VOJKO BASIC Cropix
PREDSJEDNIK HAJDUKA

Jakobušić: ‘Bruno Marić više nema kredibilitet, na potezu je Kustić! Jugoslavija? To je bila metafora‘

‘Činjenica je da je Hajduk posljednja dva mjeseca taoc vlastite snažne reputacije u javnosti‘
Piše: Slaven Alfirević/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 14. studeni 2022. 12:57

Nakon događanja poslije Koprivnice i istupa Bruna Marića, upitali smo za reakciju Lukšu Jakobušića, predsjednika Hajduka, piše Slobodna Dalmacija. U pravilu se u Hajduku ne oglašavaju, ali trenutak je poseban:

"Najprije se ispričavam gospodinu Anti Mariću, pomoćnom sucu koji je pogođen s tribina. Ispričali smo mu se odmah na licu mjesta i sportski direktor Nikoličius i ja, a to radim i ovom prilikom. Nedopustiv je bilo kakav oblik nasilja i incident svake vrste. Osuđujemo svaki govor mržnje i uvijek to radimo, nipošto to ne ignoriramo. Tužni smo što se to dogodilo. Nema opravdanja za nasilje. A što se tiče utakmice, drugi put zaredom prosipamo vodstvo od 2:0, ne krivimo druge za taj naš propust, to naša ekipa mora znati rješavat kao ekipa koja se bori za vrh..."

Suđenje je bilo u fokusu, ustvrdili smo greške kontra Hajduka, u suđenju Čuline, kako na to gledate?

"Ne mogu se otet dojmu da je od incidenta krenulo loše i da je suđenje bilo pod dojmom incidenta. U tom kontekstu treba gledati i izjavu našeg trenera Mislava Karoglana koji je rekao u afektu da je to bilo kao u Jugoslaviji. Time je izrazio svoje duboko nezadovoljstvo. To je kao metafora, ne mora netko bit rođen u doba Jugoslavije da bi se poslužio metaforom. Kao da se ne smije kazati kocka je bačena ili prešli smo Rubikon jer se u ta doba nismo rodili... Međutim, ako se na to referira predsjednik Komisije za suce, onda imamo problem! Jer, ako predsjednik Sudačke komisije izlazi van okvira svoje funkcije koju obnaša onda je to zbilja problem."

Marić je iskoračio gdje nije smio?

"Uzeo je za pravo da docira našem treneru i da mu govori o taktici, kad će upotrijebiti romb i slično... ! Ako trener u afektu nešto kaže, nema opravdanja da sutradan predsjednik sudačke komisije izlazi sa svojim komentarom i kaže sve što je izrekao. Niti je za to nadležan, niti kompetentan. Suci su tu da budu nevidljivi, ako me razumijete, oni su u službi nogometa, a ne igra se nogomet zbog njih. Oni se pak potrude da postanu glavni akteri... I nadam se da sve što je rekao Marić nije stav HNS-a. Ako jest, e onda imamo još veći problem."

Hoćete li tražiti ostavku Bruna Marića?

"Mi to ne možemo, jer nismo u Savezu. A HNL je pod kapom Saveza i mislim da ih samo opterećuje. To je sve u domeni Kustića. Mi možemo i hoćemo reći što očekujemo, a to je intervencija Kustića!"

Očekujete od Kustića da smijeni Marića?

"Kustić ga je postavio, on ga može i smijeniti. Prilika je da se analizira i da se mijenja, suđenje nije dobro i poglavito se oko kriterija događaju zabune, zbunjuje se i suce. Nisu dosljedni u primjeni pravila. Različito se tumači. U prilici smo i da jedno čujemo od Strahonje na televiziji, a drugačiji je stav Komisije. Već smo prije naglasili i čudan način delegiranja. Nakon svega izrečenog nisam siguran da Bruno Marić može bit na funkciji predsjednika. Nema kredibilitet. Neke stvari se možda mijenjaju, ali teško je mijenjati s ljudima koji opterećuju taj proces!"

Jasna je poruka, a ako Kustić to ne uradi?

"Očekujemo reakciju u svakom slučaju! I ako Kustić ne reagira i to je reakcija! Status quo odgovara samo onima koji od njega imaju koristi."

Jasno. A da se na kraju dotaknemo i statusa trenera Karoglana?

"Očekuje nas ključan razgovor s Mislavom, ali imamo vremena sad sve dobro analizirati i potom odlučiti, ništa se neće dogoditi prije desetak, petnaestak dana."

A idete li možda Katar?

"Nisam planirao odlazak na Svjetsko prvenstvo. Imamo sasvim dovoljno posla u klubu, čeka nas Skupština i neke prijateljske utakmice, a pratit ću reprezentaciju i navijati za njen uspjeh posebno zbog našeg Marka Livaje kojem želimo da i na svjetskoj smotri potvrdu svoju sjajnu formu."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:09