Jedan trofej je stigao prošle sezone, je li vrijeme za onaj najveći?(Marko Livaja s Kupom u zagrljaju supruge Iris Rajčić Livaja?

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
BIJELI URAGAN

Je li Hajduk često ovako lovio Dinamo? Istinu je rekao veliki Ivica Šurjak - ‘proljeće je uvijek Hajdukovo‘

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. studeni 2022. 14:01

Još jedan lov na Dinamo čeka Bijele u drugom dijelu sezone. Zaostatak od šest bodova, uz utakmicu manjka koju ima Dinamo nije jednostavan za hvatanje, ali s obzirom da se igra više od polovice prvenstva na proljeće, šansa postoji sa tako velikim brojem dvoboja. Dovoljno je da se sjetimo kako je Hajduk 2001. došao do naslova prvaka kada je zaostajao sedam bodova iza Osijeka, a uz to je momčad Plavo-bijelih imala i utakmicu manjka sa Hrvatskim dragovoljcem. Ali, s pravom je tada uskliknuo sportski direktor Bijelih Ivica Šurjak "proljeće je uvijek Hajdukovo".

Istina, tih sezona teza je dobivala na snazi i sa osvojenim prvenstvom 1995. kada je Hajduk u samom finišu nadoknadio šest bodova zaostatka. Prošle sezone Bijeli su imali "perspektivni" zaostatak, bili su na četiri boda razlike samo pet kola prije kraja. Mirisalo je dvostruku krunu, međutim, unatoč kvalitetnim izdanjima u nastavku sezone, nisu uspjeli anulirati minus iz prvog dijela prvenstva. Presudio je remi Bijelih u Koprivnici s kojim je Dinamo praktički stavio već jednu ruku na pehar pobjegavši ponovno na nedostižnih šest bodova razlike.

image

Ivica Šurjak i Mislav Karoglan

ANTE CIZMIC Cropix

Ipak, ostao je dojam sa naslovom "nikad bliže". Tako bi opisali prošlogodišnju potjeru Hajduka. Izazivač kontra branitelja naslova, na kraju je dvoboj koji je završio kao i mnogi drugi prethodnih sezona, jer već brojimo 17 godina bez titule, a shodno tome jasno je i kako završava proljeće. Međutim, priče su zanimljive, može se naučiti nešto iz prošlosti, iz tuđih pogrešaka.

Prije 16 godina Hajduk je imao obećavajući zaostatak od tri boda u odnosu na Dinamo. Ali, već u drugom kolu proljeća Dinamo je dobio maksimirski derbi, povećao razliku koja je na kraju iznosila čak 20 bodova. Dvije godine kasnije najveća prigoda, u proljeće su hajdukovci ušli samo sa jednim bodom zaostatka, ali već na proljetnoj premijeri dobili su Dinamo na Poljudu i prešli u vodstvo. Mjesec i pol su bili na prvom mjestu da bi u konačnici Dinamo obranio titulu sa šest bodova viška.

U sezoni 2010/11 nije izgledalo loše po Bijele, Dinamo je bježao dohvatljivih pet bodova, međutim već je početkom travnja sve bilo riješeno sa "plus 10" za Modre što je do kraja prvenstva otišlo na "+17". U recentnom razdoblju bilježi se još interesantna sezona 2017/18 kada su Bijeli imali čak 12 bodova minusa na "poluvremenu" da bi krajem travnja čekali Dinamo na Poljudu sa "pet minusa". Ali, izgubili su derbi i posljednjih pet kola Dinamo je rutinski uzeo titulu.

Posljednji primjer jasno govori da proljeće može biti jako zanimljivo, ali sa takvim zaostatkom kakav ima Hajduk u odnosu na lidera iz Maksimira, ne ovise Bijeli samo o sebi. Trebat će im dosta pogrešaka Modrih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 20:14