Filip Uremović i Filip Krovinović

 ANTE CIZMIC Cropix
SASTAV BIJELIH

Hajduk ostao bez važnog pojačanja u lovu na titulu, u prvi plan ponovno dolazi - Filip Krovinović

Karoglan se drži sustava s jednim korektorom u sredini, pa je Krovinović prva, a Sigur druga opcija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. veljača 2024. 07:32

Trebao je biti stožerni igrač za drugi dio sezone, ali Mihael Žaper neće po dobrome pamtiti proljeće 2024. Pred utakmicu u Osijeku uhvatila ga je gripa, a potom je u Kranjčevićevoj ozljedio koljeno, pa će ostatak šampionske utrke Hajduka pratiti u procesu oporavka. Karoglan je u Žaperu imao čvrstu "šesticu", iskusnog zadnjeg veznog, dominantnog u defanzivi i skoku. Ali, jedan nezgodni pokret i koljeno je "izdalo" 25-ogodišnjeg veznjaka. Kako nadomjestiti Žapera, koje su opcije Karoglanu na dispoziciji?

image

Mihael Žaper

VOJKO BASIC Cropix

Više rješenja ima strateg Bijelih, ali ozljedom Žapera u prvi plan ponovno dolazi Filip Krovinović. U Hajduk je stigao kao "desetka", od njega se očekivalo da bude razigravač i strijelac, ali protokom vremana spustio se u dubinu veznog reda. Dambrauskas mu je ponudio mjesto bliže vratima, ali davno je Litavac napustio Bijele. Nakon Dambrauskasa drukčije je mišljenje o Krovinoviću imao Leko.

- Pokušali smo sa Krovinovićem bliže suparničkom kaznenom prostoru, ali pokazao se najboljim kada je povučen u veznom redu – objasnio je jednom zgodom Leko.

Karoglan je nastavio u istom ritmu, Krovinović je igrao u tandemu zadnjih veznih, a u posljednjim dvobojima na poziciji klasične "šestice" kada u sastavu zbog gripe nije bilo Žapera. Krovinović je taj koji momčadi pruža stabilnost u sredini i premda će mu mnogi zamjeriti previše paralelnih i povratnih lopti, premalo ofenzivnog učinka, svoju ulogu zadnjeg veznog obavlja korektno. Jasno da su očekivanja nekoć bila znantno veća, ali za momčad je i dalje važan igrač.

image
GORAN MEHKEK Cropix

S obzirom da se Karoglan uglavnom drži sustava sa jednim korektorom u sredini, Krovinović je prva opcija, a Sigur druga. Bez obzira što se kanadski Hrvat profilirao kao desni bek, nismo zaboravili da je na početku sezone igrao upravo u tandemu sa Krovinovićem u sustavu 4-2-3-1. Koliko bi istrpio odgovornu ulogu usamljenog zadnjeg veznog u 4-1-4-1 ili povučenog u formaciji 4-3-3 tek bi trebalo vidjeti, međutim treba znati da je Sigur u prvu ekipu došao kao primarno zadnji vezni, a tek onda je postao bek u trenutku kada se ozljedio Mikanović, a Lovrencsicsu isticao ugovor.

Treća opcija je pomalo zaboravljeni Odjidja Ofoe. Igrač koji bi po svom iskustvu bio idealni zadnji vezni, ali prilično je diskutabilno koliko je tjelesno spreman pokriti defanzivni segment. Kod Karoglana se profilirao u stabilnu alternaciju, uvijek ulazi s klupe, a nijednom dosada nije započeo od prve minute. Zato je logično 34-ogodišnjeg Belgijca postaviti na poziciju alternacije, kao igrača koji momčadi pruža stabilnost u završnim trenucima dvoboja.

Kalika i Pukštasa ostavili smo na "osmicama", na poziciji veznjaka ispred korektora. Dovoljno Karoglan ima opcija za zadnjeg veznog i bez njih dvojice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 04:44