FEDERICO PROIETTI Dppi Via Afp
NOVA PRAVILA U HAJDUKU

Gattuso jednu stvar neće tolerirati nijednom igraču u svlačionici: ‘Ako to vidi, iščupat će mu srce‘

Talijanski trener predstavit će se danas od 16 sati na Poljudu kao novi strateg
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. lipanj 2024. 11:55

Hajduk će Gennara Gattusa predstaviti u utorak u 16 sati i bit će jako zanimljivo čuti što će talijanski trener reći. Prije svega o tome što po pitanju igre planira napraviti s Hajdukom i što navijači mogu očekivati u novoj sezoni. Euforija koja je stvorena nakon što je objavljeno da se dogovorio s Hajdukom oko preuzimanja trenerske klupe i dalje je među navijačima iznimno velika, ali i on i ljudi u klubu moraju i te kako biti svjesni događaja koji slijede.

Gattuso nije čarobnjak, čarobnjaci ne postoje u nogometu. Čarobnjak nije ni čak ni Pep Guardiola, kao najbolji trener na svijetu. I njemu je trebala jedna cijela sezona kako bi od Manchester Cityja napravio željeni stroj. City je prije Guardiolinog dolaska u ljeti 2016. prvenstvo završio na 4. mjestu, osvojivši 68 bodova. S Guardiolom je u prvoj sezoni završio treći, s tek 10 bodova više, a sjajni Španjolac tog je ljeta u klub doveo Sanea, Jesusa, Stonesa, Gündogana, Nolita... Potrošio je ravno 216 milijuna eura da bi napredovao samo jedno mjesto.

Trebat će pojačanja

I Gattuso će za rezultat trebati vrijeme, a onda i igrače po svom ukusu, spremne odgovoriti zahtjevima njegove igre. Trebat će dosta pojačanja, koja će tko zna kada doći na Poljud, a i veliko je pitanje koliko će uspjeti dovesti one koji će mu biti u prvom ili barem drugom redu željenih igrača. Hajduk nije City i nema silne milijune koje će odmah uložiti.

image
DUJE KLARIC Cropix

Hajduk, s druge strane, dobro zna što može dobiti od Gattusa i zato je novi sportski direktor splitskog kluba Nikola Kalinić poduzeo sve moguće korake kako bi ga doveo. Gattuso je prije svega iznimno karakteran trener i čovjek, koji nikoga neće prevariti. Nije na Poljud došao kako bi uzeo novce, nego je došao napraviti momčad i igru koja bi Hajduk trebala učiniti konkurentnim za naslov.

Hajduk se zadnjih godina često ponašao populistički, izgledalo je kako je u mnogim situacijama važnije bilo umiriti navijače nego reći istinu

Gattusu je svejedno vodi li Milan kao klub svojeg života ili Hajduk, koji u njegovoj trenerskoj karijeri statusno znači korak unazad. Gattuso će “ginuti” za Hajduk kao što je “ginuo” za Milan jer drugačiji pristup za njega ne postoji.

Gattuso je i izvrstan izbor za trenera koji bi na Poljudu trebao postaviti određena pravila koja su zadnjih godina bila malo porušena. Kod njega će igrati samo igrači koji su 100-postotni profesionalci. Nekim igračima će možda istolerirati činjenicu da neće moći izdržati baš sve što im nametne na treningu, ali nikome neće dopustiti da radi manje od onog što doista može. I takvi će doći do toga da mogu biti konkurentni, ali će i oni trebati vremena.

Ne voli populizam

U Italiji je jedan kolega napisao kako je Gattuso trener koji će “svakom klubu u kojem radi dati svoje srce, ali će mu ga i iščupati ako osjeti da nisu svi na istom tragu”. Hajduk se zadnjih godina često ponašao populistički, izgledalo je kako je u mnogim situacijama važnije bilo umiriti navijače nego reći istinu. Ili se barem na kvalitetan način pozabaviti istinom.

Gattuso ne voli populizam i ne voli se skrivati iza bilo čega, a kamoli nekakvih laži. Reći će u lice svakome ono što ga ide - sebi prvome, a onda i igračima, ali i nadređenima.

Da bi talijanski trener napravio posao zbog kojeg je i doveden na poljudsku klupu, a sigurno i skupo plaćen, nužno će morati dobiti čvrstu podršku kluba, što neki treneri prije njega nisu imali. Kalinić je napravio sve da ga dovede, a sad s predsjednikom Bilićem mora napraviti sve da mu osigura uvjete u kojima će se moći napraviti željeni rezultat.

Hajduk nije poznat kao klub kojem je strpljenje vrlina, a bez njega rezultata nikada neće biti. Važno je da to predsjednik Bilić što prije prihvati. Odabrao je Kalinića, Kalinić potom Gattusa i oni su mu jedina šansa da postane uspješan predsjednik. Mora im vjerovati i čvrsto stati iza njihove vizije...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. lipanj 2024 14:15