Alexander Munksgaard i Ivan Perišić
 

 TOM DUBRAVEC Cropix
SJAJNA JESEN, OČAJNO PROLJEĆE

Prvi put ikada dobili Dinamo, ali samo su jednom bili lošiji od ovoga. Ipak, jedan trofej budi europski san

Tri igrača na izlaznim su vratima kluba, a jedan je već otišao u Osijek
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. svibanj 2024. 09:04

Svoju šestu uzastopnu prvoligašku sezonu Gorica je završila na sedmom mjestu nakon što je u posljednjem kolu svladala Istru 1961 omjerom 2:0. Rezultat je u zadnjem dvoboju bio bolji od igre, ali zaslužili su Turopoljci bar malo sreće s obzirom koliko je ranije nisu imali, pa je česta konstatacija bila - da su igrali dobro, a izgubili.

Ukupno gledajući, ovo je drugo najlošije postignuće u šest godina elitnog HNL-a za Goricu, slabiji učinak od 41 boda bio je samo lani u onoj epskoj bitci za ostanak, kada su prikupljena 32 boda. Tadašnji trener Željko Sopić počeo je i ovu sezonu, ali nakon samo četiri vođene utakmice otišao je na klupu Rijeke, što je odmah bila najava da će izostati stabilnost, iako je njegov nasljednik Dinko Jeličić odlično odradio posao do zimske pauze. Svladao je po prvi put u povijesti Dinamo, padali su u turopoljskoj prijestolnici Hajduk i Osijek, a 27 bodova i četvrto mjesto na kraju 2023. godine obećavali su bitku za europsku poziciju.

Trener se nije uplašio izazova

Malo tko je u tom trenutku mogao pretpostaviti da će u 18 utakmica u 2024. godini Gorica prikupiti samo 14 bodova i uz Hajduk se pretvoriti u najvećeg tragičara proljeća. Jeličić je poslije osam poraza u devet utakmica morao otići, a iz trećeligaša Kustošije angažiran je 49-godišnji Rajko Vidović. Njemu je to bilo prvo trenersko iskustvo u najvišem rangu, ali dugo je Vidović kao igrač bio u ovoj ligi i nije se uplašio izazova.

U devet utakmica zadnje četvrtine 33. prvenstva Hrvatske osvojio je 10 bodova, nije to previše, ali nije ni loše s obzirom na brojne probleme s izostancima s kojima se susreo. Nije Gorica imala dovoljno širok kadar da bi izdržala ono što je započela u prvom dijelu sezone, a uvjerljivo najteži udarac bila je ozljeda Kongoanca Merveila Ndockyta. Dogodila se u studenom, a Ndockyt više poslije toga nije odigrao ni minute. Prije toga bio je ključni igrač u većini utakmica, pogotovo u ofenzivi, koja je uvelike zakazala. Ne samo da nitko nije postigao dvoznamenkasti broj pogodaka, nego je samo jedan igrač i to najiskusniji napadač Tim Matavž, uspio dogurati do pet. Ukupno 35 golova u 36 utakmica, manje od jednog u prosjeku, drugi najlošiji napad lige poslije ispalog Rudeša.

image

Istra - Gorica

RANKO SUVAR Cropix

Dobro je bilo dok su obrana i odlični vratar Ivan Banić zadržavali i suparnike često i na nuli, ali kada su i oni počeli popuštati, kola su krenula nizbrdo (ukupno je primljeno 50 golova). Pridonijeli su tome i suci, koji su u nekoliko dvoboja teško oštetili Velikogoričane, ali to je HNL folklor s kojim su mali klubovi naučili živjeti, premda ostavlja gorak okus nepravde i dojam da se liga igra da bi četiri najbogatija kluba osvojila prva četiri mjesta. Žalosno i tužno, ali ima i gorih stvari u ovoj državi...

Najljepši trenutak

Najljepši i povijesni trenutak za turopoljski klub dogodio se početkom svibnja kada su pioniri postali prvaci Hrvatske. Nema to još veze s prvom momčadi, ali vrlo brzo bi moglo imati. Mnogi još nisu ni svjesni koliko je značajan taj uspjeh i koliko budi nadu da će se kroz koju godinu odgojiti i stvoriti domaća generacija igrača, koja će možda i biti sposobna ispuniti europski san. Stvaranje igrača jedini je put i da klub financijski preživi jer u zadnje vrijeme nije bilo transfera, a bez njih se ne može.

image

Rajko Vidović

RANKO SUVAR Cropix

Kakve se promjene očekuju u pauzi koja će trajati do početka priprema 24. lipnja? Trener Rajko Vidović nastavlja misiju, a sada će konačno imati priliku odraditi pripremno razdoblje i selekcionirati kadar. Bit će dosta promjena, a zasad se zna tko odlazi. Internacionalci Tim Matavž, Sven Blummel i Alexander Munksgaard završili su svoj boravak u Turopolju, a neizvjestan je i status crnogorskog napadača Nikole Vujnovića, koji je bliži odlasku, nego ostanku. Marko Soldo bio je posuđeni igrač Dinama, a odlučio ga je kupiti Osijek, dok Gabriel Rukavina također ima ugovor s Dinamom, a Gorica će napraviti sve da ga zadrži i dalje na posudbi.

Jurica Pršir, Krešimir Krizmanić, Josip Mitrović i Ivan Banić su glavni eksponati u izlogu za prodaju, ali za koga će doći ponuda, to zasad nitko ne zna. Dvojac najiskusnijih Mario Maloča i Dino Štiglec opravdali su povjerenje i produžit će ugovor za još jednu godinu, a traju već pregovori da to napravi i kapetan Filip Mrzljak. S posudbe u Sesvetama očekuje se povratak vratara Karla Žigera. Takvo je stanje zasad, a kroz dugo toplo ljeto koje dolazi, bit će još dosta vijesti jer očekuje se i niz novih igrača, koji bi trebali garantirati “da za Goricu ne bude straha ni u sljedećoj sezoni”, kako se izrazio trener Rajko Vidović...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. svibanj 2024 09:04