Luka Ivanušec

 MARKO TODOROV Cropix
HRVATSKI MERCATO

‘Hajduk je napravio dobar posao, a ja sam osobno odbio dvije ponude za Luku Ivanušeca, reći ću i zašto‘

Dva najveća hrvatska nogometna kluba već su dobro zaradila, a ostatak HNL-a ni centa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. siječanj 2023. 10:34

Ide već deveti dan nove 2023. godine, osim Bundeslige startale su već sve lige Petice, igra se već i po drugim ligama, transferi su počeli, već se trguje na nogometnim meridijanima. Naravno, zimski mercato tek je na začetku, bit će tu još vjerujemo dobrih poslova i za hrvatske klubove.

Kad je HNL u pitanju, dosad su u izlaznim transferima na tržište izašli samo oni najbolji, dva hrvatska vodeća kluba, Dinamo i Hajduk. Hajduk je prodao Stipu Biuka u MLS, u Los Angeles FC, a Marina Ljubičića u LASK.

Prema podacima Transfermarkta, klub s Poljuda je na tim transferima zaradio ukupno 8,9 milijuna eura (Biuk je transferiran za 6,5 milijuna eura, a Ljubičić za 2,4 milijuna eura), dok je Dinamo, pak, prodao Mislava Oršića za 6,8 milijuna eura...

Ostali praznih ruku

Ostali hrvatski prvoligaši još nisu prodali nikoga. Ima, naravno, raznih informacija koje odlaze u eter. Tako je, recimo, tražen 19-godišnji Matija Frigan, spominje se kako je na Rujevicu sletjelo nekoliko ponuda između kojih su u javnost isplivali talijanski prvoligaši Spezia i Lecce, te MLS klub Portland Timbers. Prema tim informacijama pristigla ponuda za Frigana iznosi između četiri i pet milijuna eura. Inače, cijena Frigana na Transfermarktu iznosi 850 tisuća eura, pa ako bi se zaista prodao za takve cifre, bio bi to fantastičan uspjeh za Rijeku. Klub s Kvarnera ima novog trenera Sergeja Jakirovića i nakrcanu svlačionicu, morat će se nekoga prodati ako se misli normalno živjeti, zna to i prvi čovjek Rijeke Damir Mišković.

image

Mislav Oršić

PAUL ELLIS Afp

Kad je, pak, u pitanju Osijek, još jedan član hrvatske “velike četvorke”, onda se u prvi plan gura napadač Dion Drena Beljo. Njegova cijena na Transfermarktu iznosi 6,5 milijuna eura. Po dostupnim informacijama, njemački mediji sele ga u Borussiju Mönchengladbach, belgijski u Anderlecht, a oni engleski spominju, pak, interes West Hama. Beljo je spominjan i kad se radilo o interesu Dinama, ali je sasvim jasno da takvu cijenu za osječkog napadača u Maksimiru ne bi isplatili. Po raznim izvorima tržištu su zanimljivi Adrian Leon Barišić, hrvatski reprezentativac Ivica Ivušić, a i Laszlo Kleinheisler, makar na njemu Osijek ne može puno zaraditi jer mu na ljeto istječe ugovor...

Zanimljivost predstavlja činjenica da su se dosad prodavali samo ofenzivci, Oršić, Biuk i Ljubičić.

- Zimski prijelazni rok tek je počeo. Bit će svega do njegovog kraja, a zahuktavat će se prema polovici siječnja. Međutim, situacija nije takva da bi se trebali očekivati neki masovni transferi. Jedno su najveći transferi kreme svjetskog nogometa, a drugo su transferi igrača srednje klase, a činjenica da su Dinamo i Hajduk prodali samo napadače čisti je splet okolnosti. Oršić je već i prije zaslužio transfer s obzirom na to koliko je dao Dinamu. Klub iz Maksimira ima još u svojoj momčadi igrače kao što su Livaković, Josip Šutalo, Bruno Petković ili Luka Ivanušec, koji bi se mogli transferirati. Naravno, sve ovisi o tržištu. Ja sam zastupnik Luke Ivanušeca, osobno sam odbio dvije ponude za njega jer nisu bile adekvatne njegovoj kvaliteti. Očekujem da će ovog proljeća skroz vratiti formu, te da će imati bolje ponude na ljeto, osim ako sad ne dođe kakva ponuda koja bi sve zadovoljila... - kaže nam poznati hrvatski menadžer Marko Naletilić.

Naknadna eksplozija

Pitamo ga je li Hajduk napravio dobar posao s prodajama Biuka i Ljubičića?

- Da, Hajduk je napravio dobar posao. Kad je Stipe Biuk u pitanju, niti jedan klub u Europi ga ne bi toliko platio. To je zaista jako dobar posao Splićana. Ljubičić, pak, prije godinu dana nije bio standardni igrač Hajduka, nije se računalo na njega u prvih jedanaest. U tom kontekstu je to također dobar posao. Druga je sad priča što je on “eksplodirao” u Austriji, pa sad vlada nekakav žal za njime. Sad je lako lamentirati da je trebao ostati u Hajduku.

image

Dion Drena Beljo bi mogao otići iz Osijeka

NIKSA STIPANICEV Cropix

Tko bi još po njemu mogao biti interesantan za prodaju iz HNL-a u zimskom mercatu?

- Josip Šutalo, Dominik Livaković, Luka Ivanušec, Martin Baturina, Luka Vušković, Dion Drena Beljo... - zaključio je Naletilić.

Bit će još poslova

Mladi zastupnik Matej Škegro kaže da su zimski prijelazni rokovi uvijek bili slabiji nego ljetni.

- Zimski prijelazni rok tek je počeo i vjerujem da će biti puno poslova za igrače iz HNL-a. Eto, neću prvo spomenuti Dinamo i Hajduk, koji su već prodavali. Spomenut ću Rijeku, koja sigurno ima mogućnost prodaje Frigana. Isto tako moram naglasiti da bi Osijek mogao prodati Belju. To će biti jaki transferi. Mogao bi se prodati i Arber Hohxa iz Slavena Belupa. To je to kad se radi o klubovima koji nisu Dinamo i Hajduk.

A kako stvari stoje kad se radi o Modrima i Majstoru s mora?

- Očekujem da će Dinamo sigurno prodati jednog “kapitalca” iz terceta Dominik Livaković - Josip Šutalo - Luka Ivanušec - zaključio je Škegro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 06:32