Lukša Jakobušić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PRIJELOMNICA SEZONE

Jakobušić zna gdje je pogriješio: Hajduk je u Rijeci izgledao šampionski, ali greška je napravljena puno prije!?

Kod izbora trenera pogreške ne smije biti. Za naslov nije dovoljno imati pobjedničke igrače
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. svibanj 2022. 19:14

Luka Jakobušić nije slučajno rekao da će biti glavni krivac ne uspije li Hajduk osvojiti naslov prvaka.

”Krivci možemo biti samo Nikoličius i ja, ili samo ja. Nikako ne Dambrauskas i igrači.”

Pošteno od Jakobušića. Nikoličius i on su ti koji slažu po svome i odlučuju. Ljetos su tako napravili dosta važnu, vjerojatno i presudnu pogrešku kad pričamo o lovu na naslov. Doveli su nepoznatog, ali i neiskusnog trenera iz Švedske, koji se nije pokazao dobrim rješenjem. Naslov se lovi s prokušanim, dokazanim trenerima, rijetki su oni koji su hazardirali s novim i anonimnim licima, pa uspjeli.

Predugo ga štitio

Nije Jakobušić, doduše, izravno rekao da je prekasna smjena Jensa Gustafssona razlog što Hajduk vjerojatno neće do naslova, ali kad govori o tome da su “imali neke odluke u prvom dijelu sezone”, jasno je da tu aludira na krivi izbor trenera.

image

Jens Gustafsson

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Jens Gustafsson bio je ustvari izbor Mindaugasa Nikoličiusa. Trener koji u svojoj Švedskoj stoji u drugom redu, koji tamo nije dočekao poziv kluba koji se bori za naslov prvaka. K tome i bez ikakvog međunarodnog iskustva. Jakobušić je svejedno stao iza Nikoličiusa, te blagoslovio dolazak Šveđanina, a onda ga zajedno s njim i (pre)dugo držao na klupi. Gustafsson je najprije “potpisao” debakl protiv kazahstanskog Tobola. Bilo je mnogo onih koji su ga već tad htjeli potjerati, ali Jakobušić je čvrsto stao iza trenera držeći kako bi bilo nepošteno ne dati mu još jednu šansu.

image

Mingaudas Nikoličius i Lukša Jakobušić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Drugi trenutak u kojem je predsjednik - zajedno s Nikoličiusom - ponovno zaštitio Gustafssona zbio se u 7. kolu. Rijeka je protutnjala Poljudom, a Hajduk je još jednom ostavio dojam naivne momčadi, koja nije u stanju napraviti pravi obrambeni blok. Tada je već bilo jasno da Šveđanin nema taktičke izobrazbe - a takav ga je glas pratio i u Švedskoj, gdje su momčadi koje je trenirao uredno primale dva gola u prosjeku - ali Jakobušić ga je ipak sačuvao.

Novi debakl uslijedio je 17. listopada, kada je Hajduk poražen na Šubićevcu (2:0). Međutim, Jakobušić mu je odlučio dati još jedan kredit jer ponovno je bio stava da ne bi bilo pošteno odreći ga se na takav način. Posebno zato što je bio svjestan da je Šveđanin suočen s teškim zadatkom jer Hajduk je tog ljeta momčad slagao u hodu, promijenivši veliki dio igračkog kadra. U sljedeća dva kola - protiv Gorice na Poljudu (0:0) i Belupa u Koprivnici (2:3) - Hajduk je osvojio samo jedan bod. Prvenstvo je realno već tada bilo izgubljeno...

Nakon Koprivnice ni Jakobušić više nije imao izbora, pa se Gustafsson vratio doma, gdje je uskoro dočekao poziciju trenera U21 nogometne reprezentacije Švedske. Što je vjerojatno posao koji je u ovom trenutku njegov trenerski plafon. Hajduk je bio daleko iznad toga.

Jens Gustafsson vodio je Hajduk ukupno u 17 utakmica. Upisao je devet pobjeda, tri remija i pet poraza. Da je bio smijenjen makar nakon poraza u Šibeniku, Hajduk bi danas vjerojatno bio u najboljoj poziciji da osvoji naslov. Ovako do njega može samo uz pomoć Šibenika, koji bi na svom Šubićevcu trebao izvesti senzaciju svih senzacija, te barem remizirati s Dinamom.

