DAMIR KRAJAC Cropix
MODRI GOLGETERI

VIDEO: Pogledajte pet najvažnijih pogodaka Dinama u pohodu na naslov, ovo su bili ključni trenuci obrane titule

Dinamo je (zasad) u novi naslov ugradio 71 pogodak, a izdvojili smo pet posebno značajnih
Piše: Andro PolićObjavljeno: 01. svibanj 2023. 10:17

Od Lokomotive u sparnoj maksimirskoj noći na otvaranju prvenstva, do 32. kola i derbija na Poljudu u foto-finišu travnja. Dok je Josip Drmić u srpnju protiv gradskog rivala raširio golgetersku lepezu Modrih u pohodu na novu titulu, remi u Splitu bio je i službena „točka na i“ matematičke potvrde: Dinamo je novi (stari) hrvatski prvak.

Iako su točno do polovice prvenstva (nakon 18 kola) suparničke mreže tresli ukupno 50 puta, i tako bili na dobrom kolosijeku da s vrha skinu najraspucaniju momčad u povijesti HNL-a (Croatia 1993/94 - 98 pogodaka u 34 utakmice), igrači Dinama sa 71 postignutim pogotkom (zasad) i dalje su uvjerljivo najefikasnija momčad lige. Dok će akteri na terenu nerijetko ponuditi diplomatske odgovore o tome kako je „svaki pogodak jednako bitan“, izdvojili smo pet ključnih golova sezone u najsvježijem Dinamovom putu do titule.

Menalo za "mir" na otvaranju sezone (15. srpnja 2022., 1. kolo, Dinamo - Lokomotiva 3:2)

S epitetom Dinamove "crne mačke" Lokosi su stigli na otvaranje prvenstva u Maksimir. U četiri gradska derbija prošle sezone, obje su momčadi slavile jednom, dok su dvaput remizirale. Da Modrima momčad s Kajzerice ne leži baš najbolje, dokazali su već u prve 22 minute na premijeri sezone. Sandro Kulenović i Ibrahim Aliyu osigurali su Lokomotivi ugodnu prednost, a Ante Čačić u tim se trenucima okrenuo Josipu Drmiću. Ubacio ga je u igru s klupe u 24. minuti, a on mu je već u deset minuta na terenu vratio dvostrukim potpisom pogodaka.

Dok su se zagrebački klubovi bližili podjeli bodova u prvom kolu, u sudačkoj nadoknadi ukazao se Luka Menalo i glavom pospremio loptu u mrežu. Za "mir" uoči, tada, nadolazećih europskih ispita, preko kojih je Dinamo i dohvatio novi plasman među europsku nogometnu elitu.

Pogodak Menala pogledajte OVDJE.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Baturinina „bomba“ u derbiju (13. kolovoza 2022., 5. kolo, Dinamo - Hajduk 4:1)

Trijumf Modrih u inicijalnom prvenstvenom derbiju zapečaćen je u posljednjih pola sata utakmice. Iako je domaća momčad u Maksimiru bila puno konkretnija, stvarala prilike, Splićani su u sudačkoj nadoknadi prvog dijela poveli „praćkom“ Janija Atanasova s više od 20 metara. No, sličnom majstorijom uzvratio je Martin Baturina na drugoj strani.

Dinamova „desetka“ namjestila se na udarac desnom nogom s ruba kaznenog prostora, a onda neobranjivo „očistila paučinu“ iza Lovre Kalinića i vratila stvari na početak. Ujedno, i započela furioznih pola sata Čačićevih trupa. Sat vremena trebalo je Zagrepčanima da „otključaju“ goste, a već tri minute kasnije Arijan Ademi okrenuo je rezultat na mlin maksimirskog kluba, dok su Amer Gojak i Mislav Oršić okrunili uvjerljivu pobjedu.

