Ivan Leko

 Damir Škomrlj/Cropix
FATALAN PRIZOR

Gdje je taj Lekin rukopis? Igrač mu stoji nasred terena i maše, a iza leđa mu stigne protivnik i uzme loptu

Na pitanja bi trebali odgovarati i ‘Jaka i Nika‘, koji gomilaju igrače bez identiteta
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 08. listopad 2023. 23:15

Hajduk je na Rujevici poražen od Rijeke, minimalno i zasluženo, u izravnom dvoboju za vodeće mjesto na tablici, splitski "bijeli" su još jednom loše odradili važnu utakmicu u stilu one proročanske izjave Gorana Milovića "mi uvijek zase..mo kad je najvažnije". To je izrečeno poslije jadranskog derbija na Poljudu prije osam godina (1.studnioga 2015.), Rijeka je deklasirala Hajduka s 3:0, pa su tako "bijeli" upropastili priliku da Rijeci odmaknu pet, odnosno Dinamu šest bodova.

Od onda pa do Rujevice, taj "specijalitet" splitske momčadi se ponavlja. Ono kada je najpotrebnije za proboj na vrh…

U ono vrijeme sve se na Poljudu orilo od zvižduka i prosvjeda navijača Hajduka za razliku od novijeg doba od kada Torcida živi u skladu s upravom kluba, pa i nakon bolnog poraza svojim ljubimcima predvođenim nezamjenjivim Marko Livajom obraćaju se pjesmicama ohrabrenja tipa "i kad gube i kad tuku uvijek vjerni svojem Hajduku". Eto moglo bi se zaključiti da su "torcidaši" na Rujevici ispali svojevrsni moralni pobjednici.

Leko je na klupi Hajduka devet mjeseci i jedino što neprekidno tupi je mantra da "moramo dignuti glavu i raditi puno više"

Međutim, po svemu izgleda da ova momčad Hajduka predvođena trenerom Ivanom Lekom ne može igrati bolje od onoga što prikazuje u aktualnom prvenstvu. Zamislite samo tu jadnu koincidenciju: Hajduk je u prošlom prvenstvu (od 22. siječnja do 22. travnja), znači tijekom tri mjeseca, u prvih 13 utakmica pod vodstvom Leke postigao sedam pobjeda, jednu neriješenu uz pet poraza, kao i od starta ove sezone (od 15. srpnja do 7. listopada), opet umalo u tromjesečnom razdoblju, treba ponoviti: sedam pobjeda, jedna neriješena i pet poraza.

image
Ante Čizmić/Cropix

I to u oba perioda uz nestvarno slabu gol razliku - 22-22 prošlog proljeća, odnosno 10-10 ove jeseni! Ivan Leko je uoči gostovanja na Rujevici rekao kako on "voli statistiku, jer su brojevi jednostavno neporecivi", pa ostaje da zaključi kako ovaj igrački kadar teško može bolje, odnosno da prizna kolika je njegova odgovornost kad mu momčad tako zapinje. Leko je na klupi Hajduka punih devet mjeseci i jedino što neprekidno tupi to je mantra da "moramo dignuti glavu i raditi puno više".

U pojedinim trenutcima momčad Hajduka ponašala se na terenu po šaljivoj postavci da "navala igra na 0-0, a obrana koliko primi"

E moj stručnjak, dočekan na Poljudu i tretiran kao kapitalac, tijekom devet mjeseci bilo je toliko treninga i čak 36 utakmica (29 u prvenstvu, 4 u kupu, dvije u Europi, jedna za super kup), pa bi se napokon morala vidjeti ruka trenera u smislu kreativnije igre, nadigravanja, planskog način kako doći do pobjede. Baš na ovoj utakmici protiv Rijeke došla je do izražaja činjenica kako je Hajduk, po ocjeni trenera, igrao bolje od protivnika između dva kaznena prostora, kao da je to kumst nogometa, to jest umijeće na planu nadigravanja, bez zabijanja golova. Teško je shvatiti kako pojedinci, uglavnom odreda iskusni igrači, (prosjek 16 igrača koji su nastupili 28 godina, čak i uz dva 20-godišnjaka Sigura i Čuića), djeluju tako nemoćno u utakmici na kojoj se očekuje da pruže svoj maksimum.

Fatalan je primjer Vadisa Odjidje Ofoea, koji za 12 odigranih regularnih i sedam dodanih minuta djelovao usporeno baš kao veteran, u jednom trenutku sam s loptom u nogama, maše i kao nešto raspoređuje suigrače, a iza leđa mu stigne protivnik i glatko oduzme loptu. Ma može se takva nepažnja dogoditi svakom igraču nikako "Odidi", koji je iz Belgije doveden pod formulom pojačanja.

image

Vadis Odjidja Ofoe

Ante Čizmić/Cropix

U pojedinim trenutcima momčad Hajduka ponašala se na terenu po onoj šaljivoj postavci da "navala igra na 0-0, a obrana koliko primi". "Bijeli" su na Rujevici dozvolili da ih Rijeka pretekne zajedan bod, uz napomenu da Sopićeva momčad ima zaostalo gostovanja u Velikoj Gorici (Hajduk u Osijeku), dok Dinamo u subotu navečer s tada pet bodova zaostatka treba odigrati još tri utakmice (sve u Zagrebu, u ovom kolu protiv Istre 1961, te odgođene protiv Lokomotive, odnosno Varaždina). Nažalost navijača Hajduka, još jednom se događa da čak i posustali, izneređeni "modri" mogu, zahvaljujući kiksevima Lekine škvadre, s devet vjerojatno osvojenih bodova, zasjesti na vodeće mjesto na tablici!

Stručni tandem Ivan Leko i Adnan Čustović (s nekakvom slušalicom u ušima!?) pozvani su riješiti zagonetku interpretacijom igre, jer ovo ipak nije Hajduk kojemu su svi, u završnici prošlog i pet kola ovog prvenstva tepali da je "nova snaga".

Ima li nade u zaokret? Leko je uvjeren da postoji prostor za napredak, ali to treba i dokazati do zimske stanke. Kako se uporno plasiraju hvalospjevi u medijima i na račun rada "Jake i Nike", to jest predsjednika Lukše Jakobušića i sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa, samozvanog "Mr Footballa", tako bi se i njih moglo priupitati za zdravlje glede gomilanja igrača bez pravog identiteta za Hajduka. Uz napomenu, jedno je bilo dovoditi igrače dostojne Gorice, drugo je to kad su u pitanju zahtjevi Hajduka.

Linker
13. svibanj 2024 07:49