Nenad Črnko

 DAMIR KRAJAC Cropix
PUNO POSLA PRED GORICOM

Sopiću novi ugovor i veća primanja, može li Soudani biti dobra akvizicija? ‘Sve će se uskoro rasplesti‘

Predsjednik Nenad Črnko potvrdio nagradu za trenera koji je ostavio klub u ligi
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. svibanj 2023. 08:35

Predsjednik Gorice Nenad Črnko preživio je najtežu sezonu otkako je 2009. stvorio velikogorički klub na temeljima dotadašnjeg Radnika i tadašnjoj licenci za treću ligu Poleta iz Buševca, a najvažnije je bilo ne napraviti korak natrag i napustiti najviši rang hrvatskog nogometa.

Za podsjećanje, Gorica je u svoje dvije prve sezone pod vodstvom trenera Damira Petravića bila prvak treće i druge lige, ali ljeta 2011. zbog kontroverznog nedobivanja licence nije postala prvoligaš. Trebalo je čekati još sedam godina da to ostvari Ivan Prelec osvajanjem drugoligaškog naslova u proljeće 2018. godine, da bi u sljedećoj sezoni Sergej Jakirović poveo Turopoljce u najvišem rangu.

Najmanje što je zaslužio

Tada je sportski direktor bio Mindaugas Nikoličius, a upravo je njegovim odlaskom u Hajduk početkom 2021. počeo silazni rezultatski trend, kojeg su zaustavili tek novi čovjek na toj poziciji Mario Brkljača, imenovan krajem 2022. godine, te trener Željko Sopić, izvevši pothvat nadoknađivanja čak 11 bodova prednosti, koliko je u veljači Gorica kao zadnja na ljestvici zaostajala za Šibenikom.

- Konačno i ja mogu malo na godišnji odmor - s velikim uzdahom olakšanja kaže predsjednik Črnko, koji je u srijedu bio na finalu Hrvatskog kupa u Rijeci između Hajduka i Šibenika, a ovoga četvrtka će se nakon podulje medijske šutnje sa sportskim direktorom Brkljačom pojaviti pred novinarima u Velikoj Gorici.

- Znam da sad već svi govore o prijelaznom roku i s kojim kadrom ćemo krenuti u novu sezonu, ali kod nas se najvažnije stvari po tom pitanju u pravilu događaju krajem kolovoza, a ne krajem svibnja - konstatira predsjednik Gorice i potvrđuje:

- Definitivno će trener Željko Sopić dobiti novi ugovor s poboljšanim financijskim uvjetima! Nakon svega što je napravio za klub, to je najmanje što je zaslužio.

Održan je već i sastanak predsjednika, sportskog direktora i trenera po pitanju generalne strategije za novu sezonu za koju je Sopić najavio borbu za Europu, što će iziskivati i određena ulaganja u nove igrače.

- Bit ću malo pametniji u četvrtak kada sportski direktor i ja izađemo pred novinare, ali mnogo je posla prije svega za Brkljaču i Sopića. Treba ponajprije obaviti razgovor sa svakim igračem iz dosadašnjeg kadra, vidjeti želje i planove, a onda sve uskladiti s klupskim mogućnostima i ciljevima. Nakon što odigramo posljednju utakmicu u nedjelju s Dinamom, počet će se rasplitati stvari - zaključuje predsjednik Črnko.

Ono što je lako pretpostaviti jest odlazak najmanje šest-sedam igrača, koji nisu imali značajniji doprinos u svemu dobrom što se napravilo od dolaska Sopića, moguć je i poneki transfer, a tu su svakako najinteresantniji mladi hrvatski nogometnbi reprezentativci Jurica Pršir, Josip Mitrović i Krešimir Krizmanić, dok će najveća borba biti oko pokušaja zadržavanja tri igrača kojima je istekla posudba u turopoljaskom klubu, a što su Toni Fruk, Kristijan Fućak i Slavko Bralić.

Dobri znanci

Glede dolazaka, dosta je tu kombinacija na barem pet-šest pozicija gdje se očekuju nova lica, a s velikog subotnjeg tuluma nakon pobjede nad Varaždinom, počele su se probijati neke špekulacije, pa jedna od njih kaže da je Sopiću zanimljiv alžirski veteran i negdašnji igrač Dinama El Arabi Hilal Soudani.

Njih dvojica se dobro poznaju dok je Sopić bio u Maksimiru pomoćnik Zlatku Kranjčaru, a koliko je realno dovođenje igrača, koji će u studenom napuniti 36 godina, a vjerojatno će imati ozbiljne financijske prohtjeve, teško je u ovom trenutku procijeniti.

Poznato je da Gorica nema visoke plaće za igrače, a ovogodišnji primjer slovenskog napadača Tima Matavža mogao bi biti opomena. Slovenac je doveden kao 34-godišnjak s vrhunskom internacionalnom karijerom iza sebe, ali u Gorici se nije uspio nametnuti i ostao je bez pogotka u 14 nastupa, s tim da je uglavnom ulazio s klupe.

Sad kad Matavž ode, da će još dvije godine stariji Soudani biti pojačanje za sljedeću izazovnu sezonu? Ostavljamo to Sopiću na procjenu...

Krizmanić, Mitrović i Fućak u reprezentacijama

Neće biti dug ljetni odmor za igrače Gorice jer za 15. lipnja je zakazan start priprema za novu sezonu, a tri igrača dobila su pozive za nastup u mlađim reprezentacijama Hrvatske. Tako će Krešimir Krizmanić i Josip Mitrović nastupati za U-20 vrstu, koja će u lipnju odigrati prijateljske utakmice protiv Kine i selekcije "Utakmice života", dok će Kristian Fućak biti član U-23 reprezentacije, koja će 8. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu protiv Katara u austrijskom gradu Mattersburgu. Onaj glavni poziv ipak se očekuje za Juricu Pršira, koji bi trebao biti član reprezentacije U-21 na lipanjskom Europskom prvenstvu, koje se održava u Rumunjskoj i Gruziji. (tr)

Mrzljak ide na operaciju koljena

Filip Mrzljak bio je jedan od najvažnijih igrača u koncepciji Željka Sopića, koji mu je odmah po dolasku dao i kapetansku traku, ali od utakmice s Osijekom u 19. kolu više mu nije bio na raspolaganju. Tada je Mrzljak ozlijedio list, ali to je bila posljedica problema s koljenom zbog kojih je većinu utakmica igrao pod injekcijama. Čim završi prvenstvo, već sljedećeg tjedna, Mrzljak će otići na operaciju koljena, kako bi se u pauzi riješio dosadašnjih briga sa zdravljem. (tr)

SOUDANI Možda Gorica, a možda i Dinamo, ima opcija...

Iz Saudijske Arabije javio nam se Soudani i potvrdio da je u kontaktu sa Sopićem.

- Ističe mi ugovor i razgovarao sam sa Sopićem, on je moj prijatelj. Ništa još uvijek nije riješeno, ni dogovoreno, ali ako postoji mogućnost da zaigram za Goricu, zašto ne? Želim se vratiti u Hrvatsku, u Zagreb u kojem živim i mislim tamo i dalje živjeti. Nakon svega mi treba životnog mira kojeg ću u Zagrebu imati - rekao nam je Soudani pa nastavio:

- Sa velikim zadovoljstvom bih opet igrao u Hrvatskoj. Nikada ne znaš što život nosi. Možda Gorica, a možda i Dinamo, ima opcija. Pričekajmo još malo. Vidjet ćemo kako će se sve dalje odvijati - poručio je Soudani. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. ožujak 2024 22:48