Ivan Leko

 VOJKO BAŠIĆ/Cropix
SANJARSKE NAJAVE

Hajduku je krenulo kad je Leko prestao biti tvrdoglav. Za sljedeći korak presudan će biti jedan čovjek

Navijači vjeruju da ih neće zadesiti tolika pokora čekanja kakvo su morali proživjeti Napolitanci
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 08. svibanj 2023. 20:58

Baš na dan svetkovine Splita, to jest svetog Duje, zaštitnika grada, "bijeli" su ostvarili visoku pobjedu u Kranjčevićevoj ulici protiv Lokomotive (3:0), ali i u susjedstvu pioniri Hajduka su proslavili osvajanje duple krune, dok su se kadeti mogli podičiti uspjehom protiv Dinama (4:2). Uz duplu krunu pionira, osvojeni kup kadeta, srebrne kolajne Lige prvaka juniora, još nedostaju dva moguća trofeja: kup Hrvatske, te juniorska titula prvaka, treća uzastopna.

I dok se trofeji u mladim kategorijama nižu, podrazumijevaju pod kategoriju "normalno", dotle su oni prve momčadi raritetni. Od 2005. uz tri osvojena kupa vlada neopisiva glad za naslovom prvaka države. Eto, prošlo je već 18 godina, koliku stanku Hajduk sa svojim navijačima nikada do sada u svojih 112 godina nije proživio: u razdoblju prije Drugog svjetskog rata stenjalo se bez naslova dvanaest godina (od 1929. do 1941.), u bivšoj državi je stanka bila šesnaest (od 1955. do 1971.), tako da je ovaj period najtužniji u povijesti. Zato ovi signali, kao što je sve stabilnija igre sastava Ivana Leke, pogotovo niz trofeja mlađih sastava daju naslutiti da će se sljedećih sezona dogoditi željena erupcija radosti osvajanja prvenstva…

Ovih dana je Napoli slavio "scudetto" i to poslije čak 33 godine, pa je navijačko ludilo zahvatilo cijelu Italiju, čak se proteglo do New Yorka i s obzirom na to da se nije događala radost jedino u Napulju i jugu Apenina, već i na pjacama Milana, Torina i drugih gradova Italije do Amerike. Navijači Hajduka čvrsto vjeruju da ih neće zadesiti tolika pokora čekanja kakvo su morali proživjeti Napolitanci, pa je uz tom iščekivanju presudna uloga kao prvo predsjednika kluba, trenutno Lukše Jakobušića, pa onda i momentalnog trenera Ivana Leke.

image

Lukša Jakobušić

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Leko je uspio izvesti zaokret, što mu baš i nije bilo teško s obzirom na to da je napustio tvrdoglavu ideju sustava igre njegove momčadi i prihvatio realističniju mogućnost sigurnije obrane, koja je ipak samo donekle dala rezultate. A to su u prvom redu četiri utakmice bez primljenog gola, kao i nova pobjeda protiv Lokomotive izražena glatkim rezultatom od 3:0, ali i još boljim dojmom prikazane igre.

Još su tri partije do kraja prvenstva - Osijek i Šibenik na Poljudu i gostovanje u Koprivnici, te svakako finale kupa na Rujevici protiv Šibenika. I bez obzira na vjerojatno uspješan finiš ove sezone bjelodano je da Hajduk s ovakvom garniturom igrača ne može računati na proboje do grupnih natjecanja u europskim kupovima, kako je optimistički, moguće i sanjarski najavio predsjednik Jakobušić, pa se osvijestio kada je "bijele" u minulom ciklusu Konferencijske lige dopao Villarreal, peti, šesti klub Primere.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

To je pitanje na koje će možda biti u stanju odgovoriti sportski direktor Mindaugas Nikoličius do početka novog prvenstva. U taboru Hajduka trenutno vlada zadovoljstvo, kako je ocijenio trener Leko:

- Dižemo se, ali to je spori proces.

Navijači Hajduka su navikli na čekanje, naoružani su strpljenjem, ali se ipak može konstatirati kako su svi, oni u Kranjčevićevoj, kako na istočnoj tako na zapadnoj tribini, koju su zajedno zapjevali u znak podrške svojim ljubimcima, posebno bili ozareni na račun trećeg gola Hajduka. Jer takva sreća cjelokupne momčadi, poslije prvijenca 20-godišnjeg Ivana Čubelića za 3:0, odavno nije manifestirana.

Uz bitnu napomenu i naklon Marku Livaji, jer je odigrao asist za pohvalu, takav koji je, na primjer, morao izvesti i Emir Sahiti, kod rezultata 0:0, da je umjesto šuta poslužio kapetana Livaju u znatno boljoj poziciji. Nema problema, Leko i Livaja će podučiti kako Sahitija, tako i druge…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 14:05