Ante Čačić

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘KORAK BLIŽE TITULI‘

Zadnja Čačićeva izjava lagano podsjeća na skeč iz Montyja Pythona, a jedna stvar pokazala se bolno točnom

Ljetos je bilo razvidno da momčad raste nakon nekih slabijih nastupa. Sada je situacija drugačija
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 07. veljača 2023. 22:53

Nakon završetka utakmice 20. kola u Koprivnici, između Slaven Belupa i Dinama (1-1), trener gostiju Ante Čačić ustvrdio je:

- Osvojili smo važan bod u borbi za titulu.

Iako je trener "modrih" kao otegotne okolnosti naveo nedostatak nekolicine igrača i snažan vjetar, većina je Dinamovih navijača njegovo očitovanje doživjela kao početak skeča Montyja Pythona. Naime, još su svježa sjećanja na nedavne oglede tih suparnika, pobjede 5-1 i 4-1.

Doduše, Čačićeve riječi o važnom bodu postale su vjerodostojne nakon nedjeljnog ogleda Hajduka i Rijeke na Poljudu. Dinamo je unatoč slaboj igri i opskurnom učinku - korak bliže novoj tituli! No, spoznaja da maksimirski klub ima neozbiljnu konkurenciju ne može izbrisati činjenično stanje: Dinamo je u prva tri ogleda u nastavku natjecanja osvojio pet bodova. I to uglavnom protiv klubova iz donjeg doma HNL-a: prije Slaven Belupa "modri" su igrali s Goricom (0-0) i Lokomotivom (2-1).

Igrački problemi

Očima statistike, u proteklih deset sezona ovo je drugo najlošije otvaranje natjecanja u nastavku prvenstva. Samo su jednom, u sezoni 2017./18. "modri" na startu drugog dijela ostvarili slabiji rezultat. Tada su u tri utakmice uzeli svega tri boda, nakon što su doživjeli poraze od Hajduka (0-1) u Maksimiru i protiv Rijeke na Rujevici (1-4).

Do utakmice s Chelseajem (1-0), koja je obilježila sezonu, Dinamo je imao poteškoća u nekim utakmicama, s objektivno slabijim suparnicima (primjerice, protiv Shkupija). No, sve nedaće u igri i povremene posrtaje (Bodø/Glimt), Zagrepčani su uspješno prebrodili i ostvarili plasman u Ligu prvaka. Bilo je razvidno da momčad "raste"...

Sada, međutim, niti benevolentniji kritičari u igri maksimirske momčadi ne uočavaju napredak. Medijske opservacije kako Dinamo nema unutrašnje rezerve kojima bi nadomjestio odlazak Oršića, pokazale su se bolno točnima. Tragičnost maksimirske zbilje dodatno potencira saznanje da Oršić u Southamptonu igra - za pričuvnu momčad, a Dinamo je ostao bez igrača koji mu je jamčio 20-ak golova po sezoni. No, Oršić nije jedini za kojega Čačić u svlačionici ne nalazi adekvatnu zamjenu. Svaki put kada iz konkurencije za sastav ispadne Josip Mišić (kao protiv Slavena), trener "modrih" je u problemu. Identična je situacija i na stoperskim pozicijama. Čačić je ustoličio J. Šutala i Perića kao tandem središnjih braniča. I kada jedan od njih izostane (primjerice, Šutalo u petak protiv Istre 1961), maksimirski stožer ponovno ima jednadžbu s nekoliko nepoznanica.

Raritetna zima

Neprijeporno je da se kriza vlasti u Dinamo spustila do razine "neposrednih proizvođača". Već i činjenica da klub tijekom siječnja nije napravio nijedan ulazni transfer predstavlja povijesni raritet. Samo nemoć tzv. konkurencije omogućuje Dinamu da sve akutne probleme i dalje - gura od tepih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 08:04