
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. lipanj 2022. 10:44

Hajduk je u zadnjih šest godina promijenio četiri predsjednika i svaki je imao svoju strategiju prijelaznog roka. Premda činjenica da Lukša Jakobušić ima na raspolaganju drugi ljetni mercato zaredom i ne zvuči kao neka posebnost, za Hajduk je velika stvar da predsjednik odrađuje kontinuitet transfernih rokova.

Huljaj, primjerice, nije imao tu mogućnost, a Brbić i Kos su se zaustavili na dva ljetna mercata. Iz različitih razloga treći nisu dočekali. Lukša Jakobušić sa svojim stručnim teamom, prije svih sa sportskim direktorom Nikoličiusom, ima šansu nastaviti započeti posao. Ima priliku za kontinuitet, a to je preduvjet uspjeha jer prečesto se proteklih sezona događalo da novi klupski čelnici na ljeto počinju od nule, Rješavaju kadar od svog prethodnika, traže opcije za igrače koje na tržištu nisu mogli ni prodati, ni darovati. Svako ljeto dolazilo je po 10-ak novih igrača, a prodavalo se najbolje što je klub imao. Međutim, i s tom praksom se prekida jer ovog ljeta najmanje je vijesti s mercata vezanih uz Hajduk.

Odlazili i mladi

Analizu smo započeli s Ivanom Kosom jer mjesec dana prije početka mercata, u svibnju 2016. godine, zasjeo je u fotelju predsjednika Hajduka. Doveo je novog trenera, promijenio i sportskog direktora, a shodno tome i mnoštvo igrača. U ljeto 2016. selekcija dolazaka kreirana je uglavnom od nepoznatih igrača koji su nastupali za europske niželigaše poput Saida i Memolle. Hajduk je tog ljeta prodavao ponajbolje iz svog kadra (Sušić, H. Milić), ali uz iskusne u izlazne transfere odlazili su i mladi poput tada 17-godišnjeg Maganjića.

Godinu poslije momčad se nadograđivala sa sličnim profilom malo poznatih igrača, uz koje je kao iznimka stigao i Josip Radošević, povratnik u bijeli dres. Rezultat se pokušao ostvariti na krilima iskusnog Dugopoljca, Grka Savvasa, ali i etabliranog Almeide u zalasku karijere. S druge strane, prodan je najbolji proizvod omladinske škole, Nikola Vlašić, i to u rekordnom klupskom transferu.

Dvije godine nakon Kosa došao je Huljaj, koji je počeo raditi kao predsjednik Hajduka u trenutku kada je mercato već bio u punom jeku. Početkom srpnja Huljaj je preuzeo dužnost predsjednika Uprave zatekavši prilično kaotičnu situaciju, što je i logično jer je klub čekao da se ustoliči prvi čovjek na Poljudu. Huljaj je morao rješavati višak nastao kupovinom iz prethodnih mercata, ali uslijed financijske nestabilnosti ponovno se prodavalo najbolje. Petorica ključnih igrača napustila su Poljud, od vratara preko prvog stopera do najvažnijih veznjaka. Shodno tome, nastajao je i manjak kadra koji se nadoknađivao novim pokušajem pronalaska igrača s preporukom "dobro, a jeftino", što je, dakako, bilo i najteže za pronaći. U ljeto 2018. doveo je Huljaj devet novih igrača, do rujna već promijenio i trenera, a Hajduk je imao najlošiji ulazak u sezonu sa šest utakmica bez pobjede.

Pogrešna pomisao

Brbić je zamijenio Huljaja nakon samo osam mjeseci na čelu splitskog kluba i već je u prvom povratničkom ljetnom mercatu krenuo žestoko. Nakon dugo godina Brbić je krenuo s kupovinom. Prethodne četiri sezone Hajduk je uzimao uglavnom slobodne igrače, a prodavao najbolje što je imao u kadru. Brbić je također prodao jednog od igrača iz kategorije "obiteljsko srebro" priskrbivši klubu 6,5 milijuna od transfera Domagoja Bradarića u Lille. Ali, novci su uloženi u dva perspektivna lijeva beka, 19-godišnjake Dolčeka i Čolinu, iz Milana je doveo stopera Simića, potpisao vratara mlade reprezentacije Posavca, kojima je još pridodao Eduoka, Nigerijca koji je trebao biti udarni napadač. Iskustvo je tražio posuđivanjem Filipa Bradarića. Doimalo se kako se na Poljudu stvara ekipa koja s pravom može ići na rezultat. Čak je ta misao ponijela i Brbića čiji je mandat tog ljeta obilježila izjava što je kasnije odredila njegovu sudbinu.

