BORIS KOVACEV Cropix
HAJDUKOVA LEGENDA

‘Ja bih napao Dinamo, neće se kalkulirati. No, mene žalosti jedna poražavajuća činjenica...‘

‘Čak i da Hajduk pobijedi ništa se neće dogoditi što se tiče konačnog raspleta‘, poručuje legenda Modrih
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. travanj 2023. 16:58

Derbi je utakmica za koju igrači i navijači žive, događaj najvišeg ranga čiji se odjeci duboko urezuju u klupsko tkivo pa kakav god bio odnos snaga i stanje na ljestvici to nikad nije tek običan prvenstveni dvoboj. Neće biti ni danas...

Istina je da Hajduk i Dinamo igraju najmanje četiri puta u sezoni, da inflacijom sve gubi na vrijednosti, kao i da su Modri ne tako davno na Maksimiru pomeli Bijele 4:0, no pred nama još jedan veliki sudar najljućih rivala.

Muška borba u prvom planu

Zagrepčani su došli po 24. titulu prvaka Hrvatske koja bi imala specijalno mjesto u memoriji osvoje li je na Poljudu, a Hajduk jedino pobjedom može spriječiti takav po njega ružan scenarij i prolongirati novu krunidbu “vječnog prvaka”. Samo prije četiri kola pokucao je na modra vrata, stigao do minus sedam u bodovima, tada je izgledalo da bi ligaški finiš mogao biti daleko napetiji, ali dolaskom Igora Bišćana za Dinamovog trenera Modri su osvojili deset bodova, a Splićani se sudarili s istinom koja im je dala mizernih pet pa im je ostala tek počasna bitka za ponos. Imaju obvezu odužiti se navijačima za sjajnu podršku koju su im pružali i ove sezone. Iako će im ostati i finale Kupa...

- Neće se kalkulirati, igrat će se otvoren nogomet. Hajduk će imati pun stadion, mora učiniti sve da Dinamo pred našim navijačima ne osvoji prvenstvo. Ja bih ušao u susret napadački - kazao nam je Zoran Vulić, igračka i trenerska legenda Majstora s mora, dodajući:

- Rivalstvo uvijek mora postojati, a sportski je i normalno da ne želiš dopustiti najvećem suparniku da bude prvak dok god možeš utjecati na to. Želim korektnu utakmicu, bez incidenata. Čak bih rekao da mi je važnije da bude prava muška borba, da to bude u prvom planu, a tek potom rezultat. Jasno, kad govorimo o rezultatu - neka pobijedi Hajduk.

Je li ga iznenadilo što Dinamo tako rano, pet kola prije kraja može osvojiti titulu?

- Je, nisam očekivao da će biti tako... No, znate što mene žalosti, prva i druga momčad prvenstva promijenile su po dva-tri trenera u godinu dana. To je poražavajuće za oba kluba, a isto vrijedi i za Rijeku. Treneri danas zbilja nemaju težinu u hrvatskom nogometu. Hajduk je imao šansu da se približi, ali nije odigrao kako je trebao i Dinamo je zasluženo tu gdje se nalazi. Kad pet kola prije kraja imaš 12 bodova više znači da si zavrijedio titulu. Nadam se da je neće matematički potvrditi u Splitu - ističe iz svoje perspektive Vulić.

Jedan detalj može odlučiti

U derbijima je dobivao i gubio, zabijao golove, a jednako vrijedi za nekadašnjeg igrača Dinama Marija Cvitanovića. Premda je on imao manje nastupa. Prije 24 godine zabio je golčinu za pobjedu Plavih 1:0. Njegov je pogled potpuno obrnut od Vulićevog.

- To sigurno neće biti otvorena utakmica lepršavog nogometa. Pogotovo s Hajdukove strane jer u posljednjem susretu na Maksimiru vidio je koliko loše za njega može biti kad izađe visoko i naivno. Mislim da ni Dinamo neće jurnuti otvorenog garda. Očekujem opreznu igru u kojoj će svatko čekati svoju situaciju. Mogao bi odlučiti jedan detalj. Ne predviđam puno golova i praznik nogometa... Hajduk je svjestan da mora igrati čvrsto, derbi će biti tvrd, ne pretjerano lijep. Nitko neće jurišati glavom bez obzira.

Modrima treba bod za potvrdu titule, ako Hajduk dobije smanjih bi distancu na devet bodova. Bi li to išta promijenilo?

- Ne, čak i da Hajduk pobijedi ništa se bitno neće dogoditi što se tiče konačnog raspleta. Neizvjesnosti oko naslova prvaka nema - rezolutan je Cvitanović.

Ivan Leko neće imati kompletan sastav, nedostajat će mu kartonirani Marokanac Benrahou, više nego Anello, a ima i ozlijeđenih. Igor Bišćan prvi put vodi Modre na Poljudu gdje još ne zna za pobjedu protiv Hajduka, ni kao igrač niti kao trener. Vulić kaže:

- Trenera se treba gledati kroz kontinuitet, a ne nekoliko utakmica. Valja ih pustiti na miru, nitko nije čudotvorac, nogomet je maraton, a ne sprint. Neka rade najbolje što znaju pa ćemo onda komentirati rezultate. Arsene Wenger je poručio kako ne treba gledati igrača prvih šest mjeseci od dolaska, a ja bih kazao - nemojte gledati trenera prvih godinu dana! Jose Mourinho je uvijek govorio da će tek u drugoj sezoni napasti prvenstvo. Treneri su u Hrvatskoj kao čarape.

Petković i Livaja rang iznad

Bišćan je zasad vodio četiri utakmice... Cvitanović drži da će tek sljedeća sezona biti pravi pokazatelj:

- Bišćan je rezultatski uspješan, ali na ljeto ga čeka veliki posao. Tada će se lomiti koplja. Treba napraviti roster, pripreme, igrati Europu, a dosta mu igrača ide na Ligu nacija i Euro U-21. Morat će kemijati da se pripreme za europske kvalifikacije. Na zimu će se moći dati ocjene o njegovom redu. Generalno, Dinamo je nakon male krize nastavio u istom tonu. Očekivano.

Koji igrači bi mogli biti glavni protagonisti?

- Uvijek volim da to budu mladi, recimo Baturina u Dinamu i Vušković u Hajduku. Iako Livaju i Petkovića nikad ne možemo zaobići u nogometnoj kvaliteti jer mislim da su oni rang iznad - zaključio je Vulić.

Raspleti

Pobjeda Hajduka

- Splićani stižu na minus devet zaostatka četiri kola do kraja

Remi

- Dinamo ostaje na plus 12 i slavi novi naslov prvaka države

Pobjeda Dinama

- Zagrepčani slave titulu odlaskom na ogromnih 15 bodova prednosti

102

derbija u HNL-u odigrali su

Dinamo i Hajduk

48

pobjeda

Zagrepčana

26

remija

28

pobjeda

Splićana

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 20:13