Pogodak Baturine pogledajte OVDJE.

image
RANKO SUVAR Cropix

Ademijev gol za furiozan početak (26. veljače, 23. kolo, Dinamo - Hajduk 4:0)

„Prvenstvo je riješeno“, bilo je to prevladavajuće javno mnijenje hrvatske nogometne javnosti nakon uvjerljive predstave Dinama u veljači na Maksimiru i bijega na 11 bodova viška. Bila je to svojevrsna „viktorija“ pred vratima Karla Sentića, uz potpunu dominaciju domaće momčadi.

Za razliku od ranije spomenutog derbija, Modri su puni plijen osigurali, praktički, već nakon uvodnih deset minuta igre. Kapetan Ademi, u svom oproštajnom derbiju protiv Hajduka, otvorio je golijadu već nakon osam minuta. Samo dvije minute kasnije, odjenuo je ruho asistenta, a ulogu strijelca preuzeo je Baturina. Luka Ivanušec osigurao je Dinamu tri gola prednosti do poluvremena, da bi u nastavku postavio konačan rezultat svojim drugim pogotkom na dvoboju.

Pogodak Ademija pogledajte OVDJE.

image
RANKO SUVAR Cropix

Ristovski za prekid „suše“ bez pobjeda (19. ožujka, 26. kolo, Dinamo - Rijeka 1:0)

Niz od tri utakmice bez trijumfa u prvenstvu Dinamo je pamtio iz završnice prvenstva prije tri godine. Ipak, tada su Modri već, i službeno, napravili mjesta za novi pehar u klupskih vitrinama, osiguravši titulu ranije prije „suše“ bez punog plijena.

Slična kriza zahvatila je maksimirski klub početkom ožujka tekuće godine. Nakon boda protiv Osijeka na domaćem terenu, Dinamo se s gostovanja u Šibeniku, odnosno Puli, vratio „praznih džepova“. Remi i dva poraza, deset kola prije kraja, nisu bila dobra uvertira za dolazak zahuktale Rijeke na Maksimir, u utakmici u kojoj se od modrog dresa oprostio kapetan Ademi.

Ipak, u kopačke golgetera ponovno je uskočio - Stefan Ristovski. U 67. minuti utakmice desni bek Dinama postigao je četvrti pogodak u nešto više od mjesec i pol dana razmaka, dok je prije toga u modrom dresu postigao tek jedan.

Pogodak Ristovskog pogledajte OVDJE.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Menalo za uspješan start Bišćanove ere (8. travnja, 28. kolo, Lokomotiva - Dinamo 1:2)

Ante Čačić postao je „bivši“ nakon ispadanja iz Kupa u Šibeniku, a Igor Bišćan imao je dva dana za pripremu premijere. U taj su susret Modri ušli s „mršavom“ prednošću od šest bodova plusa nad Hajdukom, a potencijalno, novi kiks dodao bi novi zaplet pomalo neočekivanoj drami u završnici prvenstva. Iako su Dinamovi igrači na odmor protiv Lokosa otišli u rezultatskom minusu, kraj utakmice dočekali su sa rukama u zraku i stisnutim šakama.

Ivanušec je izjednačio već nakon pet minuta nastavka, a nakon razvodnjene sredine drugog poluvremena, novi trener odlučio se tada na „avangardan“ potez (u odnosu na svog prethodnika). Okrenuo se - zamjenama. U igru je u 72. minuti ušao Menalo, a sedam minuta kasnije zakucao je loptu u mrežu za preokret i erupciju tribina u Kranjčevićevoj ulici. Paralelno, sa svojim drugim pogotkom sezone, ujedno i drugim Lokomotivi, potvrdio je specijalizaciju za ovosezonske gradske derbije. Do kraja dvoboja Dominik Livaković uspio je spriječiti nalete Lokomotive i Bišćanu režirati idealan početak mandata.

Od kolike je važnosti taj trijumf bio za Dinamove igrače, uvjerili smo se iz prve ruke nakon utakmice, kada je dio njih, u prolazu pored novinara podno tribine, konstatirao kako im je to bila - „jedna od najdražih pobjeda“.

Pogodak Menala pogledajte OVDJE.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:13