TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI IZAZOV

Bilić mora osvojiti titulu, ali i riješiti Jakobušićevu ‘rak ranu‘! Samo tako će biti bolji od prethodnika

Dok novi predsjednik ne napravi rezultatski pomak, sjena bivšeg šefa lebdjet će iznad Poljuda
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. travanj 2024. 13:49

Novi je predsjednik zasjeo u kancelariju na drugom katu Poljuda, Ivan Bilić pred velikim je izazovom u ulozi prvog čovjeka Hajduka. Njegov prethodnik postavio je visoke kriterije, podigao letvicu u komercijalnom, ali poglavito u sportskom segmentu. Smijenjen je zbog rezultata, zbog neispunjenja “svetog cilja” osvajanja naslova prvaka. Stoga ne trebamo biti previše mudri ni pametni da bismo shvatili koja je glavna zadaća novog predsjednika. Poboljšati rezultat, napraviti ono što nije uradio njegov prethodnik.

Nema spora da će sjena Lukše Jakobušića još neko vrijeme lebdjeti nad Poljudom. Koliko dugo, ovisi isključivo o uspješnosti Ivana Bilića. Jakobušiću je puno lakše bilo naslijediti Brbića bez obzira što su rezultati i posloženost momčadi i struke bili daleko ispod željene razine Hajduka. Brbić nije imao sportski rezultat koji bi Jakobušiću postavio kriterij uspješnosti. U trenutku kada je prihvatio vođenje Hajduka, klub je bilježio sedam i pol godina bez trofeja. Bilić je splitskog velikana preuzeo s dva recentna naslova pobjednika Kupa. Ponovi li taj doseg u svom mandatu, polako će dobivati na respektu i autoritetu, ali da bi bio bolji, a ne drukčiji predsjednik, trebat će i naslov prvaka. Ali, za početak, Bilić ima mogućnost dokazati se u Konferencijskoj ligi. Europa je bila Jakobušićeva “rak rana”, a danas je prostor za napredovanje novog predsjednika. Međutim, za Europu treba posložiti momčad.

image

Ivan Bilić

TOM DUBRAVEC Cropix

Prvi i najveći test za Ivana Bilića bit će izbor trenera i stvaranje momčadi. Neće pritom imati sve vrijeme ovog svijeta, dapače, bit će terminski ograničen, jer Europa za Bijele kreće već krajem srpnja, nekoliko dana prije početka HNL sezone. Stvaranje momčadi bit će najzahtjevniji posao, u kojem će primarno morati odrediti igrača oko kojeg se gradi ekipa.

Perišić kao lider?

Zvuči idealno, ali na “tankim” je nogama ta pretpostavka. Perišić ima jasnu klauzulu o napuštanju Hajduka ovog ljeta, a ne bude li momčad osnažena, nije realno očekivati njegov ostanak. Da bi se kvaliteta podigla na višu stepenicu, trebat će novci i, što je najvažnije, kvalitetan stručni kadar. Kao i u slučaju europskog rezultata, Jakobušić je nasljedniku ostavio prostor za napredak i u tom dijelu. Da je imao kvalitetnijeg sportskog direktora, a posljedično i trenera, vjerojatno bi susret s Rudešom još uvijek bio u sferi kalkulacija šampionske borbe. Ne bi bio dvoboj za prestiž i dokazivanje mladih igrača.

Navijači traže viziju

Koliko je Bilić, zajedno s kvintetom nadzornika, svjestan težine zadaće pokazat će dani i tjedni koji dolaze. Pritom mora znati da je preuzeo klub silno razočaranih navijača koji hitno traže jaku momčad za sljedeću sezonu. Financijska stabilnost je bitan preduvjet, ali navijači traže viziju jakog i velikog Hajduka.

U tri i pol godine vođenja splitskog kluba, Jakobušić je navijačima vratio vjeru u veliki rezultat. Vratio je navijače na stadion, vojska pristaša Bijelih živjela je svoj san. Međutim, rezultat je Jakobušiću potpisao smjenu, ali i Brbiću prije njega. Zato ni o predsjedniku Biliću nećemo suditi na temelju njegove prošlosti, već na rezultatu kojeg će potpisati. Zadaća je zahtjevna, usudili bismo se reći i puno teža nego izgleda na prvi pogled, ali treba vjerovati da Bilić zna u što se upustio. Zato, dok ne napravi rezultatski pomak, sjena bivšeg predsjednika lebdjet će iznad Poljuda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 13:51