Lukša Jakobušić i Marijan Kustić

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
PRITISAK OD SAMOG STARTA

‘Ako se mi zaderemo, čut će se!‘ Jakobušić je pozvao Kustića da smijeni Marića još prije 15 mjeseci

Svašta je u mandatu koji je počeo 10. ožujka 2021. prošao šef hrvatskih sudaca
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. veljača 2024. 16:14

Puno je toga pretrpio Bruno Marić otkako je 10. ožujka 2021. godine postao novi predsjednik Sudačke komisije HNS-a, još u vrijeme kad je njegov prvi čovjek bio Davor Šuker. Pritisak je krenuo od samog starta, njegov konkurent za čelnu sudačku poziciju bio je Damir Batinić, koji nije prihvatio mjesto Marićeva zamjenika.

- Predsjednik Komisije sudaca u ovom osjetljivom trenutku mora biti osoba koja ima svoj stav i mišljenje, netko tko se može othrvati raznim utjecajima i pritiscima, te onaj tko neće biti ‘‘daljinski navođen‘‘ iz Međugorja - napisao je Batinić u tekstu ostavke, aludirajući na dobre odnose Marića i Zdravka Mamića.

No dugo nije bilo novih problema, žalili su se klubovi zbog nekih odluka, ali Marića nitko nije prozivao. Sve do rujna 2021. i ‘‘slučaja Ivan Bebek‘‘, neprimjerenih izjava riječkog suca u jednom telefonskom razgovoru koji je izašao u javnost.

- Bebek je naštetio ugledu sudačke organizacije. Nećemo odobravati ovakve, niti slične stvari. Glede Brune Marića, ne mislim da bi on trebao odstupiti, ali za Bebeka će sve odlučiti Disciplinska komisija - rekao je tada svježi predsjednik HNS-a, Marijan Kustić. Bebek je kažnjen, Marić je ostao neokrznut, logično.

U studenom te 2021. Lukša Jakobušić javno kazao ‘‘nazvao sam Marića i rekao mu da je uspjeh što nisam imao njegov telefonski broj, ali da je njegov neuspjeh što sam ga nabavio‘‘. Bilo je to nakon poraza Hajduka u Koprivnici, kobnom za Valdasa Dambrauskasa. Jakobušić je tada naglasio:

- Mi možemo biti glasni, ali ako se mi zaderemo, čut će se!

image

Lukša Jakobušić, predsjednik HNK Hajduk

TOM DUBRAVEC/Cropix

Godinu dana kasnije se i čulo. U studenom 2022. otvorio se front, Hajduk je krenuo u otvorenu borbu protiv Marića. Tadašnji trener Hajduka Mislav Karoglan nakon utakmice u Koprivnici kazao je ‘‘ovo tendenciozno suđenje podsjeća na Jugoslaviju‘‘, na što mu je Marić u TV-emisiji odgovorio da je to ‘‘licemjerje i huškanje, populizam kojim se traži alibi za neuspjeh‘‘. Jakobušić je odmah reagirao i u intervjuu za Dalmatinski portal kazao:

- Već smo se ranije očitovali vezano za svu nelogičnost i nedosljednost u delegiranju sudaca. Nisam siguran da nakon ovog istupa Marić više može biti predsjednik Komisije sudaca, ali siguran sam da nema kredibilitet. Ovo je sada u domeni predsjednika HNS-a Marijana Kustića, siguran sam da je i on zainteresiran da se priča o nogometu, a ne o suđenju. Njegova je odgovornost najveća jer, za razliku od nas, može mijenjati stvari.

Kustić nije smijenio Marića, iako ga je HNS prijavio Disciplinskoj komisiji pa je kažnjen sa 7000 kuna. Eksplodiralo je opet u rujnu ove godine nakon Dinamove pobjede u Opus Areni. Osijek je stalno iskazivao nezadovoljstvo suđenjem, no nakon Dinama i Marićevog javnog izlaganja o suđenju na toj utakmici, nestale su sve kočnice:

- Nogometni klub Osijek traži hitnu reakciju Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem te da korjenitim promjenama u sudačkoj organizaciji osigura regularnost natjecanja. Od predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića i Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza tražimo preispitivanje rada predsjednika Komisije nogometnih sudaca Brune Marića i povjerenika za suđenje Ivana Novaka, te javno očitovanje o istome - napisali su, između ostalog, Osječani u svom žestokom priopćenju.

Smirilo se, karavana je prošla, no u Splitu je stalno tinjalo nezadovoljstvo zbog suđenja. Eskaliralo je krajem veljače 2024. i Mariću nikad nije bilo teže. No, svašta je već 51-godišnji Daruvarčanin prošao i preživio kao sudački čelnik, nije autsajder ni u ovom okršaju s Hajdukom, koji opet, barem između redaka, traži njegovu smjenu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 20:22