Nikola Kalinić

 TOM DUBRAVEC/Cropix
AKCIJA NA POLJUDU

Doznajemo: Ikona Milana odbila poziv iz Hajduka. Kalinić ima veliku želju, šanse za dolazak su 50-50

Vremena na Poljudu je sve manje, jer pripreme za novu sezonu samo što nisu počele
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. lipanj 2024. 13:45

Hajdukov sportski direktor Nikola Kalinić nije u prvom tjednu svog mandata napravio ono što je jako želio i najavljivao - nije pronašao trenera. Točnije je - doduše - reći da je pronašao dvojicu, obojicu sa snažnim trenerskim pedigreom, ali od jednoga je morao brzo odustati, a drugom se još nada, premda je pitanje koliko je ta nada realna.

Paulo Sousa (53) je taj koji je od prvog dana bio Kalinićev izraziti trenerski favorit. Sousa je Kalinića vodio u Fiorentini, te ga se tamo očito jako dojmio. Sousa Kaliniću još uvijek nije rekao ne. U međuvremenu se na nekoliko adresa pomno raspitao o Hajduku - kakvu ima momčad, budžet, predsjednika, ambiciju, navijače... Portugalac je previše iskusan i ima preveliki trenerski rejting da bi došao u nepoznato samo na Kalinićev nagovor, koliko god s njim imao dobar odnos.

image

Gennaro Gattuso

Federico Pestellini/imago Sportfotodienst/profimedia

Kalinić stoga čeka Sousu, kojem je morao dati neki rok za odluku. Hajduku ponestaje vremena, pripreme bi trebale krenuti oko 15. lipnja. I bilo bi poželjno da trener koji će povesti momčad na pripreme dođe dobro upoznat s onim što ima u svlačionici, a još više s onim što mu tamo nedostaje, kako bi se što prije krenulo po pojačanja. U normalnim okolnostima Sousa je trebao biti dogovoren još prije mjesec dana...

Sousa ima možda još dan da javi Kaliniću što je odlučio. A možda mu je rok već i istekao

Što ako Sousa ipak kaže ne? Koliko znamo, izgledi za njegov dolazak su otprilike 50-50. Novci navodno nisu problem, Portugalac je bio poprilično "umjeren" po tom pitanju, svjestan da Hajduk nije Fiorentina ili Bordeaux. Problem je u tome što Sousa još uvijek dvoji je li Poljud dobar izbor za njega, a i nije Hajduk jedini koji ga želi na klupi.

Imao je Kalinić i čvrstu rezervnu trenersku opciju, ali ona je koliko znamo brzo propala. Riječ je o Gennaru Gattusu (46), nekad velikom igraču Milana, koji je u relativno kratkoj trenerskoj karijeri vodio kvartet velikih klubova - Milan, Napoli, Valenciju i Marseille. Kažu nam da iznenađujuće puno zna o Hajduku i našoj ligi, ali on je nakon dva dana razmišljanja zahvalio Kaliniću na pozivu. Gattuso na stolu ima primamljivije ponude i financijski neusporedivo jače od one koju bi mu Hajduk mogao dati.

Proteklih su se dana u javnosti pojavila još neka inozemna trenerska imena s kojima je Kalinić navodno kontaktirao. Prava je istina da su mu razni menadžeri, kao i neki ljudi vezani uz Hajduk, nudili određena imena, ali Kalinića se njihov CV nije dojmio. Premda nema iskustva na poziciji sportskog direktora, Nikola Kalinić ima vrlo jasno definiran stav o tome kakav bi profil trenera trebao voditi Hajduk. I za sada ne želi spustiti ljestvicu, posebno ne kad su strani treneri u pitanju. Što je neupitno ispravan stav.

image

Paulo Sousa

Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Svjestan je Kalinić značaja koji ima trener u svakom klubu. Izabereš li pogrešnog, šanse da imaš iole dobru sezonu praktički su nikakve. Napokon, vidio je iz prve ruke sve što se Hajduku događalo u dvije i pol godine kako se vratio na Poljud.

Sousa - dakle - ima možda još dan da javi Kaliniću što je odlučio. A možda mu je rok već i istekao, to znaju samo Sosa i Kalinić. Je li Kalinić u međuvremenu pronašao novo trenersko lice? Ako i je, drži ga u tajnosti. S obzirom na to da nije sklon hazardiranju sa strancima o kojima ne zna dovoljno, je li moguće da se okrene nekoj domaćoj opciji? I tko bi to uopće od naših dostupnih trenera mogao biti?

Kalinić vidljivo traži trenera koji neće praviti nikakve ustupke u svlačionici

Odabirući Sousu digao je trenersku ljestvicu jako visoko. Portugalac je veliki znalac, te još veći autoritet, trener koji će u svlačionici bez imao kompromisa provesti ono što je naumio. Gattuso je po tom pitanju još čvršći, na glasu kao trener čelične discipline i nemilosrdnih treninga. A Kalinić je na premijernoj presici jasno istaknuo probleme s disciplinom kao jedan od važnijih razloga zbog kojeg je Hajduk izgubio naslov.

Kalinić stoga vidljivo traži trenera koji neće praviti nikakve ustupke u svlačionici, nego je dovesti do toga da trenira snažno, onako kako se to radi u Europi. I zato toliko inzistira na strancu snažnog imena. Sousa ili Gattuso bi mu vjerojatno donijeli to što je tražio. Gattuso je otpao, otpadne li i Sousa, tko će biti sljedeći izbor? Ako bi bio domaći, koji je to na terenu demonstrirao moderne nogometne postulate od kojih nije odustajao kog god imao u svlačionici?

Nije lako naći trenera, posebno kad postaviš jasne kriterije koje bi trener Hajduka morao ispuniti. Kaliniću zato nije nimalo lako. Sousin pristanak u mnogome bi mu olakšao život...

Linker
02. lipanj 2024 13:45