GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
SAMIR TOPLAK ZA SN

‘Zatekao sam veliku depresiju, a čim ja dolazim, nešto je krenulo po zlu. Evo što je bio najveći problem...‘

Iskusni trener vrlo je dobro započeo svoju novu eru na klupi Gorice...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 17. ožujak 2022. 14:00

Samir Toplak (51) je vrlo dobro započeo mandat na klupi Gorice. Uvjerljiva pobjeda 4:0 nad Hrvatskim dragovoljcem i remi 0:0 u Osijeku s kojim je domaćinu uskratio uspon na prvo mjesto, dokaz su da Velikogoričani mogu protiv svih, te da bi u zadnjoj četvrtini prvenstva trebali biti značajan faktor u krojenju konačnog redoslijeda nikad neizvjesnijeg prvenstva.

Lak i brzi dogovor

Varaždinski trener nije novo lice u Turopolju, vodio je Goricu kao drugoligaša u sezoni 2012./13., ali samo devet utakmica, da bi se devet godina kasnije vratio u renomiranog prvoligaša, koji je tri prošle sezone za jedno mjesto propuštao europski nastup. Kako je uspostavljen novi kontakt i postignut dogovor s predsjednikom Nenadom Črnkom?

- Dogovorili smo se lako i brzo. U četvrtak nakon ispadanja Gorice iz Kupa i odlaska trenera Krunoslava Rendulića, javio se predsjednik Nenad Črnko, ponudio mi posao, došao do mene i dogovor je postignut. Takvi direktni dogovori i pozivi su najbolji jer sve ponude na drugačiji način ispadnu po onoj “obećanje ludom radovanje” - pojašnjava Toplak, koji je odavno stekao prepoznatljivost po direktnoj i iskrenoj komunikaciju u medijskom prostoru.

image



SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Jeste li od odlaska s klupe Lokomotive prošlog ljeta imali i drugih ponuda?

- Bilo je ponuda, uglavnom iz inozemstva, ali zemlje kao Finska, Cipar ili Litva nisu me nogometno privlačile. Hrvatska liga je daleko jača od njih kvalitetom i brendovski i procijenio sam da bih malo dobio odlaskom u neku manje kvalitetnu ligu. Ponuda Gorice za mene je u ovom trenutku optimalno rješenje, baš ono što sam tražio. Potpisao sam ugovor do ljeta 2023.

Koji su ciljevi postavljeni pred vas do kraja sezone i gledate li već prema novoj?

- Prvi cilj je biti peti ili šesti na kraju ove sezone, a drugi razviti mlade igrače, koji će biti oslonci u sezoni koja dolazi. U Osijeku smo startali sa šest igrača ispod 21 godine, a Caio Cruz i Paulius Golubickas su donijeli energiju i agresiju na kojoj inzistiram, te se odmah nametnuli.

Važna psihologija

Prilikom dolaska rekli ste da konačno vodite klub, koji se ne bori za ostanak. Je li to najava uspona u karijeri i još većih ambicija od dosadašnjih jer ste četvrti trener po broju vođenih utakmica u 1. HNL. Može li jedan pravi rezultat ovdje biti odskočna daska za budućnost?

- Iskreno, nikad nisam imao ovako dobre uvjete za rad kao što sam ih zatekao u Gorici, koja je za mene ugodno iznenađenje u organizacijom smislu. Prvi put dolazim u klub koji se ne bori za ostanak, a imam fantastičan stručni stožer, analitičare, kondicijskog trenera, sve što treba. Sigurno da posao ovdje vidim kao odskočnu dasku, premda sam svjestan da je mnogo kvalitetnih igrača otišlo iz Gorice i da je ključni zadatak odgojiti nove mlade snage. No, ima u njima kvalitete i meni je veliko zadovoljstvo što ću s njima raditi i vjerujem da ćemo zajedno napredovati.

Kakvo ste stanje zatekli u svlačionici i jeste li kontaktirali bivšeg trenera Rendulića, kojem ste zahvalili na prvoj pobjedi protiv Hrvatskog dragovoljca?