- Ako ne uđemo u kvalifikacije Lige prvaka, otići ću s mjesta predsjednika Hajduka.

Što je kazao, to je i ispunio, ali pritom je ipak odradio još jedan prijelazni rok. Doduše, kao predsjednik u ostavci, ali je odradio. Mercato u koroni Hajduk je realizirao s Diamantakosom i nekoliko posuđenih igrača (Todorović, Umut), ali ponovno je prodavao igrače iz prve postave. Otišla su dva obrambena, Juranović i Ismajli, a na kraju je otišao i Brbić, naslijedio ga Jakobušić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nadopuna kadra

U prvom ljetnom mercatu aktualni predsjednik naglasak je stavio na pojačanja. Momčad su napustili Vušković i Jurić, ali stigla je gotovo kompletna nova momčad. Povratnici, iskusni internacionalci, ali redom igrači koji su predstavljali pojačanje za startnu postavu.

Što možemo očekivati ovog ljeta? Samo nadopunu s rijetkim transferima. Kao što je Hajduk 2010. godine ostavio kompletnu okosnicu ekipe na okupu i potom ostvario ulazak u skupinu Europa lige, tako i ovog ljeta Bijeli ciljaju sa sličnom metodom na isti rezultat. Ulazak u europsku jesen, ovog puta u Konferencijskoj ligi. Moguće su prodaje, Sahiti je već na izlaznim vratima, ali jasno je da se "kostur" momčadi neće dirati. Jakobušić je kreirao svoju momčad za kontinuitet. Kako u upravnoj i stručnoj hijerarhiji, tako i na travnjaku.

Puno novosti stoga ne treba očekivati ovog ljeta, ali igrači koji budu dolazili bit će ciljana pojačanja. U Jakobušićevom mandatu Hajduk sigurno neće biti poligon za oživljavanje karijera drugoligaških ili trećeligaških internacionalaca koji bi pri odlasku s Poljuda mjesecima tražili novi klub.

Jasnu je strategiju iskazao predsjednik Bijelih i sigurno je da neće odustati od svog cilja - stvoriti još jači Hajduk koji će svoju egzistenciju i ulaganja opravdati kroz europsku jesen.

LJETNI PRIJELAZNI ROKOVI HAJDUKA

LJETO 2016.

- dolasci A. Erceg, Futacs, Kožulj, Said, Memolla, Maganto, Hamza, Kvesić, Ćosić.

- odlasci Sušić, H. Milić, Maganjić, Prskalo, Arteaga, Velez, Velazquez, Mujan, E. Maloku, Bilij.

LJETO 2017.

- dolasci Savvas, Carbonieri. Lopez, Almeida, Fomitschow, Šehić, F. Kovačević.

- odlasci Vlašić, Kvesić, Jefferson, Mastelić, Radčenko.

LJETO 2018.

- dolasci Jairo, Posavec (p), Ivanovski, Duka, Beširević, Mikulić, Vučur, Jradi, Blažević.

- odlasci T. Bašić, Letica, Kožulj, Radošević, Nižić, Almeida, Grbić, Stipica, Savvas, Carbonieri, Futacs.

LJETO 2019.

- dolasci Simić, Dolček, Čolina, Eduok, M. Jakoliš, F. Bradarić, Bulos.

- odlasci D.Bradarić, Kovačević, Lopez, Ivanovski, Tudor, Fomitschow.

LJETO 2020.

- dolasci Diamantakos, Umut (p), Atanasov, Todorović (p).

- odlasci Juranović, Ismajli. Beširović, Tahiraj.

LJETO 2021

- dolasci Krovinović, Elez, Vuković, Mlakar, Lovrencsics, Fossati, Melnjak, Katić, Subašić.

- odlasci Vušković, Jurić, Jairo, Nejašmić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 17:10