RONALD GORSIC Cropix
BITKA NA MAKSIMIRU

Video: Milimetri dijelili Dinamo od pobjede! Austrijanci uzeli važne bodove, ali nada postoji

Modri su odigrali 1:1 sa Salzburgom u 4. kolu Lige prvaka, a Chelsea je svladao Milan 2:0
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. listopad 2022. 23:06

DINAMO - RB SALZBURG 1:1 (Ljubičić 40‘/Seiwald 12‘)

DINAMO (3-5-2): Livaković - Ristovski (od 79. Moharrami), J. Šutalo, Perić - Špikić (od 79. Bočkaj), Ivanušec (od 79. Baturina), Mišić (od 86. Bulat), Ademi (od 67. Drmić), Ljubičić - Petković, Oršić

RB SALZBURG (4-3-1-2): Köhn - Dedić, Solet, Pavlović, Ulmer - Seiwald, Gourna-Douath, Kjaergaard - Sučić - Šeško (od 86. Šimić), Okafor (od 62. Adamu)

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 20,779. Sudac: Tobias Stieler (Njemačka)


Dinamo nije uspio pobijediti u svojoj utakmici godine, ali je ostao u igri za europsko proljeće, sad će mu utakmica istine i sezone biti ona sljedeća s Milanom u Maksimiru. Većim dijelom ovog sraza Modri su ponudili dosta dobar nogomet, ali nije bilo dovoljno za trijumf.

Ali Maksimir je ipak ostao neosvojiva tvrđava ove europske sezone, nitko još nije uspio Dinamo dobiti u plavom domu. Možda bod protiv Salzburga i ne izgleda očaravajuće, tražila su se sva tri, no važno jest da je ostala nada u nastavak europskog puta.

Počelo je u žestokom tempu koji je nametnuo Dinamo. Već na samom začetku Dario Špikić dva puta je odlično probio bok i naznačio kako će se otprilike odigravati maksimirski sraz.

>>> SEIWALDOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE. <<<

Naime, Čačićeva je momčad najviše napadala preko bokova, u glavnim ulogama bili su Špikić i Ljubičić. Salzburg je imao zgusnutu sredinu terena, ali su Modri pametno pronalazili slobodne prostore na bočnim pozicijama, uvijek je izgledalo da Austrijancima nedostaje neki igrač u tom dijelu. Nažalost, Modri su nakon dobrog starta primili pogodak nakon jedne klasične greške, paralelne lopte Ivanušeca koja je presječena...

>>> LJUBIČIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE <<<

Salzburg nije oprostio tu pogrešku, na toj se razini takve kažnjavaju. Ipak, primljeni pogodak nije šokirao Modre. Krenuli su žestoko prema vratima Kohna.

U trenucima kad su plavi dečki napadali, došlo je do jedne zanimljive situacije. Naime, Ristovski je izveo korner, loptu je u srcu šesnasterca dočekao Petković i poslao je u mrežu. Maksimir je slavio, ali bilo je to uzaludno slavlje. Sudac Stieler je prije izvođenja kornera zaustavio igru jer su se na vrhu šesnaesterca naguravali Perić i Gorna-Douath. Da, moramo priznati, zvižduk suca čuo se prije nego što je izveden korner. Šteta što je Nijemac upotrijebio zviždaljku, da je barem pričekao još sekundu...

image
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

U tom trenutku Modri su ponovno izveli kormer, ali ovoga puta nije bilo tako uspješno. Modri su nastavljali sa stalnim napadima, Bikovi su se branili kako su znali i umjeli. Igrala je Čačićeva momčad napadački, s velikom željom, bodrena od navijača.

Stalni centaršutevi slijevali su se u šesnaesterac gostiju, ali dobro su to rješavali Austrijanci, makar su Ljubičić, Špikić i Ristovski bili u stalnom pogonu. No, pritisak Modrih iz minutu u minutu je postajao sve veći.

image
RONALD GORSIC Cropix

Desetak minuta prije kraja prve dionice iz voleja je s nekih 12 metara opalio Ivanušec ali ravno u vratara Kohna. Ali taj žestoki napadački gard morao je biti naplaćen.

