Robert Ljubičić

 Screenshot (GNK Dinamo/Instagram)
NIJE NIMALO DVOJIO

Velike ambicije novog Dinamovog pojačanja: ‘Bilo bi mi drago da dobijem poziv za hrvatsku reprezentaciju‘

‘Želim uživati u plavom Dinamovom dresu te opravdati očekivanja naših navijača i kluba‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. lipanj 2022. 09:44

Robert Ljubičić (22) potpisao je petogodišnji ugovor s Dinamom. Bivši veznjak bečkog Rapida stigao je u plavi dom s velikim ambicijama. Tek je stigao, još je u onim prvim danima prilagodbe na novi grad, novi klub. Nije niti trenutak dvojio kad mu je stigao poziv iz Dinama. Svim srcem je htio igrati u momčadi aktualnih hrvatskih prvaka, upravo u Maksimiru vidi svoju pravu priliku za igrački napredak. U Rapid je došao prošlog ljeta iz St. Pöltena i odmah je postao jedna od najvažnijih karika bečkog kluba. Zasad živi u hotelu, u potrazi je za stanom, još nema niti automobil na raspolaganju...

Najbitnije igrati

- Sve je dobro, uskoro ću si sve posložiti i neće biti nikakvih problema. Glavno je da sam stigao u Dinamo - kaže nam u uvodu Ljubičić.

Rođen je u Beču kao i brat Dejan, koji igra za Köln i austrijsku reprezentaciju, također u glavnom austrijskom gradu rođene su mu i dvije sestre. Otac i majka su inače iz Busovače, iz Bosne i Hercegovine.

- Tata Zoran je došao u Austriju prije rata, otišao je raditi i igrati nogomet. Igrao je u trećoj i četvrtoj ligi. Da, definitivno smo nogometna obitelj, brat je austrijski reprezentativac, igrač je Kölna. Sestre se ne bave sportom, ali se jako dobro razumiju u nogomet.

Pročulo se da je Robert, još dok je kao klinac igrao za St. Pölten, bio na probi u Dinamu.

- Ne, nije to bila proba. Igrao je St. Pölten utakmice s Dinamom, možda su me gledali iz Dinama, ali nije bilo sad nikakve probe. Mi smo kao klinci često igrali protiv Dinama na raznim turnirima.

Ljubičić je inače reprezentativac Austrije u selekciji U-21. No, ima on i hrvatsku reprezentativnu povijest.

- Dok sam bio u St. Pöltenu igrao sam za U-20 reprezentaciju Hrvatske. Jednom me pozvao izbornik Robert Jarni, drugi put Ognjen Vukojević. Ali, nakon tih poziva drugi više nisu dolazili, tako da sam zaigrao za U-21 reprezentaciju Austrije. Odlučio sam igrati za Austriju jer nije stizao poziv iz Hrvatske. U tom trenutku me zvala Austrije. Meni je bilo najbitnije igrati, da se dokažem na međunarodnom planu. Austrija je tada igrala kvalifikacije za Euro.

Što bi se dogodilo da ga opet pozove Hrvatska?

- Bilo bi mi drago da dobijem poziv za hrvatsku reprezentaciju. Bila bi to velika čast. Moje srce kuca i za Hrvatsku i za Austriju.

Zahvala Rapidu

Nego, što od sebe očekuje u Dinamu?

- Meni je sad na početku najbitnije da dobro upoznam sve igrače, trenera, stožer... Želim osjetiti kako klub diše. Naravno, bitno će mi biti igrati u Dinamu, imati minutažu. Cilj mi je igrati što više utakmica jer od sebe, naravno, imam velika očekivanja, kao što i Dinamo ima očekivanja da se nametnem, da pokažem što znam, da opravdam dolazak. Dobro mi je išlo u Rapidu, želim se zahvaliti Rapidu na svemu, imao sam dobre trenere od kojih sam mnogo naučio. Dali su mi pravu priliku, prostor za igranje. Pružili su mi osjećaj da sam važan za momčad. To je najbitnije za igrača.

Kad smo ga pitali za konkurenciju u Dinamu, kaže...

- Oduvijek znam da Dinamo u veznom redu ima mnogo dobrih igrača. To je bio i jedan od razloga zašto sam se odlučio za dolazak u Dinamo. Ja sam od onih koji jako vole konkurenciju jer me to uvijek dodatno motivira. Svaka konkurencija igrača pravi boljim. Ne bih sad govorio posebno o imenima u Dinamovom veznom redu jer su sve to igrači vrhunske klase. Bit će mi pravi užitak s takvim igračima dijeliti svlačionicu i, naravno, igrati.

Omiljena pozicija

Koja mu je omiljena pozicija?

- Igrao sam kao “osmica”, defenzivni i ofenzivni vezni “box to box”. Najdraža pozicija mi je definitivno “osmica”. Ali, u Rapidu sam skoro godinu dana igrao i na poziciji “šestice”. To mi je dobro došlo za razvoj igre. No, najviše volim da budem malo “više”, da dođem u priliku za postizanje pogodaka, da asistiram, gurnem ono konačno dodavanje, zadnji pas. To mi je zaista i definitivno omiljena pozicija.

Priča kako se nada da će sljedeće sezone s Dinamom igrati Ligu prvaka.

- Liga prvaka jest cilj Dinama. Želimo ući u grupnu fazu Lige prvaka. To nam je svima veliki izazov. Naravno, znam da igranje za Dinamo podrazumijeva i borbe za titule u domaćem natjecanju. Želim uživati u plavom Dinamovom dresu, opravdati očekivanja naših navijača i kluba - zaključio je Ljubičić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 15:44