Lukša Jakobušić

 TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI SASTANAK

Jakobušić o neredima, navijačima i vrućoj polemici s Dinamom: ‘Nikad se ne smijete hrvati sa svinjama...‘

U petak je u sjedištu HNS-a održan sastanak Hajduka, Dinama, Saveza i Ravnateljstva policije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. svibanj 2022. 17:55

HNS je u Zagrebu okupio ljude iz Ravnateljstva policije RH te čelnike Dinama i Hajduka kako bi se našlo rješenje da se na ponavljaju nemili događaji od nedjelje...

Nakon sastanka predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić jedini je od aktera stao pred novinare te naglasio važnost novog protokola o organizaciji dolaska navijača na utakmice koji je dogovoren, a bit će primijenjen već 9. srpnja u Superkupu u Maksimiru na susretu Dinamo - Hajduk.

- Usuglašavali smo se nekoliko dana, a nakon finala Kupa izašli smo s vrlo jasnom porukom, s majicama s natpisom "sloboda navijačima". Moram naglasiti da se taj izraz ne odnosi na one navijače koji na bilo koji način izazivaju nerede i sudjeluju u bilo kakvim nečasnim radnjama. Za to postoje institucije. To se odnosi na nepravedno privedene, što će, nadam se, na kraju utvrditi onaj tko treba. Odnosi se na onih 1600 koji su došli u Zagreb na utakmicu u nedjelju, kao i na 73 tisuće naših navijača. To je poruka protiv diskriminatornog ponašanja prema navijačima tijekom cijele sezone. Zašto to naglašavamo? Zato što smo mi klub navijača, športsko dioničko društvo i ne samo da imamo obavezu nego čvrsto stojimo iza svojih navijača. U tom kontekstu smo se odazvali na ovaj sastanak. Moram izraziti željenje za sve koji su stradali, ne naglašavamo često i 20 policajaca, i propucane osobe. Možemo svi zapaliti svijeću što nitko nije poginuo. U tom kontekstu i možemo sad dalje raditi, u protivnom sve to skupa ne bi više imalo smisla.

O ključnoj temi istaknuo je:

- To što će u izradi novog protokola sudjelovati i navijači, što će se pitati i njih, ključ je svega. Prvi test bit će na Superkupu. Svi su pokazali volju i želju da se stvari promijene. Sastanak je bio konstruktivan, tko me poznaje zna da nisam od demagogije. Svi su svjesni problema, imamo možda donekle različito gledište kako je do svega došlo. Najveći je teret na HNS-u jer gašenjem Udruge prvoligaša preuzeli su na sebe izrade i provođenje pravilika. Oni postoje, treba ih uskladiti. Mi ćemo kao klub dati potporu. Ne sudjelujemo u HNS-u, ali opet se zovemo Hajduk, tu težinu nosimo i nosit ćemo. Možda je čudno što jedino govorim, ali od svih prisutnih na sastanku prošao sam navijački put, koji je možda nenormalan ili normalan, bio sam dio Torcide, meni je ta problematika posebno poznata. No, ne odnosi se ovo samo na Torcidu nego na sve navijačke skupine.

image

Lukša Jakobušić

TOM DUBRAVEC Cropix

Na koga mislite da diskriminira navijače?

- Svi. Nije ni Hajduk izuzet, nemojte mislite da smo mi cvijeće. Imali smo i mi problema i propusta, ali smo to popravili u zadnja dva-tri mjeseca. Od najosnovnijih stvari - higijenskih uvjeta, hrane i pića nadalje. Najveća je težina na klubovima, potom na cijelom društvu, pa i medijima. Svi imamo dio odgovornost. Radi se o tome da mi kao najveća i najstarija navijačka skupina idemo u najvećem broju na gostovanja i onda ponašanje tijekom puta ili redarske službe na stadionu nailazi na nerazumijevanje.

Član uprave Dinama Krešimir Antolić imao je niz medijskih istupa. Rekao je, među ostalim, da Hajduk i Torcida nisu navikli pripremati važna gostovanja je petnaest godina nisu igrali u Europi. Je li to dolijevanje ulja na vatru?

- Vi biste htjeli da komentiram izjavu gospodina Antolića vezanu za Hajduk. Mogu se samo poslužiti poslovicom – nikad se nemojte hrvati sa svinjama jer ćete oboje završiti u blatu. Samo što će svinja u tome uživati.

image

Krešimir Antolić

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

S kime onda komunicirate u Dinamu?

- Uvijek s predsjednicom Uprave Vlatkom Peras i imamo izvrsnu komunikaciju. Ona samo mene zove, a ja samo nju. Na drugom razinama imamo operativne sastanke. Tako smo se čuli i vezano za ovo.

Imate li informacije zašto su neki navijači koji su u zatvoru premješteni?

- Nemam te podatke, to što sam jedini stao ne znači da trebam odgovoriti na sva pitanja.

Zašto ste jedini stali, a ostali ne?

- Ne znam. Svinjarija, pitate me zašto sam ja stao, pitajte njih zašto nisu.

Dakle, od 9. srpnja očekujete novi modus operandi?

- Bravo, to će biti ogledni primjerak. Vidjeli ste finale Kupa u Splitu, svi su ušli na vrijeme, policija je bila vrlo korektna. Sve je bilo u granicama. Nemojte gledati te izolirane slučajeva nekoga tko gađa bangalkom, koga god je gađao jer nismo mi u loži ništa važniji, ne bih čak rekao da je to Armada, to su trojica-četvorica njih. Svi smo se angažirali da bude dobra organizacija, bez obzira što se vama čini da to nije bilo dobro - završio je Jakobušić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2022 04:28