Odličan bodovni učinak

Hajduk danas na klupi ima Valdasa Dambrauskasa, još jednog trenera iza čijeg imena stoji dosta upitnika. Najprije zato što dolazi iz zemlje koja je nogometno dosta ispod razine HNL-a, a onda i zato što je Mindaugas Nikoličius njegov veliki prijatelj i čovjek koji ga je praktički stvorio kao trenera. Dambrauskas, doduše, ima neusporedivo veće iskustvo od Gustafssona, litavski je stručnjak osvajao naslove u Litvi, uspješno radio u Gorici, nešto manje uspješno u Ludogorecu, ali je i tamo osvojio naslov prvaka Bugarske, te uveo momčad u skupinu Europske lige. S jednom ipak dosta zamjetnom “mrljom”. U play-off fazi kvalifikacija za Ligu prvaka Ludogorecu se ispriječio švedski Malmö (2:0, 1:2), momčad koja je budžetom, ali i po vrijednosti igrača, bila slabija od bugarskog prvaka. Dambrauskas je taj lagani nokaut preživio, da bi mu presudio domaći poraz od Crvene zvezde u Europskoj ligi. Premda nije upitno da je Zvezdina momčad bila jača od Ludogoreca, Dambrauskas je morao pakirati kofere. Gazda Ludogoreca očito ima bitno manje strpljenja od Jakobušića ili mu jednostavno nije oprostio Malmö.

Dambrauskasov učinak u Hajduku bodovno je odličan. Dok je Gustafsson u 13 prvenstvenih kola osvojio 21 bod (54%), Dambrauskas je u 21 kolu osvojio 48 bodova (76%). da je Gustafsson bio tako uspješan, Hajduk bi u startnih 13 kola imao čak osam bodova više. I već riješeno prvenstvo. Dambrauskas je besprijekorno odradio i dvije teške utakmice Hrvatskog nogometnog kupa (Lokomotiva 6:3, Gorica 2:1), pa mu pripada i dodatni bonus za sve što je na Poljudu do sada napravio.

Je li sve to dovoljno da Jakobušić i Nikoličius po pitanju trenera mogu bezbrižno čekati novu sezonu u kojoj će naslov prvaka biti glavni cilj? Teško je to bezrezervno reći jer usprkos odličnom bodovnom učinku imao je Hajduk i kod Dambrauskasa duže razdoblje loše igre i slabijih rezultata. Ustvari, sjajna igra u posljednjem kolu na Rujevici puno je toga prebrisala jer Hajduk je doista u Rijeci izgledao posloženo i - moćno. Baš šampionski.

Dambrauskasov Hajduk prije toga dobio je i Dinamo (1:0). Rijeka i Dinamo u tih 180 minuta skoro praktički nisu imali pravu šansu. U zadnjih deset utakmica Hajduk je primio samo tri gola. Sve te brojke sugeriraju kako Dambrauskas sigurno grabi prema ostanku na poljudskoj klupi, ali do kraja sezone čekaju ga tri iznimno važne utakmice - Istra, Dinamo i finale s Rijekom. I koliko god Dambrauskasovih 76 posto bodova djeluju moćno, eventualna loša završnica sezone, odnosno, neosvajanje Kupa, bitno bi mu srozali dionice na Poljudu.

Bez prava na pogrešku

Jakobušić sada točno zna gdje je pogriješio u ovoj sezoni i što mu je činiti u sljedećoj. Kod izbora trenera pogreške ne smije biti. Za naslov prvaka nije dovoljno imati pobjedničke igrače, trebat će mu i pobjednički trener. Dambrauskas zna kako se naslovi osvajaju u Bugarskoj i Litvi. Međutim, naslov u Hrvatskoj bio bi nešto daleko iznad svega što je u karijeri napravio.

Je li doista sposoban za takav pothvat? Za početak mora dokazati da je sposoban predvoditi momčad do prvog trofeja koji se zove Kup...

4 boda trenutačno zaostaje Hajduk za vodećim Dinamom

4 boda u ovom trenutku Hajduk ima više od Osijeka

HNL

13 utakmica, 6 pobjeda, 3 remija, 4 poraza, 18:14 gol-razlika

EUROPA

2 utakmice, 1 pobjeda, 1 poraz, 3:4 gol-razlika

KUP

2 utakmice, 2 pobjede, 7:2 gol-razlika

UKUPNO

17 utakmica, 9 pobjeda, 3 remija, 5 poraza, 28:20 gol-razlika

TKO S KIME DO KRAJA

35. KOLO:

Hrv. dragovoljac - Gorica, Slaven Belupo - Rijeka, Hajduk - Istra 1961, Šibenik - Dinamo, Osijek - Lokomotiva.

36. KOLO:

Gorica - Osijek, Lokomotiva - Šibenik, Dinamo - Hajduk, Istra 1961 - Slaven Belupo, Rijeka - Hrv. dragovoljac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 18:15