Previše se puta Biuk ove sezone hvatao za glavu

 ANTE CIZMIC Cropix
KLJUČNA SEZONA

Hoće li Hajdukovo čudo od djeteta prestati živjeti od bljeskova? Na proljeće svakako mora biti bolji

Nakon prodaje Vuškovića, prionuo je Hajduk “projektu Biuk”. Zainteresiranih kupaca ima, ali...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. studeni 2022. 20:54

Koliko se samo tekstova ispisalo o Stipi Biuku, koliko analiza napravilo? Mali milijun, rekli bismo u kolokvijalnom, površinskom raščlanjivanju. I ne bismo bili daleko od istine jer o Biuku se potrošilo tinte, a odgovor nismo dobili. Konkretan odgovor.

Biuk je bio i ostao veliki talent, ali također je i velika enigma.

"Ova je sezona za njega ključna, do kraja godine treba pokazati kakve su mu mogućnosti", nedavno je na TV-u zborio Tomislav Ivković.

Nema kontinuitet

Faktor vremena još je saveznik Biuka, ali ne zadugo. Ivković je kazao veliku istinu jer Biuk igra drugu kompletnu sezonu, a treću ukupno u Hajduku.

Dva pogotka je postigao ovog tjedna u test-utakmici U-21 Hrvatske protiv Poljske u Puli. Isto toliko zgoditaka je potpisao za Hajduk ove sezone. U 22 nastupa ima dva pogotka i dvije asistencije. Nema spora, preskromno. Za talenta kakav je Biuk, za očekivanja koja postoje u klubu, kod navijača, Biuk je ponudio malo.

Gdje je problem? To je pitanje koje se postavlja više od godinu dana. Činjenica jest da Biuk živi od bljeska, nema kontinuitet. Aktualnu je sezonu počeo na visokoj razini. Nećemo kazati vrhunskoj jer u 19. godini Biuk je još uvijek igrač čija najbolja izdanja tek dolaze. Igrajući protiv Villarreala, zatim na startu sezone u HNL-u, pokazivao je da mu je forma u usponu u odnosu na kraj prošlog prvenstva. Međutim, forma je ponovno ušla u fazu stagnacije u klupskom okviru. Nije Biuk pokazao daljnji rast, čak i kada je došao Mislav Karoglan, koji se cijelo vrijeme i dalje zaklinje u Biuka.

"Prezadovoljan sam njegovom igrom", bio je standardni Karoglanov odgovor.

image

Hajduk na Biuku želi zaraditi veliki novac

JOSKO PONOS Cropix

Međutim, u zadnje dvije prvenstvene utakmice ostao je na klupi odigravši tek četiri minute. Do splitskog dvoboja s Osijekom igrao je sve utakmice, a onda je ranije otišao na odmor. Dobio je dres prvotimca tek u Bjelovaru protiv trećeligaša Mladosti, ali ostao je neprimjetan tijekom 90 minuta na travnjaku. Zato je reprezentacija došla u pravi trenutak bez obzira na to što je stanka u prvenstvu. Svaki pogodak puno će značiti Biuku, koji se inače rijetko upisuje među strijelce. Krilni je napadač, ali je, primjerice, kod Dambrauskasa prvi pogodak zabio tek u Valenciji, a prethodno je posljednji pogodak za Bijele postigao u Koprivnici na zadnjoj utakmici Gustafssona.

Klupski projekt

Biuk je svoj status velikog klupskog projekta zaslužio sjajnim igrama kod Tramezzanija u finišu proljeća 2021. Uspoređivali su ga s Bokšićem, razni su se analitičari i stručnjaci nadmetali tko će ga obasuti većim komplimentima.

"Biuk je najveći talent Hajduk u zadnjih 10 godina", bila je jedna od izjava tog ljeta prije godinu i pol dana.

Pričalo se da Hajduk traži 20 milijuna eura za Biuka, ali samo se pričalo. Realiziralo se nije. Biuk je ostao u Hajduku, koji je svog talenta ugovorom vezao do ljeta 2026. godine. Stipe Biuk na Transfermarktu među igračima Hajduk dijeli drugo mjesto po vrijednosti. Krovinović, Awaziem i Biuk, tercet koji je na pet milijuna eura. Prvi je, dakako, neprikosnoveni Marko Livaja s osam milijuna eura. Ali, Biuk je uvjerljivo najmlađi u tom društvu, jedini rođen u ovom stoljeću. Biuk je najveći projekt Hajduka, igrač koji je stavljen ispred svih ostalih.

Nakon prodaje Vuškovića u HSV, prionuo je Hajduk “projektu Biuk”. Zainteresiranih kupaca i dalje ima, cijena je visoka, ali učinak mora biti bolji. Biuk je još uvijek enigma, igrač koji živi od talenta, ali bliži se 20. rođendan koji će doći krajem prosinca. Bliži se i kraj druge kompletne sezone na Poljudu. Pritom će odgovornost ići i na struku kluba. Izabran je igrač-projekt i treba ispuniti cilj.

Teret odgovornosti

U manje od dvije godine koliko je prošle od debija u bijelom dresu skupio je Biuk 67 službenih utakmica. Za usporedbu, toliko spominjani Teklić, koji je ove jeseni briljirao u Varaždinu, tijekom igranja u Hajduku dobio je priliku u 37 nastupa. Sve je jasno, Biuk i struka Bijelih zajedno nose odgovornost konačnog uspjeha. Talent nije sporan, ali u profesionalizmu za ozbiljne novce živi se od rada i kontinuiteta. Uostalom, klupski projekti ne traju po pet godina, i Vlašić je transferiran nakon tri sezone u Hajduku...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:00