Ivan Pudar

 TOM DUBRAVEC Cropix
ŠTO JE NEKAD BIO DERBI

‘Izbacimo Zvezdu, a pobijedi nas Dinamo koji je treba ispasti iz lige. Nisam spavao noćima, a ne kao ovi sad...‘

Slavni Hajdukov veteran odlučio je reći svoju istinu o stanju na Poljudu te se prisjetio nekih drugih vremena
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 12. rujan 2024. 22:18

Trener Hajduka Gennaro Gattuso i njegov stožer sigurno su, u najmanju ruku, doživjeli smjenu sportskog direktora Nikole Kalinića kao uznemirujuću poruku, bez obzira na činjenicu da su se po dolasku na Poljud dobro zaštitili od eventualnog otkaza. Jer talijanski je trener više puta isticao kako se prihvatio angažmana najviše zbog povjerenja u Kalinićeve planove. A za to što se ta obećanja, vezana uz dovođenje pojačanja, nisu ostvarila najmanje je kriv Kalinić, to je jasno svima, pa i najzatucanijim navijačima.

Nevjerojatno je da navodno provjereni "insajderi", koji u pravilu pokušavaju obraniti neobranjivo, pokušavaju na Kalinića svaliti odgovornost za izostanak ulaznih, pogotovo izlaznih transfera. Kao da nije poznata klupska hijerarhija, odnosno to da je za svaki potez Kalinić morao dobiti privolu predsjednika i pogotovo članova Nadzornog odbora predvođenog Aljošom Pavelinom.

Može li momčad Hajduka u tako kaotičnom ambijentu odgovoriti postavljenom zadatku da se iz Zagreba, u derbiju protiv Dinama, vrati u Split pozitivnim rezultatom? Teško, pa čak i da nije bilo najnovijeg potresa kao što je otkaz sportskom direktoru.

- Dinamo je bolji, moćniji po svim linijama - rekao je Ivan Pudar, nekadašnji vratar i trener Bijelih, koji je kao jedan od rijetkih veterana spreman reći svoju istinu.

- Kad bi Hajduk uspio ostati neporažen u derbiju, taj bi bod tretirao kao pobjedu. Ne mogu reći da bi to bilo čudo, jer je ipak riječ o nogometu, o nadmetanju dviju momčadi. Pa ako je, na primjer, taj Ružomborek uspio eliminirati Hajduk s tolikom željene europske scene, onda postoji vjerojatnost, makar minimalna, da Dinamo ne dobije sljedeći dvoboj. Pazite, kažem vam da Modri ne dobiju sva tri boda, a ne da Hajduk na račun svoje snage ostane neporažen.

Ali, pitanje je kako bi se Hajduk trebao postaviti u derbiju? Pudar tvrdi da Bijeli nikako ne smiju igrati na kartu betonske obrane:

- Eventualno opredjeljenje trenera na bunker vodi u neizbježan poraz, jedini je izlaz što aktivnija igra za koju bi ova momčad, na temelju dosadašnjih pet predstava u prvenstvu, mogla biti sposobna. Znači u prvom redu onemogućavanje opsade vrata Ivana Lučića, to jest pomicanje težišta igre što dalje od Hajdukova vratara. Ključ bi mogao biti Marko Livaja, njegova sposobnost da uz sebe veže dvojicu, pa čak, to nije beštimja, i trojicu protivničkih igrača.

Pudar u svojim razmišljanjima kao trener odbacuje rasprave o rasporedu igrača, o ovim ili onim sustavima, trenerskim nadmudrivanjima...

- Osnova je oduzimanje lopte što dalje od svojeg gola, ono da protivnik ne može disati, zatim brza predaja lopte, pa i po cijenu preskakanja igre. Kao Hajdukov značajni adut, uz majstora Livaju, vidim sposobnost Rakitića, osobito vjerujem u mogućnosti Pukštasa, pa i Biuka. Oni mogu unerediti obranu Dinama.

Pudar je kao trener vodio Bijele u finišu prvenstva 2007. (zamijenio Zorana Vulića), te u prvih pet kola novog prvenstva (smijenjen je nakon rezultata 1-1 u kod Međimurja). Ukupno trinaest utakmica, sedam pobjeda, jedan poraz od Dinama u Zagrebu (0-3) i pet gostujućih neriješenih, koje su ga koštale statusa.

- Ma ne boli me taj poraz, koliko onaj koji sam kao vratar proživio u zadnjem kolu 1984. godine. Dinamo nas je dobio 3-1, tom je pobjedom osigurao opstanak u prvoj ligi. Branko Zebec tada je vodio Modre, priznao je da uoči utakmice nije spavao dvije noći. A mi smo prije Zagreba osvojili Kup, 2-1 protiv Crvene zvezde u Splitu, onda 0-0 u Beogradu. Poslije slavlja, došli smo kao na izlet. Osjećao sam se kao na streljani, nisam mogao noćima spavati nakon takvog poraza. A uvjeren sam da većina današnjih igrača, što je veliki problem, ne proživljava poraze kao mi, stvarani u inkubatorima Starog placa i Poljuda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 22:18