U samom smiraju prve dionice Modri su poravnali. Makar im je pogodak u prvom trenutku bio poništen jer je pomoćni sudac mahnuo zaleđe Špikića. Ali nije modri napadač imao utjecaja na situaciju kod tog gola, sudac je to shvatio kad je pogledao TV ekran na intervenciju VAR sobe. Salzburg je bio u vidljivom šoku, pa su Modri mogli i povesti nakon samo četiri minute. Ristovski je centrirao, Ivanušec je bio sam na nekih sedam metara, ali je glavom loptu poslao preko grede. Da je bio nekoliko centimetara viši, lopta bi vjerojatno završila u mreži. Dinamo je pljeskom ispraćen s travnjaka nakon prvih 45 minuta. Navijači su bili zadovoljni s onime što su vidjeli.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Drugo poluvrijeme počelo je na isti način kako je završilo prvo. Dinamo je snažno krenuo, odmah je stvorio dvije odlične šanse. Prvu je imao kapetan Arijan Ademi koji je pucao s nekih trinaest-četrnaest metara, ali lopta je pogodila Soleta i za koji centimetar završila kraj grede.

image
RONALD GORSIC Cropix

Odmah nakon toga Perić je ubacio, Špikić je pucao glavom s nekih pet metara, svi smo vidjeli loptu u mreži, ali udarac je ipak bio preslab, vratar Kohn je obranio. Nakon uraganskog starta Čačićevi dečki su malo zastali, Salzbrug se digao više, opet je pokrenuo svoj visoki presing, ali nije bilo nekih ozbiljnih opasnosti za Livakovića.

image
RONALD GORSIC Cropix

Do trenutka kad je Luka Sučić bio autor sjajne akcije, promiješao je nekoliko igrača Modrih, te onda snažno pucao s vrha šesnaesterca, lopta se zalijepila za gredu. U tim trenucima je izgledalo da je Dinamo ‘izdušio‘, Salzburg je počeo diktirati ritam, uskoro je i Kjaergaerd opasno pucao, otišlo je zamalo preko grede. Čačić je shvatio da mu je energija izašla iz momčadi, pa je posegnuo za izmjenama. Odmah su ušla trojica, Moharrami, Bočkaj i Baturina, nedugo zatim i Marko Bulat. Ipak do pobjede se nije moglo. Makar je Petar Bočkaj u prvoj minuti sudačke nadoknade iz slobodnog udarca uzdrmao gredu.

image
DENIS LOVROVIC Afp


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+3‘ - Sučić radi prekršaj na kolegi iz mlade reprezentacije Vatrenih - Martinu Baturini - te dobiva i on žuti karton.

90‘+1‘ - BOČKAJ TRESE GREDU! Sjajno je izveo taj slobodan udarac, prebacio je živi zid i pogodio okvir gola... Šteta, milimetri su odlučivali!

90‘ - Šansa Dinama! Oršić je šutirao i još je jednom blokiran. Ali pritom je Strahinja Pavlović napravio prekršaj na Baturini u zoni udarca! Usput je i ‘požutio‘ srpski branič... Tko će izvesti ovaj slobodnjak sa 17 metara?

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

86‘ - Posljednja promjena kod Modrih - umjesto umornog Mišića ulazi Marko Bulat. U momčadi Salzburga također izmjena, evo Roka Šimića na Maksimiru, sina proslavljenog Vatrenog Darija Šimića, na klupu će Benjamin Šeško.

85‘ - Ubacio je jednom Bočkaj, drugi put Ljubičić, a završilo je kontrom Salzburga - gađao je opet Kjaergaard i opet preko gola.

82‘ - Važna Livakovićeva obrana! Seiwald opasno šutira s ruba kaznenog prostora, nitko mu nije izašao u blok, a Dinamov vratar maestralno brani!

81‘ - Gađa Oršić s ruba šesnaesterca ljevicom, nije dobro zahvatio loptu i prolazi pored gola njegov udarac.

79‘ - Trostruka promjena kod Dinama. Moharrami umjesto Ristovskog, Bočkaj umjesto Špikića i Baturina umjesto Ivanušeca.

78‘ - Adamu - srećom - ramenom umjesto glavom gađa pored gola. Traje period opasnih pokušaja Salzburga. Čačić sprema nove promjene.

76‘ - Mnogo aktivniji Salzburg u ovim trenucima... Kjaergaard je silovito opalio, prošlo je opasno blizu grede!

74‘ - Sučiiiić, trese se greda! Poslagao je mladi Vatreni dvojicu-trojicu dinamovaca i zatim opalio s vrha šesnaesterca, odbilo se to od grede!

73‘ - Šutalo još jednom čisti pravovremeno ispred Šeška! Brz je taj mladi Slovenac...

image
DENIS LOVROVIC Afp

70‘ - Prijeti Salzburg! Sučić je ciljao Adamua na suprotnoj vratnici, no pretvorio se njegov pas u takvu putanju da je lopta zamalo završila u Livakovićevoj mreži...

67‘ - Evo i Čačićeve reakcije. Ući će Josip Drmić, prema klupi se uputio kapetan Arijan Ademi.

