Gabriel Rukavina, Stefan Ristovski, Nikola Vujnović, Kevin Theophile-Catherine.

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
POGLED NA MLADOST

Mladi dinamovac nada se povratku na Maksimir, a potez koji je napravio bio je pun pogodak

Standardni su jedino on i Soldo, a na njihovom tragu samo Ante Matej Jurić
Piše: Toni RoićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 09:48

U danima kad se u nogometnom Turopolju slavi povijesni naslov prvaka Hrvatske pionira Gorice, idealan je trenutak za malu rekapitulaciju što su kroz sezonu koja je na izmaku napravili najmlađi igrači seniorske momčadi.

Često se u klubu kao glavni zadatak svakog trenera seniora izdvaja promocija mladih u prvu momčad, ali gledajući aktualnu situaciju po tom se pitanju nije previše napravilo. Razlog je vjerojatno u tome što dotični kvalitetom nisu zadovoljili tražene kriterije, odnosno, nisu se uspjeli nametnuti u konkurenciji starijih i kvalitetnijih suigrača.

Ako se uzme u razmatranje starosna dob do 22 godine, Gorica je u kadru imala 11 igrača koji su dobili priliku za nastup u 33. prvenstvu Hrvatske. Nakon 34 odigrana kola podaci kažu da su status standardnog prvotimca izborili samo 20-godišnjaci Marko Soldo i Gabriel Rukavina, a obojica su posuđeni igrači Dinama, kojima istječu posudbe čim završi sezona. Soldo je u turopoljskom klubu od početka prvenstva, dok je Rukavina stigao ove zime.

Jurić na tragu dvojice dinamovaca

Soldo je uglavnom pokrivao poziciju zadnjeg veznog, propustio je samo dvije ligaške utakmice, 23 puta je bio starter, a postigao je i dva pogotka. Za prikazano ga je i Dinamo nagradio novim ugovorom, a njegova je nada da će jednog dana i završiti u redovima prvaka iz Maksimira. Gabriel Rukavina je krilni napadač kojem mnogi predviđaju veliku karijeru, a njemu je dolazak u Goricu bio pun pogodak jer je konačno počeo igrati prvoligaški nogomet u kontinuitetu. Od ukupno 13 nastupa, 12 puta je krenuo od prve minute, a prvijenac je zabio na gostovanju u Varaždinu. Gorica bi ga vrlo rado vidjela u svojim redovima i sljedeće sezone, ali Dinamo, kao i on sam, imat će tu presudnu ulogu za buduće planove. Ako za Dinamo još nije, ostanak u Turopolju vjerojatno mu je i najbolja opcija...

image

Gabriel Rukavina

TOMISLAV KRIŠTO Cropix

Na tragu dvojice dinamovaca bio je samo 21-godišnji napadač Ante Matej Jurić, koji je zabilježio 29 nastupa, ali tek sedam od prve minute, a postigao je četiri pogotka, od kojih se posebno pamte ona dva pobjednička protiv Dinama i Hajduka u sudačkim nadoknadama.

Veznjak Luka Kapulica (19) pratio je Jurića upisavši 24 nastupa, ali kad se pogledaju samo četiri starta i 555 minuta nogometa bez postignutog pogotka, onda je jasno da nije postao važan faktor u momčadi, a mnogi su se tome nadali, baš kao i on sam. Kao bivši kapetan kadeta Hajduka, čiji dolazak u Goricu je za mnoge bio veliko iznenađenje, očekivao se njegov brži razvoj u ozbiljnog prvoligaškog aduta, ali očito je negdje zapelo. U klubu moraju pronaći odgovor na to pitanje jer na poziciji ofenzivnog veznog Gorica godinama nije iznjedrila klasnog igrača. Za Kapulicu bi nova sezona također mogla početi s imperativom da dokaže je li ili nije za velike stvari.

Preostaloj sedmorici ispod 22 godine skromna je bila minutaža, s tim da je jedino 19-godišnji Lenny Ilečić imao dvocifreni broj ligaških nastupa (15), ali tek dva starta i niti jedan gol. Kod novog trenera Vidovića ga nema u akciji, a muči ga i ozljeda.

Nesreća Đekića

Stoper Mario Matković (21) u završnici sezone dobiva najznačajniju minutažu i njegov napredak je dobra vijest, dok je golemu nesreću imao 18-godišnji desni bek Đuro Giulio Đekić, koji je u svom drugom prvoligaškom startu doživio tešku ozljedu glave na utakmici u Koprivnici. No, Đekić i Matković (dao je jedan gol u Kupu) pokazanim su najavili da se na njih može ozbiljno računati u budućnosti.

image

Fran Brodić i Ante Matej Jurić

DAMIR KRAJAČ Cropix

Dvojica Senegalaca, Sekou Matar Sagna (20) i Arona Fall (19), također su dobili priliku u nekoliko utakmica ulazeći s klupe i njihov razvoj bit će zanimljivo pratiti, dok je lijevi bek Ino Vuko (20) ušao samo jednom, ali njegove je potencijalne nastupe u zadnja dva mjeseca zaustavila ozljeda.

Vrzićev talent

Za kraj tu je i najmlađi od svih, a vjerojatno i najtalentiraniji, Luka Vrzić (17). Veznjak reprezentativac Hrvatske U-17, koji će od 20. svibnja nastupati na Europskom prvenstvu na Cipru, ušao je s klupe u pet ligaških utakmica i premda nije imao dovoljno vremena za pokazati što zna, u Gorici su uvjereni da će vrlo brzo postati standardni prvotimac.

U zaključku teme, ova sezona nije Gorici donijela očekivano i priželjkivano kad je u pitanju razvoj njezinih najmlađih igrača jer nitko osim dva igrača Dinama na posudbi i donekle Jurića nije se prometnuo u nositelja igre, ali je najavila da ima nekoliko njih, koji imaju potencijal da to naprave u sezoni koja dolazi i koja će po tom pitanju za turopoljski klub biti ključna. Promjena u kadru u prijelaznom roku će biti dosta, a mladi moraju shvatiti da ih se neće još predugo čekati ako kvalitetom pokazanog već na pripremama ne zakucaju na vrata početne jedanaestorice...

Lom ruke napravio popriličan problem

Ante Matej Jurić imao je otežavajuću okolnost što je prošlog proljeća imao težak lom ruke i u startu ove sezone nije mogao trenirati i igrati kako je želio. Kad je potpuno ozdravio, ipak se nije ustalio među početnih 11, ali igrama i učinkom najavio je da bi želju mogao ostvariti u sljedećoj sezoni. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 09:48