Lukša Jakobušić

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
LUKŠA JAKOBUŠIĆ

‘Hajduk je stabilan, ne prijeti mu stečaj! Krediti? Nemamo ih! A Livaju smo mogli i prodati...‘

‘Da smo to napravili, osigurali bi financijsku stabilnost kluba za idućih godinu dana.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. prosinac 2022. 19:28

Projekcija gubitka Hajduka za 2022. godinu je 12,9 milijuna kuna, a za 2023. godinu planirana je borba za trofeje u svim natjecanjima, ulazak Hajduka u grupnu fazu europskog natjecanja, više od 100.000 članova, proračun od 165 milijuna kuna, prihod 63 milijuna kuna od transfera te ukupni financijski plus od 1,22 milijuna kuna rečeno je na dvoipolsatnoj Skupštini splitskog kluba održanoj na Poljudu.

Predsjednik uprave Lukša Jakobušić u uvodu je objasnio što se događalo u Hajduku u 2022. godini.

- Okrenuli smo atmosferu kluba, rezultat toga povjerenja je 90.410 članova u usporedbi sa nešto više od 30.000 pred dvije godine. Osvajanje Kupa je sinergija svih nas i svih vas koji su vjerovali u ovo što radimo. Nisam zaboravio dva postulata, želimo konkretan i financijski stabilan klub. Zato mogu kazati da će Hajduk u 2023. biti konkurentan i financijski stabilan. Mogao bi navesti dvije-tri stvari koje sam mogao i pametnije napraviti, ali nisam zadovoljan kako sam neke teme prezentirao hajdučkoj javnosti. Glede financija, Hajduk je stabilan i ne prijeti mu stečaj. Sljedeće godine planiramo financijski plus. Kredita nemamo, super bi nam došlo pet milijuna eura, da ih možemo uzeti kada nam zatreba. Ali, to nemamo. Grad ne pitamo za novce – rekao je predsjednik uprave.

Objasnio je pritom i što je, pored rezultata, najveći benefit za prvu momčad.

- Potpisali smo petogodišnji ugovor sa Livajom. To je značajno, jer smo imali ponudu za njega, mogli smo prodajom Livaje kupiti financijsku stabilnost kluba za godinu dana. Ali mi smo se odlučili za drugi put, jer produljenjem ugovora sa Livajom dobili smo mir – kazao je Jakobušić.

U marketingu je najvažnije da ste stalno prisutni u javnosti, naglasila je članica uprave zadužena za taj segment, Marinka Akrap. Prvi dio godine je bio obilježen kampanjom "Mišo i retro", a u drugom dijelu godine je dominirala tema Livaja, te kampanja "za bolji svit, Hajduk Split".

- Svemu smo podigli vrijednost, a naši sponzori su produljili ugovore za veće iznose. Udvostručili smo broj prodanih dresova u odnosu na prošlu godinu – kazala je

20 380 dresova i ukupnih 31 milijun kuna prometa u marketingu rezultat je za 2022., rekordnu godinu. Kada se već o brojkama govori, treba reći da u aktualnoj godini Hajduk ima 90.000 članova, 12.400 pretplatnika i 19 105 gledatelja prosječno.

- Da bi sve ovo podigli, treba nam Hajduk u Europi i naravno, naslov – naglasio je Jakobušić.

Procjena financijske 2022. je gubitak od 12,9 milijuna kuna. Ivan Matana, član uprave za financije pojasnio je financijsko stanje.

- Bilo bi bolje da smo izvješće podnijeli 31. prosinca, nego večeras – kazao je Matana ostavivši zagonetku objašnjenja s pitanjem "trebamo li se nadati transferu do kraja godine".

- I da imamo transfer ne bi vam ga otkrili – uskočio je Jakobušić.

- Hajduk je ove godine imao 72 % prihoda od poslovanja bez transfera, odnosno 112 milijuna kuna, čak 65 milijuna kuna više nego li je bio slučaj u 2021. Od ulaznica se uprihodilo gotovo 30 milijuna kuna, čak 21 milijuna kuna više u usporedbi sa 2019. Rashodi su također bili veći, nešto veći, troškovi su rasli 30 %, a prihodi 130%. Rastu plaće, jer raste i broj ljudi u Hajduku – rekao je Matana, uz dodatak da je 2023. godinu planiran rast prihoda od 27 %, ali i rast troškova.

Linker
04. travanj 2024 09:25