ANTE CIZMIC Cropix
NOVA ENERGIJA

Hajduku stiže toliko željeno pojačanje - igrač koji će uz Livaju raditi razliku, a Leko se vraća s novom idejom?

Trener odradio suspenziju zbog isključenja, od nedjelje je ponovno uz svoju momčad na klupi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. rujan 2023. 09:44

Ivan Leko vraća se na klupu Hajduka. Pet utakmica gledao je s tribina, od nedjelje se ponovno spušta na klupu i nema sumnje da je pregršt motiva u treneru Bijelih. Od delegiranja Bela do poraza od Istre, od novog dokazivanja da njegova momčad zaista može napraviti iskorak. Podići se nakon šokantnog neuspjeha s Istrom...

Niz od devet pobjeda imali su Bijeli kada su Puljani zakucali na vrata Poljuda. Zakucali i potom se pogostili na splitskom stadionu. Nijemo je to Leko gledao s tribina, nije imao prigodu s terena dizati momčad, koja je energetski bila u evidentnom padu čitavo drugo poluvrijeme ogleda s Puljanima. Ali, sad je potpuno druga situacija. Leko je imao dva tjedna za pripremu i pored toga, u nedjelju, ponovno dirigira igrom svoje ekipe. Na proljeće je prošao kroz neugodna razdoblja, iza sebe ima iskustvo kako preobraziti momčad.

Nakon poraza od Dinama krajem veljače napravio je prvu prekretnicu. Promijenio je sustav, iz dotadašnjih 3-5-2 vratio se u 4-2-3-1, formaciju u kojoj se ekipa najugodnije osjećala. Trebalo je Leki dva mjeseca da se prilagodi momčadi, da pronađe model igre koji najviše odgovara njegovim igračima. Što će napraviti nakon Istre? Premda je dobio još jednog stopera, nema razloga mijenjati sustav, može tek malo preformulirati igračku postavku.

image
SN

Od 4-2-3-1, primjerice, prijeći u 4-3-3 jer napunio je sredinu, a krila su ostala deficitarna. Sigur na zadnjem veznom, te Krovinović i Odjidja kao dvije “osmice” formacija je koja bi u ovom trenutku mogla ponuditi čak i više nego aktualna postava. Uz to, treba imati na umu da će u bliskoj budućnosti Leko imati Žapera i Pukštasa u sredini, čime će doći do još nekoliko zanimljivih opcija za formiranje veznog reda.

Puno potencijala

Previše je potencijala u sredini terena da se ne bi iskoristio njihov kapacitet. Do sada je Leko igrao s dva korektora, ali u situaciji kada bude imao spremne sve veznjake, posebno s Pukštasom, koji dolazi iz drugog plana, te Žaperom, koji bi trebao podići ofenzivni skok, najveća opasnost za suparnička vrata trebala bi dolaziti upravo iz tog segmenta igre.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Druga prekretnica koju je napravio prošlog proljeća, također nakon poraza, jest formiranje stabilnog bloka u zadnjoj liniji. Awaziem i Borevković su se tada promovirali u dva standardna stopera, a ovog puta novi ciklus trebao bi krenuti sa Šarlijom i Uremovićem. U protekla dva mjeseca od početka sezone tražio je Leko standardni stoperski par. Krenuo je s Ferrom, ali Portugalac nije ispunio očekivanja, pa je Diallo uskočio na mjesto u tandemu središnjih braniča. Pritom će Leko uskoro imati i Eleza u punoj snazi jer već mjesec dana je 29-godišnji stoper na putu povratka. Logično je očekivati da će sredinom listopada biti u punoj formi, ali do tada su Šarlija i Uremović stoperi koji bi trebali predstavljati najveću snagu i stabilnost defenzivnog bloka.

Niz rješenja

Iz dvije prekretnice prošlog proljeća Leko je izašao pobjednikom. Nakon Dinama je prošao Osijek u Kupu, a poslije poraza od Rijeke do kraja sezone nanizao je seriju osam utakmica bez primljenog pogotka osvojivši pritom i Kup. U treću prekretnicu strateg Bijelih kreće s golemim motivom, ali i jačim igračkim kadrom.

Za idealni Hajduk bio bi mu zaista potreban igrač profila Trajkovskog. Iskusno krilo, igrač koji može uz Livaju napraviti razliku u napadu, a koji bi danas trebao stići na Poljud te i službeno biti potvrđen kao novi igrač Bijelih. Osnažio je obranu, ima niz rješenja u sredini, pa kada veće u napadu nema igrača koji će aktualnom formom sve uvjeriti da je sposoban skinuti golgeterski teret s Livaje, onda se mora okrenuti drugim rješenjima. Primjerice, veznjacima koji će zabijati udarcima s distance ili u prekidima. Melnjak i Livaja najjači su napadački aduti Hajduka, ali u nogama Odjidje, Krovinovića, Benrahoua i Žapera ima dovoljno iskustva da bi mogli pružiti ključni doprinos za pobjede. Uostalom, u Varaždinu je Hajduk do bodova došao bez pogotka Livaje, zgodicima Krovinovića i Dajakua.

Sličan scenarij

Nedjeljni dvoboj u središtu Turopolja mogao bi ponuditi slični scenarij, mogao bi ponovno ponuditi junaka iz drugog plana. Baš kao što je bio Vušković prije šest mjeseci u Kupu protiv Osijeka ili Benrahou u dvoboju s Varaždinom kada su Bijeli u travnju krenuli u drugu prekretnice Lekina mandata.

Takav scenarij pobjedničkog raspleta s Goricom pružio bi silni optimizam za nastavak sezone jer bi pokazao da Hajduk u napadu nije samo Livaja i da se ne može samo zaustavljanjem kapetana neutralizirati Bijele. Nema spora, Leko je definitivno silno motiviran da svima dokaže kako je njegov povratak na klupu zaista početak nove pozitivne serije. Početak još jedne pobjedničke prekretnice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 18:07