- Zatekao sam veliku depresiju, ali nije to bilo neočekivano, čim ja dolazim nešto je krenulo po zlu. S kolegom Rendulićem sam bio u kontaktu i prije, a nakon odlaska mi je također skrenuo pažnju na mnoge stvari. Psihološki moment je bio najveći problem i odmah smo ga krenuli rješavati, a pomoglo je što igrači uvijek žele ostaviti što bolji dojam kod novog trenera - pojašnjava Toplak.

Hrvatski dragovoljac je odmah pao, a položili ste i mnogo teži test u Osijeku, ujedno i konačno skinuli osobno prokletstvo 10 uzastopnih poraza od Nenada Bjelice. Je li vam sada laknulo?

- Ako gledamo prvu utakmicu kroz prizmu kasnije pobjede Hrvatskog dragovoljca nad Rijekom, te našeg promašenog jedanaesterca kod 0:0, nije ni ta prva utakmica bila jednostavna i laka. Važna je bila pobjeda, koja nam je mnogo značila za igru u Osijeku. Prije utakmice Bjelica mi je prišao i rekao “kao prijatelj dat ću ti krvi, ali bodove mi ne diraj”, što je bila aluzija na moje ranije poraze.

Što je rekao nakon utakmice?

- Nisam ga želio previše zamarati, pogotovo jer je bio ljut na suce, ali meni je naravno bilo jako drago što sam prekinuo i taj crni niz.

Na čemu ćete inzistirati u utakmicama koje dolaze, gdje je prostor za napredak, koji igrači mogu bolje?

- Taktička disciplina je nešto na čemu posebno inzistiram. Svaki igrač na svojoj poziciji mora dati maksimum, ne smije biti ni trenutka opuštanja i vrhunski posao mora se napraviti u defenzivnim zadacima. Igrač koji želi, često je bolji od igrača koji zna, a svatko se mora znati uklopiti u momčad. Nisam još dovoljno tu da bih mogao procijeniti svakoga pojedinačno, možda ću još tri ili četiri kola prema nekome biti nepravedan, ali treninzi i utakmice su jedino mjerilo, nema sigurnih za prvu jedanaestoricu.

Nejasan derbi

Kakva vam je trenerska filozofija, a često kažu da je teže napraviti napadačku igru. Kakvim stilom bi Gorica trebala igrati?

- Ne bojim se kreiranja napadačke igre, želio sam ja to i u klubovima koje sam ranije vodio, ali sam imao objektivne limite i moja trenerska filozofija nije uvijek mogla biti provedena na terenu. Mi ćemo sigurno doći do automatizirane igre, a za Goricu je sada najbitnije izaći iz sjene vremena dominacije Kristijana Lovrića. Moramo pronaći igrače, koji će zabijati golove, a bilo bi najbolje da to svi mogu. Dobre su naznake iz Osijeka gdje je niz igrača bilo u prilikama, izdvojio sam već doprinos Cruza i Golubickasa, Babec je pogodio stativu kao zadnji vezni, prilike su imali Atiemwen, Mitrović i Pršir. To je ono što želimo...

Može se povući i paralela s derbijem Hajduk - Dinamo, koji je završio 0:0 i razočarao, a u Osijeku je utakmica bez golova bila odlična i uzbudljiva do zadnjih sekundi?

- Imam baš želju reći da mi derbi u Splitu nije bio jasan jer igraš za pobjedu koja nosi bogatstvo i trebao bi dati sve za nju, a ne sve odlagati za vrijeme koje možda neće doći. I Hajduk i Dinamo su odbili riskirati, a po meni su mnogo toga mogli riješiti pobjedom - smatra Toplak.

Nitko nije favorit

Gorici je sljedeći suparnik Rijeka, koja je u prošlom kolu senzacionalno izgubila od fenjeraša Hrvatskog dragovoljca i propustila preuzeti prvo mjesto. Svi se pitaju kako je to moguće?