65‘ - Ulmer traži Adamua na drugoj vratnici, ali on je bio daleko od tog ubačaja.

62‘ - Prvi reagira gostujući trener Matthias Jaissle. Ulazi Junior Adamu umjesto Noaha Okafora.

62‘ - Sučić! Opasno je šutirao mladi Vatreni iz tog slobodnjaka na samom rubu šesnaesterca, prohujalo je tik uz vratnicu!

image
DENIS LOVROVIC Afp

61‘ - Nova dvojbena odluka njemačkoga suca. Mišić je izbio loptu ispred Okafora u zoni udarca, prvi je došao do posjeda ali je pritom i zahvatio Okafora po nozi, a sudac dosudio prekršaj... Kune se Mišić da ovo nije bio faul, nema pomoći.

image
DENIS LOVROVIC Afp

60‘ - Vrijedi spomenuti izvrsnu reakciju Josipa Šutala ispred Šeška koji je prijetio približiti se Livakoviću.

56‘ - Strašna šansa Modrih! Perić u ‘ulozi‘ beka probija lijevi blok i daje idealnu loptu u peterac za Špikića čiji udarac glavom uspijeva ukrotiti vratar Köhn... Šteta, bila je ovo matna situacija!

56‘ - Ljubičić opet pokušava iz voleja, blokiraju ga Austrijanci.

55‘ - Šeško je, više iz očaja, šutirao s oko 25 metara - nije tu bilo opasnosti za Livakovića.

53‘ - Nova prijetnja Dinama! Ristovski šalje fantastičnu povratnu na vrh šesnaesterca odakle dobro gađa Ademi, ali od Seiwalda se to odbija u korner...

image
RONALD GORSIC Cropix

52‘ - Luka Ivanušec pada kao pokošen u suparničkom šesnaestercu, za to je dobio žuti karton zbog simuliranja.

50‘ - Seiwald ubacuje u peterac, ali ondje nema nikoga od njegovih suigrača.

46‘ - Vraćamo se na Maksimir. I Čačić i Jaissle poslali su na travnjak iste postave.

image
RONALD GORSIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Ne može se reći da su Austrijanci nezasluženo poveli na Maksimiru, no bilo je to u periodu kada je Dinamo napokon pohvatao konce igre, preuzeo inicijativu te je u tim trenucima posjed lopte bio 59 % - 41 % u korist Modrih. Ipak, Salzburg je iskoristio jednu pogrešku dinamovaca na sredini terena, munjevitom kontrom nadmudrili domaću obranu i šokirali maksimirske tribine. Uslijedila je fantastična reakcija Čačićevih trupa, redale su se šanse kao na traci, gostujuća se momčad zatvorila u ‘bunker‘. Taj je presing urodio Petkovićevim pogotkom koji je njemački sudac poništio (odluka za kasniju analizu!). Pritisak se nastavio i donio Ljubičićev zgoditak. Na sveopće čuđenje, sudac Stieler poništio je i ovo slavlje, no nakon intervencije VAR sobe više nije imao izbora, morao je pokazati na centar.

image

Dario Špikić, Lucas Gourna

RONALD GORSIC Cropix

45‘+2‘ - Šansa Dinama! Špikić je sjajno, po tko zna koji put, probio desni bok i maestralno centrirao za Ivanušeca čiji udarac glavom prolazi malo iznad grede... Šteta, bila je ovo još jedna izvrsna prilika, ali svejedno je garancija da Dinamo u nastavku možda može i do punoga plijena! Njemački sudac šalje igrače na predah.

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40‘ - GOOOL! Ljubičić nakon kornera šutira iz voleja i pogađa za izjednačenje! Netko od Austrijanaca skrenuo je loptu u vlastitu mrežu... Strahinja Pavlović je to bio, prevario je vlastitog vratara.

ALI NJEMAČKI SUDAC OPET PONIŠTAVA GOL! Pregledat će sudac Stieler VAR snimku... Opet su skočili svi s Dinamove klupe i gledaju se u čudu, dok Austrijanci protestiraju.

Stajao je Špikić u zaleđu, ali nije utjecao na igru, konačna presuda!

GOL VRIJEDI!!! IZJEDNAČENJE U MAKSIMIRU!

>>> LJUBIČIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE <<<

37‘ - Ivanušec! Na dobar centaršut Ristovskog opalio je iz voleja veznjak Dinama, nije to bio loš pokušaj, međutim išao je ravno u Köhna koji bez poteškoća hvata.

image
RONALD GORSIC Cropix

33‘ - Opet prijete Modri! Na Oršićev slobodnjak skočio je Ademi u suparničkom petercu, ali nije došao do tog ubačaja, opet Austrijanci izbijaju u panici. Zatvorili su se u ‘bunker‘ nogometaši Salzburga.

