VOJKO BASIC Cropix
LEKO UOČI ISTRE

‘Dinamo je jedan planet ispred nas, mogli su biti na plus 15, zaslužili su više. Mi se borimo sami sa sobom‘

‘Dinamo je protiv Šibenika trebao voditi 3:0 u 15. minuti. Mi smo imali 3:0 pa nije bilo gotovo‘
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 06. travanj 2023. 14:01

Hajduk sutra na Poljudu dočekuje Istru 1961 (18.10 sati), a Ivan Leko pokušat će doći do četvrte uzastopne pobjede na klupi Bijelih, što mu dosad još nije pošlo za rukom.

Njegova momčad približila se vodećem Dinamu na samo sedam bodova, a s obzirom na krizu koja vlada u maksimirskom klubu, navijači Bijelih opet su počeli vjerovati da Hajduk može doći do naslova, piše Slobodna Dalmacija.

Leko je pred gostovanje Puljana na Poljudu održao konferenciju za medije.

Koliko još peče onaj poraz 3:0 iz Pule?

- Peče puno. To je bio početak naše loše serije, ta utakmica je bolna pogotovo kada se sjetimo da nismo bili loši na početku i da su nam poništena dva gola. Ovo je sad neka nova utakmica, ekipe su u drukčijim momentima, ali neki ožiljci postoje.

Sada ste u pozitivnoj seriji, kakvu Istru očekujete?

- Istra je dobra, igraju svoje. Mi smo izgubili pet bodova od njih, tako da je to tradicionalno nezgodan protivnik za nas. Možemo pretpostavit što će oni igrati, a što se tiče nas, jednostavno je - moramo biti bolji. Čim padnemo intenzitetom i ne pratimo zahtjeve, imamo problema. Ja očekujem jedan dobar Hajduk, motiviran i fokusiran.

Je li se Sahiti oporavio?

- Sahiti je napravio dva treninga s momčadi i bit će sutra u kadru. Daleko je to od nečega ozbiljnog, ali dobra vijest je da se vraća. On nam je jedino pravo krilo i nadamo se da će se ubrzo vratiti na svoju razinu.

Je li Hajduk sada bliže u borbi za prvaka ili je Dinamo i dalje u velikoj prednosti?

- Dinamo nije dvije, nego jedan planet ispred nas. Mi imamo toliko svojih problema... Oni su lagano mogli biti na plus 15 od nas, zaslužili su puno više. Mi se natječemo sami sa sobom da što prije dignemo naš nivo igre. Želimo biti bolji, imati što više automatizama, čvršću obranu, imati što više balansa u ekipi.

Šibenik je svladao Dinamo jučer u polufinalu Kupa...

- Dinamo je trebao voditi 3:0 u 15. minuti. Mi smo imali 3:0 pa nije bilo gotovo... Nogomet je specifičan, jedna akcija, jedan trenutak mijenjaju utakmicu.

Istra je poznata po tome što voli loptu u svojim nogama, ali u pobjedi protiv vaše momčadi bili su opasniji u tranziciji i kad su preskakali igru. Također, postoji podatak koji kaže da je Istra u 12 utakmica ove sezone u kojima je imala barem 54 posto posjeda upisala samo jednu pobjedu. Uzimate li u obzir išta od toga u pripremi utakmice?

- Uzimamo puno toga u obzir. Brojevi ne lažu, oni su tu da potvrde dojam. Istra voli posjed, igraju od vratara... Ali u tim ključnim momentima mijenjaju, adaptiraju se, kao što su i protiv nas. Ustvari su nas na tranziciju ubili. Mi možemo pretpostavljati što će protivnik raditi, ali moramo imati rješenje za dvije-tri mogućnosti. Definitivno vodimo računa o statistici, brojke ne lažu i koristimo ih za anticipiranje onoga što će se dogoditi.

Utakmica s Istrom ne nosi šest bodova, ali nosi specifična tri boda zbog blagdana i pritiska na Dinamo...

- Ja bih rekao više pritiska na same sebe. Mi imamo borbu sami sa sobom, da budemo bolji i da imamo neke automatizme. Tako da ih rekao da je sutra dobar izazov da sami sebe testiramo s mirnoćom, fokusom i da pokušamo dobivati utakmice u nizu, što je najteže.

Koliko je igračima u glavi utakmica s Belupom u srijedu?

- Svi navijači Hajduka tako misle i razmišljaju, ali profesionalac mora biti fokusiran samo na sljedeću utakmicu. Jedna situacija na utakmici mijenja sve, a koliko daješ od sebe, toliko ćeš imati više šanse dobiti utakmicu. Nama dolazi protivnik koji nas je izmeo 3:0 i koji je odigrao na Poljudu 2:2 i mi imao šansu samo ako smo 200 posto u utakmici.

Što je s Prpićem? Bilo je rečeno da ga neće biti tri tjedna, a nema ga već dva mjeseca...

- To je stvarno peh, jer je momak odigrao utakmice baš dobro i on nam je jedini ljevonogi stoper. Bio je bolestan, pa onda imao problema sa zglobom... Mogu samo reći da nije s nama, a kad će se vratiti nisam siguran.

Ušli smo u zadnji krug prvenstva, s čim ste najnezadovoljniji?

- Muči me puno stvari. Kad imaš nešto što bih ti htio i kad vidiš gdje si i šta si, treba spustiti kriterije i postati realniji i jednostavniji te dobiti utakmicu. Ja sam rekao na početku da ja previše volim nogomet da moja ekipa ne bi igrala dobro, ali rezultat je najvažniji i mi smo u službi toga.

Kako vam se dopala utakmica Barcelona - Real?

- To su lijepe utakmice i uživam u njima. Uživam u Benzemi i kako Modrić navuče igrače na sebe pa da dodavanje Benzemi taman da on može pucati isprve. Real ovisi o Benzemi, a to je najveći klub na svijetu. Izmamili ste mi osmijeh, jer baš uživam u tim utakmicama - zaključio je Leko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 21:05