- Nije loše za naš narod da se senzacija dogodila, kako bismo se uvjerili da nema namještanja i da kafanske priče ne prolaze. Rijeka će u subotu biti maksimalno mobilizirana da nas pobijedi, ali bio je i Osijek, pa nije uspio. Rijeka je ofenzivna momčad, ali suparniku dopušta igrati i zato sam uvjeren da ćemo s njima biti “al pari”. Nosit će nas pozitivna energija i samopouzdanje, ne kanimo biti u podređenoj ulozi i očekujem napadački pristup s obje strane.

Za kraj, kako trener šestoplasiranog kluba lige gleda na rasplet prvenstva, ima li favorita i koliko Gorica može zakomplicirati utrku četiri kluba za naslov prvaka?

- Kako sada stvari stoje nitko nije izraziti favorit, a Dinamo je sam sebi najveći krivac što nema više bodova, s obzirom da ipak ima najbolji igrački kadar. No, kapu skidam i za ostala tri kluba, koja su došla u poziciju da ravnopravno konkuriraju za naslov prvaka. Gorica se bori za sebe i apsolutno u svakoj utakmici do kraja probat ćemo osvojiti bodove i zaključiti sezonu na petom mjestu - odlučan je strateg Velikogoričana Samir Toplak.

Inter s Nestorovskim kao najdraža generacija

Samir Toplak rodio se u Varaždinu 23. travnja 1970. i u igračkoj karijeri igrao je samo za Varteks (kasnije Varaždin) i njemački Bochum. Kao trener vodio je varaždinski klub, vinkovačku Cibaliju, Zelinu, zaprešićki Inter, Lokomotivu i Goricu. Odakle nosi najbolje uspomene, koju sezonu i generaciju najviše pamti?

- Definitivno generaciju Intera koju je predvodio sjajni makedonski strijelac Ilija Nestorovski. Najprije smo 2015. osvojili 2. HNL, a onda smo u povratničkoj prvoligaškoj sezoni 2016. osvojili peto mjesto, a da praktički nismo mijenjali momčad. Nestorovski je bio i najbolji strijelac lige postigavši 25 golova. Na drugo mjesto bih stavio moj angažman u Varaždinu, kada sam ga preuzeo u vrlo teškoj poziciji i 2020. ipak ostavio u prvoligaškoj konkurenciji - prisjeća se Toplak.

Televizija je bila iskustvo u kojem sam istinski uživao

Kako Toplak gleda na trenersku scenu u Hrvatskoj, u ovom trenutku samo Hajduk i Istru 1961 vode inozemni treneri?

- Trenerska struka u Hrvatskoj je jaka, što potvrđuje činjenica da gdje god naši treneri dođu vani, ostvare uglavnom dobre rezultate. Teško se međutim dolazi na inozemnu scenu, iako se hrvatski treneri znaju prilagoditi i gdje nisu najbolji uvjeti. Nemam ništa protiv stranih trenera, ako kvalitetno rade, ali svima je obično problem kontinuitet, brzo se ovdje dobivaju otkazi. Meni je povjerenje koje sam više od pet godina imao u zaprešićkom Interu bilo pravo bogatstvo, mnogo je lakše raditi ako znaš da poslije dva ili tri poraza neće odmah doći smjena. I s predsjednikom Črnkom sam razgovarao na tu temu, složili smo se da dvije ili tri godine zajedničkog rada mogu donijeti progres, a takav sam čovjek da se volim vezati za ljude i ostati duže tu gdje dođem - pojašnjava Toplak.

Što je s karijerom televizijskog komentatora?

- Ne mogu u ovom trenutku nastaviti s radom na televiziji, uživao sam u tome, ali trenerska karijera mnogo mi je važnija - zaključio je Toplak.

Prvoligaška trenerska karijera Samira Toplaka

Varteks 38,4 % bodova

46 13 14 19 52:59

Cibalia 52,8 % bodova

24 11 5 8 27:27

Inter 33,1 % bodova

160 37 48 75 164:281

Varaždin 37,9 % bodova

29 9 6 14 26:39

Lokomotiva 30,3 % bodova

11 3 1 7 11:19

Gorica 66,7 % bodova

2 1 1 0 4:0

Ukupno 36,4 % bodova

272 74 75 123 284:425

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:20