TOM DUBRAVEC Cropix
OKRŠAJ NA MAKSIMIRU

Evo gdje možete gledati veliki derbi Dinama, policija izdala posebno priopćenje o regulaciji prometa

Nevjerojatno, ali zaista se ne pamti da je Hajduk na derbi dolazio tako osakaćen ozljedama i virozama
Piše: Zdravko Reić/SNObjavljeno: 26. veljača 2023. 10:32

Trener Ivan Leko nema na raspolaganju osam prvotimaca, dvojicu već kronično Lovru Kalinića i Eleza, šestoricu akutno: Borevkovića, Awaziema, Sahitija, Grgića, Kalika i Prpića. No ti izostanci bili bi kako-tako snošljivi da se nije nadvila najveća opasnost, a to je nastup Marka Livaje.

Iz Hajdukova tabora na kapaljku izlaze informacije o zdravstvenom stanju igrača, kad je o Livaji riječ, saznaje se da je već dva, tri dana virozan, ali kako se ne radi ni o koroni, pa niti gripi (testovi su negativni), već da je pod temperaturom.

Kako god bilo, i u slučaju da se Livaju osposobi za derbi, ipak ostaje činjenica da nekoliko dana nije trenirao…

Nije potrebno naglašavati koliko Livaja znači u onom ofenzivnom pogledu, ali i u psihološkom za momčad, tako da se često s pravom tumači kako su "bijeli" ovisni o svojem golgeteru.

Vušković ili Melnjak

I kad se tome doda da Nikola Kalinić još nije toliko osposobljen nakon ozbiljne ozljede da nije u stanju odigrati na pravi način svih 90 minuta, ostaje računati da bi se "bijeli" mogli provući jedino na račun obrane.

S mnogo sigurnosti najavljivalo se da će u ovoj situaciji, kad Leki nedostaju četiri stopera (Awaziem, Prpić, Borevković, pa i Elez), svoje mjesto dobiti Luka Vušković, što donosi velike rizike, s obzirom na njegovo neiskustvo.

U slučaju da Vušković ipak ostane na klupi, to bi značilo povlačenje Darija Melnjaka u stopersku liniju, a na lijevom boku uvrštavanje Anella Agustina.

No, ima još jedna mogućnost, koja bi pretpostavljala salto mortale u odnosu na praksu Ivana Leke, a to je da će za ovu priliku postaviti obrambenu liniju s pet igrača.

- Dinamo je uigran - procijenio je Leko uoči derbija.

- Dobro su izbalansirani, imaju izvrsnog vratara, njihov vezni red dominira, napad može zabiti svima. Međutim, derbiji su često čvrste, ratničke utakmice, i onda netko iskoči. Na to ne možeš utjecati, na taj trenutak inspiracije s jedne ili druge strane. Mi imamo dobar kadar, karakterno jake igrače, i vjerujem u njihove sposobnosti.

Novo Hajdukovo ruho

Ostaje činjenica da u odnosu na prošli derbi u Splitu (prije četiri mjeseca bilo je 1-1) Hajduku od 16 igrača koji su nastupili, nedostaje polovina, čak osam prvotimaca (eventualno i devet, ako Livaja ne zaigra), dok s druge strane, Dinamo je kompletan, od njih 15 koji su igrali na Poljudu, nema Oršića i Bočkaja.

Kad je riječ o najavama o meteorološkim prilikama, te mogućnosti padanja obilatog snijega, Hajdukov trener nije krio svoju nadu kako bi te okolnosti mogle koristiti njegovoj momčadi.

Leko je u svojim izjavama vrlo korektan, također otvoren u prosudbama, on je dosad u nekoliko navrata spomenuo kako je računao na konkretnija pojačanja, ali nije negativno komentirao odlaske nekih igrača.




Livaja se u nedjelju probudio bez temperature, zaigrat će na Maksimiru

U nedjelju stižu ipak malo bolje vijesti za Hajduk. Marko Livaja se na dan derbija nakon tri dana probudio bez povišene temperature, i očekuje se da će danas zaigrati na Maksimiru. Možda ne od prve minute, ali određenu minutažu svakako bi trebao dobiti.

Inače, policija je danas objavila posebnu regulaciju prometa oko maksimirskog stadiona, koja je započela u 6 ujutro i trajat će sve do ponoći.

Dobra vijest za sve koji će utakmicu pratiti preko malih ekrana je da se, osim na MaxSportu 1, derbi može pogledati i na HRT-u 2. Emisije uoči derbija počinju od 14.30 na oba programa. (SN)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. lipanj 2024 08:21