DAMIR KRAJAC Cropix
LISTA OTPISANIH

Šok u prvoligašu: Dosadašnji sportski direktor preuzima HNL povratnika? Predsjednik poduzima posljednje mjere

Za njega je takva ponuda nagrada za učinjeno i pokazano u prošlih godinu i pol dana
Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. lipanj 2024. 14:38

Iako se iz kluba još ne može dobiti službena potvrda, čini se da je na završetku suradnja Gorice i sportskog direktora Marija Brkljače (39). Njemu je po završetku prošle sezone istekao dosadašnji ugovor, a unatoč mogućnosti potpisa novog, do toga neće doći jer je Brkljača na meti Šibenika i ponudu povratnika u elitni rang hrvatskog nogometa gotovo sigurno će i prihvatiti do kraja ovoga tjedna.

Predsjednik Gorice Nenad Črnko pokušao je u ponedjeljak s još jednom rundom pregovora s Brkljačom, ali premda se nije želio oglasiti nakon sastanka, dojam je da turopoljski prvoligaš ostaje bez sportskog direktora. Situacija dosta podsjeća na prosinac 2020. godine kada je iz Velike Gorice u Hajduk iznenada i neočekivano otišao Mindaugas Nikoličius, a Črnko novog sportskog direktora nije imao sve do dolaska Brkljače krajem 2022. U tom trenutku Gorica je bila posljednja na ljestvici i od mnogih otpisana u borbi za ostanak, ali Brkljača tada vuče dobitni potez dovođenjem trenera Željka Sopića i nekoliko iskusnih igrača, te je u drugom dijelu sezone napravljen antologijski pothvat nadoknađivanjem čak 11 bodova zaostatka i zadržavanjem u Supersport HNL-u.

image

Sportski direktor Mario Brkljača i trener Željko Sopić, 2023. godina

DAMIR KRAJAC Cropix

Otišao i Krešimir Šoš

U drugi rang otišao je proljeća 2023. Šibenik, koji se godinu dana kasnije vratio među 10 najboljih hrvatskih klubova, te u pripremama za novu sezonu baš iz Gorice kani uzeti glavnog klupskog operativca. Za Brkljaču je takva ponuda nagrada za učinjeno i pokazano u prošlih godinu i pol dana, dok Črnku slijedi potraga za novim sportskim direktorom. Ona prošla trajala je jako dugo i on sam morao se skoro dvije godine baviti dotičnom problematikom, a koliko će nova ne zna se još, premda bi bilo logično da traje što kraće.

Ako bi se pogledalo u ono čime Gorica kao klub raspolaže u takozvanim unutarnjim rezervama, onda je prva pomisao Matija Dvorneković, koji je po završetku igračke karijere ljeta 2022. preuzeo ulogu “team managera”. Mogla bi to biti stepenica da sada 35-godišnjak postane i sportski direktor Velikogoričana, ali ostavimo to predsjedniku Črnku i njegovim suradnicima iz Uprave, koji ipak najbolje znaju što im u ovom trenutku nedostaje.

image

Mario Brkljača

RONALD GORSIC Cropix

Što se tiče ostalih vijesti iz Turopolja, trener Rajko Vidović je početak priprema zakazao za 24. lipnja, a tko će se od igrača na njima pojaviti, tek će biti definirano. Zasad je sigurno da su otišli Blummel, Munksgaard, Matavž, Ilečić, Soldo i Rukavina (zadnja dva bili su posuđeni igrači Dinama), na odlasku su i Nikola Vujnović i Jan Paolo Debijađi, a vjerojatno i još neki. O dolascima zasad nema informacija, ali sigurno će u pripreme startati vratar Karlo Žiger, koji je bio na posudbi u drugoligašu Sesvetama i ostavio jako dobar dojam, dok će se sve napraviti i da Rukavina obnovi posudbu, ali teško je u ovom trenutku prognozirati rasplet.

Evidentirati se može i odlazak kondicijskog trenera Krešimira Šoša, koji je u klub došao početkom 2020. i bio suradnik čak osmorici stratega, koji su vodili Goricu u zadnje četiri i pol godine. Šoš je bio veliki autoritet i znalac u svom poslu, a Rajku Vidoviću kao njegovi nasljednici ostaju na raspolaganju Dino Bušljeta i Matija Špičić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. lipanj 2024 14:38