ANTE CIZMIC Cropix
POVRATAK U HNL

Kalvarije Bijelih u borbi za naslov: Za Hajduk postoji nešto važnije od Dinama, upravo su tu znali padati

Splitski prvoligaš praktično svake godine prvenstvo gubi na istim terenima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. listopad 2023. 14:28

Prvenstvo se dobiva na malim utakmicama, mantra je koja se godinama provlači kad se o receptu za titulu govori. Koliko ima istine u tome provjerili smo usporedbom učinka Hajduka s Dinamom, najvećim konkurentom za naslov iz dviju posljednjih sezona. Bijeli u trećem pokušaju ne bi smjeli raditi iste pogreške, a zasad ohrabrujuće zvuči da su jedan segment odradili besprijekorno. Uzeli su svih šest bodova u ogledima s Dinamom, nisu dopustili Modrima da se “odlijepe” u tom dijelu. Dapače, kreirali su i bolji međusobni omjer, međutim, bodove su gubili u ogledima s Istrom i Goricom. Šest bodova u tim, uvjetno rečeno, malim utakmicama, pojavljuju se kao ozbiljan problem u šampionskoj utrci. Ali, nije prvi put, budući da su hajdukovci i proteklih sezona imali neugodnih posrtaja upravo u susretima s ekipama iz donjeg dijela poretka.

Male utakmice

Pred dvije godine ambiciozni Hajduk prvenstvo je otvorio remijem s Lokomotivom, a nastavak sezone je pokazao da su protivnici izvan kruga velike četvorke zaista seriozna prepreka. U prvenstvu 2021./22. Hajduk se do pretposljednjeg kola borio za titulu, očekivali su Bijeli da će Dinamo “kiksati” u Šibeniku i tako ostaviti rješavanje prvenstva u zadnjem kolu, u međusobnom ogledu na Maksimiru. Međutim, nije se dogodio takav priželjkivani rasplet i derbi je već imao ljestvicu s konačnim izgledom. Dinamo je uzeo titulu, Hajduk je ostao drugi, što je u tom trenutku bio i djelomični uspjeh jer devet godina Splićani nisu imali ni ulogu doprvaka.

Međutim, jasno je da se s drugim mjestom nitko ne zadovoljava, a Hajduk je sedam bodova iza Dinama ostao i zahvaljujući nizu prosutih bodova iz susreta u kojem se realno puno više očekivalo. Te sezone Bijeli su izgubili dva boda u spomenutom dvoboju u Kranjčevićevoj, zatim su u nizu dvoboja prosipali bodove sa Šibenikom (0:2), potom remijem na Poljudu s Goricom (0:0), da bi crnu listopadsku seriju zaključili porazom u Koprivnici (2:3) i odlaskom Gustafssona s klupe.

Hajduk je u sezoni 2021./22. izgubio čak pet bodova u ogledima sa Slavenom Belupom jer osim poraza ubilježili su i remi na Apašu u travnju prošle godine (0:0). Pet s Belupom, četiri s Lokomotivom, tri u ogledima sa Šibenikom, po dva u dvobojima s Istrom i Šibenikom. Ukupno su 16 bodova prosuli na “malim utakmicama”.

Dinamo je bio nešto bolji, uzeo je 60 od 72 boda u tim susretima, taman dovoljno da se napravi ključna razlika u šampionskoj utrci te sezone.

Identični gubici

U prošlom prvenstvu ponovno je Hajduk gubio bodove na gotovo istim travnjacima. Dva boda iz remija sa Šibenikom koštala su klupe Dambrauskasa već u rujnu, zatim su po dva boda izgubljena u identičnim remijima s Istrom, Lokomotivom i Belupom (2:2) do kraja jeseni. Na proljeće su se pogreške nanizale već na startu jer Hajduk je izgubio od Istre i Lokomotive oprostivši se s tim porazima od realnih šansi za ozbiljnije učešće u utrci za naslovom. Ukupno su Bijeli prošle sezone izgubili 18 bodova u susretima s klubovima izvan najjačeg kvarteta, dok je Dinamo bio za dva boda bolji u tom segmentu (56-54), što je uz odličan učinak u međusobnim ogledima donijelo prevagu vrijednu titule. Za Bijele su prošle sezone najteže bile utakmice s Istrom koja ih je ostavila bez sedam bodova, zatim slijedi Lokomotiva s pet, te Šibenik, Gorica i Belupo s po dva oduzeta boda. Ove sezone ponovno je Istra bila kobna s pobjedom na Poljudu, a uz Puljane i Gorica koja svake godine Bijelima uzme ponešto. Ovog puta i više nego prethodnih sezona.

Najveći izazov

Zaključak je jasan - premda su Bijeli dobro krenuli u međusobnim ogledima s Dinamom, najveći prostor za napredak ostaje u susretima s protivnicima iz donjeg dijela ljestvice. Pula, Kranjčevićeva, Gorica i Koprivnica, to su u dvije zadnje sezone bile kalvarije Hajduka u šampionskoj utrci. Ove sezone u borbu za titulu od starta se aktivno uključila i Rijeka, stoga će biti još veći pritisak za ostatak lige. Ali, ne treba očekivati disperziju motiva jer Hajduk i Dinamo za “male” uvijek predstavljaju neusporedivo najveći izazov.

SEZONA 2021./22.

Međusobni ogledi velike četvorke: Dinamo 19, Osijek 17, Hajduk 16, Rijeka 12.

Omjer s ostatkom lige: Dinamo 60, Hajduk 56, Rijeka 53, Osijek 52.

Konačni redoslijed: 1. Dinamo 79, 2. Hajduk 72, 3. Osijek 69, 4. Rijeka 65.

SEZONA 2022./23.

Međusobni ogledi: Dinamo 25, Hajduk 17, Osijek 14, Rijeka 9.

Omjer s ostatkom lige: Dinamo 56, Hajduk 54, Rijeka 40, Osijek 36.

Redoslijed: 1. Dinamo 81, 2. Hajduk 71, 3. Osijek 50, 4. Rijeka 49.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 01:25