GORAN MEHKEK Cropix
SPORTCAST

‘Da je on igrao derbi na Maksimiru, Hajduk bi lagano dobio utakmicu. To je igrač koji radi ogromnu razliku‘

U novom izdanju Sportcasta analizirali smo viđeno na utakmici između Dinama i Hajduka
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 19. prosinac 2023. 09:22

Veliki hrvatski derbi između Dinama i Hajduka svaki put privuče veliku pažnju ne samo sportske javnosti, a tako je bilo i u nedjelju kada su se ove dvije momčadi susrele u Maksimiru. Ulog je ovaj put bio drukčiji nego prethodnih sezona jer je Hajduk došao s prednošću na tablici, a Dinamo se našao u ulozi lovca. Na kraju smo dobili prilično siromašan derbi koji je završio bez golova, ali i bez puno prilika.

- Nismo vidjeli puno od nogometa. Svi volimo reći kako se vodila taktička bitka, kako je bilo nadigravanja i kako je bio veliki ulog u utakmici, a možda se malo tješimo da ne bi umanjili kvalitetu naših najboljih momčadi. Nije problem što je utakmica završila 0:0 već je problem što u 90 minuta nismo vidjeli niti jednu izrađenu akciju. Mogu razumjeti da utakmica nije pretjerano kvalitetna, ali teško mi je prihvatiti da nije bilo 20-ak udaraca po golu. Ovdje se jednostavno radi o nedostatku kvalitete u ofenzivnom dijelu obje momčadi - rekao je naš trener Nikola Jurčević u novom Sportcastu u kojem smo analizirali sve što smo vidjeli u nedjelju u Maksimiru.

Koliko je kvaliteta igre bila slaba pokazuje i činjenica da smo u šali suca Patrika Kolarića nazvali najboljim akterom na terenu.

- Nije to bilo u šali, on je za mene bio najbolji na terenu. Hajduk je u pripremi računao da je bod dobar i Hajduk nema kvalitetu u ofenzivnom dijelu da bi mogao više puta tijekom utakmice zaprijetiti Dinamu pa ne mogu reći da je podbacio jer nisam očekivao puno više. S druge strane vidimo u zadnje vrijeme da Dinamo nema pravu, dinamovsku snagu da kroz igru dolazi lako do šesnaesterca i da se onda stvaraju šanse. No, i Dinamo kalkulira da je jedan bod razlike ništa, što će biti ako pobjede u zaostalim utakmicama, jer je prvenstvo tek na polovici. Zato je i Dinamo ušao s opcijom da nije bod loš, a onda gledamo dvije momčadi koje su izašle na teren prije svega s varijantom da ne izgube utakmicu. Ono što me kod Dinama malo razočaralo je činjenica da se Dinamo nakon dugog vremena oslonio na, uvjetno rečeno, tučnjavu nego na kvalitetu igre. To Dinamo ne radi - istaknuo je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

image

Nikola Jurčević

SPORTSKE NOVOSTI

Bez obzira na to što nam je prvenstvo zbog izjednačenosti bilo zanimljivo i dobro praćeno, ova je utakmica pokazala o kakvoj kvaliteti se radi trenutno u SuperSport HNL.

- Čini mi se da mi u ovom trenutku imamo klubove koji su razina Konferencijske lige. Imali smo Dinamo koji je plivao na granicu između Lige prvaka i Europske lige, a čini mi se da su i Modri u ovom trenutku na razini Konferencijske lige. Tu je i Hajduk, vjerojatno i Rijeka i Osijek, ali to je trenutno naš maksimum - istaknuo je Jurčević.

I ovoga je puta najbolji igrač Dinama bio Takuro Kaneko koji se posljednjih tjedana nametnuo kao udarni igrač Modrih.

- Do jučer smo svi otpisivali Kaneka, a da nije bilo one utakmice protiv Lokomotive kada je postigao gol i asistirao, možda bi i dan-danas pričali da to nije igrač za Dinamo. U ovom trenutku je on igrač koji barem daje neku naznaku opasnosti. Na tom primjeru vidimo koliko nam malo treba da nas jedan igrač zaintrigira. Pokazao je da je igrač od kojeg se može očekivati da bude veliko pojačanje za Dinamo, ali da bi to postao onda mu treba bolja statistika s više golova i asistencija - rekao je Jurčević. On se odmah osvrnuo i na predstojeći zimski prijelazni rok u kojem će i Dinamo i Hajduk tražiti pojačanja.

- I jednoj i drugoj momčadi nedostaju igrači koji imaju fizičku moć, koji imaju brzinu, koji idu u prostor, koji traže dubinu, koji mogu individualno riješiti situaciju. Čini mi se da i jedni i drugi na tim pozicijama imaju igrače koji imaju određenu kvalitetu, ali su više haklerski tipovi nego što su moćni igrači koji su potrebni za današnji europski nogomet.

Šola je iznio zanimljivu opservaciju koja je vezana i uz možebitna pojačanja:

- Kako je Perišić aktualna priča oko Hajduka, da je on bio u nedjelju sa svoje 34 godine, Hajduk bi lagano dobio utakmicu. To je igrač koji bi radio ogromnu razliku.

image

Nikola Jurčević, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

U prošlom Sportcastu smo predviđali koji bi igrači mogli odlučiti derbi i tada smo iz konkurencije ‘izbacili‘ Brunu Petkovića i Marka Livaju sugerirajući da su oni najbolji igrači Dinama i Hajduka te da će oni svoje napraviti na utakmici. To, međutim, nije bio slučaj jer su obojica odigrali prilično lošu utakmicu.

- To generalno nije bio njihov izbor. Oni su centarfori, oba su daleko najvažniji igrači svojih momčadi, a oba su najbolji u izlascima iz duela jer tako i koncipiraju svoj nogomet. U nedjelju je bila varijanta u kojoj su vrlo rijetko bili ‘jedan na jedan‘. Uglavnom su igrali protiv dva protivnička igrača, a bilo je i trenutaka kad su igrali protiv trojice. Petković je u nedjelju bio prilično iznerviran s načinom na koji je bio čuvan i tu je u nekom trenutku krenuo vraćati milo za drago. Više se trošio na nekakvu tučnjavu nego na igru, dobio je žuti karton i bio na rubu da dobije još jedan ili dva. Livaja je bio puno mirniji što inače nije za očekivati - rekao je Šola.

Što su još o utakmici između Dinama i Hajduka rekli naši gosti; koje igrače je Hajduk mogao dovesti u ljetnom prijelaznom roku, a nije; tko bi iz SuperSport HNL mogao biti pojačanje za obje momčadi; koliko donosi Dinamu kvantiteta u svlačionici? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u cijelom Sportcastu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:12