Domagoj Bradarić

 NurPhoto via AFP
DOMAGOJ BRADARIĆ:

‘Hajduk ima ekipu koja treba osvojiti naslov. Moj bivši klub? Predsjednik je odlučio da me ne želi‘

"Što se mene tiče, radim i nadam se pozivu u reprezentaciju", kaže nekadašnji igrač Hajduka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. listopad 2023. 09:46

Salernitana je loše ušla u sezonu talijanske Serie A, ali Domagoj Bradarić igra standardno već drugu sezonu.

- U Salernu ima puno ugodnih stvari za mene, osim rezultata na početku ovog prvenstva. Toplo je, ugodno, grad je sličan Splitu, nije ludilo kao u Napulju, ali ne razlikuje se puno. Uživam kao da sam kod kuće, lako mi se bilo priviknuti - javio nam se Bradarić iz Italije.

Izbornik Zlatko Dalić ponovno ima problema s lijevim bekovima. Borna Barišić je ozlijeđen, Borna Sosa dobiva podosta kritika u Nizozemskoj iako je proteklog vikenda bio dvostruki asistent. Najave govore da bi mogao vratiti Darija Melnjaka iz Hajduka, a nas je zanimalo kako diše Bradarić. Bio je na Europskom prvenstvu 2021. godine, potom se izgubio s radara nacionalne vrste.

Počeli smo razgovor ipak s klupskom tematikom. U petak su imali gostovanje u Genovi, razgovarali smo prije te utakmice.

- Krenuli smo u prvenstvo jako loše, ali imamo dosta dobru ekipu, već si neko vrijeme ponavljamo da se moramo podignuti, da će biti bolje. Nije dobar trenutak za nas, ali kvaliteta igrača nije upitna. Pokazat ćemo to tijekom sezone. Nadam se da ćemo s vremenom krenuti prema sredini tablice.

Koliko ste zadovoljni svojim igrama?

- Koliko sam zadovoljan? Reći ću ovako - igram stalno i napredujem u stvarima koje su za mene bitne. Mogu još učiniti po tom pitanju. Uvijek može bolje. Osjećam se jako dobro, što se mene tiče sve je super. Zdravlje je u redu...

Idealna pozicija vam je wing-back, a ljudi su se znali pitati je li vam drugo najjače mjesto na beku ili krilu. Neki su više cijenili vaše napadačke kvalitete, međutim, kao branič morate staviti naglasak na obranu.

- U Salernitani imam već trećeg trenera pa sam svašta igrao. I petog na lijevoj strani, i klasičnog lijevog beka s četvoricom, pa čak i trećeg, dakle lijevog stopera. Puno se ovdje polaže na taktiku, talijanska liga je dosta drugačija od francuske. Mnogo sam toga naučio, kod svakog sam trenera u nečemu napredovao i moram reći da ih sve cijenim. Nisam jedino spomenuo da sam igrao i lijevo krilo. Iako sam daleko češće djelovao u obrani.

image

Ante Budimir i Domagoj Bradarić

AFP

Kako se sada snalazite na beku?

- To je moja prirodna pozicija koju sam kroz karijeru najviše igrao. Naučio sam dosta toga što se tiče nekih obrambenih stvari, skupio iskustva, samo trebam nastaviti u tom smjeru.

Nakon lošeg listopada Vatrenih šansu će dobiti neka nova i stara lica. Je li vas zvao tko iz stožera reprezentacije?

- Nije. Nisam imao kontakt. Spomenuli ste Darija Melnjaka, on igra odlično u Hajduku, pratim sve utakmice. Što se mene tiče, radim i nadam se pozivu u reprezentaciju. Ako ne bude, ništa zato, nastavit ću igrati što bolje. Dogodile su se te slabe utakmice, ali ipak mislim da imamo previše kvalitetnu reprezentaciju da ne bismo otišli na Euro. Zato vjerujem da će sve biti dobro.

Je li vas šokiralo kako su izgledali s Turskom i Walesom?

- Ne znam što reći... Imali smo kontrolu tih utakmica, dogodi se to... Nadam se da Wales neće dobiti Tursku, a možda ni Armeniju i da će nam biti dovoljne dvije pobjede za plasman u Njemačku. Ako ćemo biti pravi i pobjeđivati neće biti problema, taman da igramo play-off.

Dalić naglašava ono s čime se slažem, a to je da moraš igrati kako bi bio reprezentativac

Čak i ako bi suparnika bila Italija?

- Ha, Italija... I oni su u lošem trenutku, dosta ih se ovdje kritizira.

Sad je logično da budete bolji igrač nego 2021. kad ste bili na Europskom prvenstvu. Serie A mnogima pomogne upravo u taktičkoj disciplini.

- Naravno da jesam. Bilo bi loše za mene da nisam. Skupio sam poprilično utakmica i radio na nekim elementima.

Na tom Euru niste ulazili u igru iako ste bili među 26 Vatrenih, kasnije niste pozivani. Jeste li možda imali kakve nesporazume s izbornikom da vas je potpuno zaboravio?

