GORAN MEHKEK Cropix
NOSIO JE OBA DRESA

Dinamu stižu pojačanja za derbi! Nekoć prvi strijelac HNL-a: ‘Možda se varam, ali evo što očekujem na Poljudu‘

‘Hajduk je nerijetko znao posrnuti u ovakvim situacijama, možda bi mu bilo lakše da se igra u Zagrebu‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. ožujak 2024. 11:27

Cvjetna je nedjelja bila slobodni dan u Maksimiru, Dinamovi će se nogometaši na treningu opet okupiti u ponedjeljak popodne. A u subotu je trener Sergej Jakirović upriličio međusobnu utakmicu, priključio je i sedmoricu juniora kako bi se utakmica mogla normalno odigrati, budući da su osmorica Dinamovih igrača na reprezentativnim akcijama.

K tome, na poštedi su, zbog ozljeda, bili Baturina, Bernauer, Rog i Kaneko, no spomenuti bi kvartet trebao biti među kandidatima za subotnji derbi u Splitu. Nije bilo ni Ogiware, boli ga gležanj i male su šanse da će biti spreman za dvoboj s Hajdukom.

U tom međusobnom odmjeravanju snaga (2x30 minuta), Plavi su pobijedili Bijele 6:1, a istaknuo se oporavljenik Marko Bulat, postigavši čak četiri pogotka.

Zabranjen kontakt

Bulat je, podsjetimo, pauzirao četiri tjedna, ozdravio je i konkurirat će za utakmicu u Splitu.
Iako se nagađalo da bi Luka Stojković također mogao kandidirati za subotnji okršaj, u Maksimiru ne žele ništa riskirati i neće biti u konkurenciji za nastup barem još mjesec dana. Istina, Stojković već dva tjedna trenira sa suigračima, ali ti su treninzi dozirani, zabranjen mu je kontakt i oprezno se vraća u trenažni ritam.

Dinamovi će se reprezentativci u Maksimir vratiti u srijedu, tako da će Jakirović tek u četvrtak na treningu imati sve igrače na koje računa za derbi.

Problem za trenera

Vidjet ćemo kako će ova prvenstvena stanka utjecati na Plave i u kakvom će se izdanju predstaviti u Splitu...

- To je problem za trenera, neprijeporno bi mu bilo lakše pripremati momčad za derbi da tijekom tjedna na treninzima ima sve igrače, ponajprije Brunu Petkovića. Ali, tako je uvijek u ovakvim situacijama kad se zbog reprezentativnih utakmica prekida prvenstvo - kaže Ardian Kozniku, nekadašnji napadač, koji je u odijevao i Dinamov i Hajdukov dres.

Potom je dodao:

- Uvijek se veliki derbi željno očekuje, tako je i sad, Poljud je rasprodan. A ovaj put derbi ima i dodatnu težinu, rezultat će svakako usmjeriti nastavak prvenstvene utrke. Momčad koja će “kiksati” mogla bi ispasti iz utrke za naslov, a sve sa strane pomno prati Rijeka, koja drži vrh i možda bi iz njihove perspektive najbolje bilo da splitski derbi završi remijem. U tom bi slučaju, naime, i Dinamo i Hajduk izgubili po dva boda, malo bi im značio taj jedan osvojeni.

Odlučivat će nijanse

Kakvu utakmicu očekujete na Poljudu?

- Siguran sam da će ozračje biti spektakularno. A nogomet? Želio bih da i nogomet bude spektakularan, međutim, iskustvo nam govori da se ovakve utakmice često igraju u taktičkim okovima iz kojih se teško otrgnuti. Rezultat će biti najvažniji, stoga ne vjerujem da će biti previše rizika. Očekujem da će obje momčadi poglavito razmišljati kako zatvoriti prilaze prema svojim vratima i tek će onda čekati priliku za “ubod”. A takav nogomet nije baš privlačan gledateljima, nema ljepote u takvoj igri. Ali, tko zna, možda se prevarim, možda i jedni i drugi, znajući da im remi nije prva želja, krenu otvoreno i napadačkim nogometom pokušaju doći do svoga cilja, do sva tri boda. Vidjet ćemo, teško je sad bilo što reći. Uglavnom, osobno bih želio da ne bude nikakvih kalkulacija i da gledamo pravi derbi, protkan lijepim potezima.

Što bi moglo presuditi?

- Iznimno će važan biti psihološki trenutak. Momčad koja će biti mentalno spremnija, čvršća i zrelija, bit će u prednosti. Hajduk je nerijetko znao posrnuti u ovakvim situacijama, možda bi mu bilo lakše da se ovaj derbi igra u Zagrebu. Međutim, u svlačionici Splićana moraju biti sretni da igraju ovako važnu utakmicu, imaju sjajnu potporu navijača i moraju na terenu dati i zadnji atom snage za pobjedu. S druge, pak, strane, Dinamo ima iskusnije igrače koji su odigrali velik broj ovakvih utakmica i to je svakako adut Jakirovićeve momčadi. I ne bih ništa prognozirao, rezultat može otići i na jednu i na drugu stranu. Siguran sam tek da će odlučivati nijanse, a u prednosti će, ponavljam, biti psihološki spremnija momčad s raspoloženim pojedincima - smatra Kozniku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. ožujak 2024 11:27