30‘ - Šansa Salzburga. Luka Sučić šutirao je iz teške pozicije, prohujalo je pored gola, no bio je već Livaković na tom udarcu.

27‘ - Ljubičić i Petković dobro kombiniraju, Austrijanci u panici izbacuju iz peterca. Nastavlja se presing Modrih.

26‘ - Koliko šansi u samo nekoliko minuta... Petkoviću je sada pobjegla lopta s noge u idealnoj prilici. Ali izvrsno izgleda Dinamo, razgoropadili su se Modri nakon primljenoga gola!

25‘ - Evo i petoga kornera nakon Oršićeva udarca!

image
RONALD GORSIC Cropix

24‘ - Traje pritisak Dinama, ovo je četvrti korner u veoma kratkom periodu...

20‘ - Mišiiiiiić! Nakon novog kornera šutira Dinamov veznjak, probao je ljevicom s vrha šesnaesterca, prolazi to tik uz vratnicu!

image
RONALD GORSIC Cropix

19‘ - GOOOL! Ristovski je izveo taj korner koji je izborio Špikić, odmah je pronašao Petkovića koji isprve krasno zabija za izjednačenje!

ALI NJEMAČKI SUDAC PONIŠTAVA POGODAK! Gourna-Douath​ i Dino Perić bili su u duelu, nisu utjecali na igru, ali sudac Stieler odlučuje se na solomonsko rješenje i daje Dinamu novi korner... Potpuno su podivljali igrači Dinama na čelu s kapetanom Ademijem. Neuobičajena odluka, u svakom slučaju!

18‘ - Zbrojili su se dinamovci nakon početkoga šoka i zaprijetili preko Špikića koji uspijeva izboriti korner.

image
RONALD GORSIC Cropix

12‘ - GOL! Ivanušec je izgubio loptu na centru, Šeško je povukao kontru i uposlio Seiwalda koji šutira i probija nemoćnog Livakovića iz prvog udarca u okvir gola...

image
DENIS LOVROVIC Afp

SEIWALDOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

11‘ - Strahinja Pavlović, srpski branič u redovima Austrijanaca, pokušao je škaricama s dvadesetak metara iznenaditi Livakovića, nije tu bilo prave opasnosti.

8‘ - Sjajna akcija Dinama! Mišić je majstorskim dodavanjem gurnuo Špikića u prostor, Dario je projurio kao brzi vlak i dobro ubacio u peterac za Oršića, ali pravovremeno izbacuju Austrijanci u korner... Maksimirom se ori: ‘Dinamo Zagreb, ale, ale, ale!‘

5‘ - Salzburg je, kao i u prethodnom susretu, krenuo visokim presingom, stisnuli su Austrijanci domaći sastav u Livakovićev prostor. Dario Špikić je u jednoj situaciji ‘pokazao zube‘, srčano je iznio loptu sa svoje polovice i pretrčao pola terena uz aut-liniju, no sustigli su ga na kraju gostujući braniči.

21.00: Počeo je susret Lige prvaka na Maksimiru! Sretno, Modri!!!


image
FOTO: Tomislav Juranović

20.55: Očekujemo početak maksimirskog dvoboja između Dinama i Salzburga.


>>> Stigli su sastavi za dvoboj na Maksimiru! Čačić je odabrao sastav kakav smo i predstavili u Sportskim novostima. A to znači da je, primjerice, Martin Baturina ostao na klupi. Kreće Špikić, igra i Ivanušec, uz Petkovića i Oršića u napadu.

Salzburg će, očekivano, kao ofenzivni vezni predvoditi mladi Vatreni Luka Sučić.

20.20: Ovo je osmi međusobni susret ovih dviju momčadi, a prednost imaju gosti s četiri pobjede u odnosu na jednu Dinamovu. Vrijedi napomenuti i da Austrijanci u Zagrebu još nijednom nisu izgubili. Sve do večeras, nadajmo se...

20.00: Dinamu će večeras suditi 41-godišnji Nijemac Tobias Stieler, inače pravnik po struci. Više o njemu pročitajte OVDJE.

19.30: Rijeke navijača slijevaju se na Maksimir, a blaga euforija može se osjetiti u kvartovskim kafićima jer se večeras očekuje pobjeda Modrih lavova, čuje se to na gotovo svakom uglu... Na samome stadionu, pak, tribine bi trebale biti krcate, barata se brojkom od čak 23,000 duša. Bilo bi i više da je Istok otvoren...

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix


Linker
28. travanj 2024 07:18