- Ne. Nisam. Imao sam razdoblje u Lilleu u kojem nisam igrao i sasvim je bilo razumno što sam izostavljen iz reprezentacije. Izbornik naglašava ono s čime se slažem, a to je da moraš igrati kako bi bio reprezentativac. To je prava stvar, jer svaki igrač koji standardno igra ima više sigurnosti u sebe. Meni je taj period kad sam bio po strani bio loš, a sad igram i pun sam samopouzdanja.

Bradarić je za A vrstu odradio četiri utakmice, za mladu 14 i dao gol koji će se pamtiti, Engleskoj u finišu utakmice za poraz 2:1, ali s tim jednim pogotkom prošli su na gol-razliku skupinu na Euru i izborili četvrtfinale.

Je li vam to najdraži pogodak u karijeri?

- Taj mi je najdraži. Prije svega zato što smo bili dobra ekipa, prava klapa s izbornikom Igorom Bišćanom. Na toj utakmici promašili smo nekoliko šansi, trebao nam je taj gol za otići dalje, i još je bio atraktivan, s dvadeset metara.

Bolje da ne spominjem neke stvari iz Lillea, ne bih komentirao zašto je predsjednik donio takvu odluku

Koja vam je još utakmica ostala u posebnom sjećanju?

- Debi za A reprezentaciju protiv Švicarske kad smo dobili 2:1, a ja sam igrao na krilu. Asistirao sam za gol. To mi je zaista jako draga utakmica. Bio sam mlad i pojavio sam se premijerno među igračima kao što su Luka Modrić i Mateo Kovačić. To mi je bio poseban doživljaj.

Tada su vas svi hvalili....

- Puno se toga potom događalo i mijenjalo, neke stvari te više “afektaju”, to je sve prošlost.

Zanimljivo je da nam sad u reprezentaciji odjednom nedostaju i lijeva krila, iako se vraća Luka Ivanušec. Prije se na toj poziciji nije moglo blizu prvoj postavi kad su igrali Perišić, Rebić, Oršić...

- Što se mene tiče nekad igram i krilo. Iako to nije često...

Jeste li u kontaktima s reprezentativcima?

- Jesam, pogotovo s ovima koje susrećem u Italiji kao Pašalić, Vlašić, Moro, Brekalo, Pongračić...

Što se dogodilo u Lilleu? Zašto ste od igrača kojem su predviđali lijepu budućnost došli u situaciju da pola sezone 2021/22. niste igrali, a u drugoj polovici ste dobivali šanse za kapaljku?

- Promijenili smo predsjednika, došlo je sve novo u klubu. On je izravno odlučio da me više ne želi. To je bio problem jer se dogodilo zadnjeg dana prijelaznog roka u ljeto 2021. godine. Dugo sam čekao izvan ekipe, trenirao sam s momčadi, ali nisu me zvali na utakmice. Iskoristio sam to da radim na sebi i tražio drugi klub. Otvorila se Salernitana, jako cijenim što su mi omogućili. Bolje da ne spominjem neke stvari iz Lillea, ne bih komentirao zašto je predsjednik donio takvu odluku. Nema smisla više vraćati se na to.

Oštećeni ste za jednu sezonu.

- Je, ali bolje da se dogodilo sad kad sam mlad, naučio sam neke stvari o životu. Bilo pa prošlo.

Što vas još zaokuplja na jugu Italije osim nogometa?

- Ništa, jer posvetio sam se samo karijeri, želim doći na višu razinu, cilj su mi top klubovi i osvajanje trofeja. Moram raditi što više da stignem što prije do toga.

Hajduk ove sezone može i treba osvojiti naslov prvaka

Kažete da gledate Hajduk, eto ima novog trenera Mislava Karoglana nakon smjene Ivana Leke.

- Cijelo djetinjstvo proveo sam u Hajduku. Imaju ekipu koja može i treba osvojiti naslov prvaka. Dinamo ima probleme, hajde Rijeka igra dobro... No, zaista smatram da Hajduk treba biti prvak ove sezone. Da je vrijeme. Najbitnije je ući u kontinuitet pobjeda - kazao je Domagoj Bradarić.

Jesu li vas zvali da se vratite u Hajduk? - Nisu.

Zašto toliki porazi Bijelih?

- Hajduk gledam kao navijač, imamo i mi svojih problema i poraza u Salernitani, a nemam što drugo nego nadati se pobjedama. Pomoći im sada ne mogu... (da)

Protiv Intera mi je ipak najteže igrati

Domagoja Bradarića pitali smo i generalno za Serie A, tko je po njemu sada najbolji?

- Inter je najbolji u posljednje dvije-tri sezone što se tiče kvalitete momčadi. Iako već dvije godine nije osvojio naslov prvaka jer su to uspjeli Milan i Napoli. Protiv njih mi je najteže igrati - jasan je bio Bradarić, kojem je Napoli geografski blizu, pa je osjetio i dio njihove proslave naslova prvaka. Sada ih je vidi tako jakima, a osim Intera izdvojio je i druga dva velikana.

- Milan ima jaku momčadi, ali Inter je moćniji u obrani, dok je Milan otraga previše otvoren. Treba dodati i Juventus, koji igra jako dobro. (da)

Linker
25. travanj 2024 14:38