GORAN MEHKEK Cropix
POMAK S MRTVE TOČKE

Velik dan na Maksimiru: U ponedjeljak konačno stiže novo pojačanje, pada i jedan od najiščekivanijih dogovora?!

Nitko u Maksimiru nije očekivao poraz od Hajduka, ali dramatičnih promišljanja nema niti u tragovima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. srpanj 2023. 13:39

Iako na splitskoj rivi već pale baklje i svi u Hajduku se nadaju prekidu višegodišnjeg posta kad je u pitanju titula prvaka, u plavom domu nije upaljen nikakav alarm.

Jest da se izgubila važna utakmica na startu prvenstva, jest da je iznimno bolno na Maksimiru biti nokautiran od najvećeg suparnika u derbiju, ali Dinamo je veći dio utakmice izgledao dobro. Istina, ponekad jalovo i sporo u smislu probijanja splitskih obrambenih redova, ali Modri su držali kontrolu igre, uostalom, i trener pobjednik Ivan Leko je na koncu kazao da je Bišćanova momčad bila bolja, tako da u Maksimiru nema neke velike brige ili panike, dogode se i takvi porazi, to je čar nogometa.

Crveni alarm mogao bi se tek upaliti ako bi se u utorak nešto protiv Astane pošlo po zlu. No, nećemo maljati vraga po zidu, nema potrebe. Gledali smo obje utakmice Astane i Dinama iz Tbilisija, naš dojam jest da su Modri bitno bolji od Kazahstanaca, te da bi se zaista nešto grozno trebalo zbiti da se ne prođe ta prva europska prepreka.

Vremena ima dovoljno

Ali, vratimo se HNL-u. Posjetili smo statističke podatke koji nam sugeriraju da nema veze što je Hajduk na startu iza sebe ostavio Dinamo. Prije ove sezone to se u povijesti HNL-a dogodilo samo tri puta i sva tri puta je prvak bio - Dinamo! U sezoni 1992./93. u prvom kolu Varteks i HAŠK Građanski odigrali su 3:3, a Hajduk je pobijedio Cibaliju s 3:0. Deset godina kasnije u sezoni 2002./03. na startu su Cibalia i Dinamo odigrali 1:1, a Majstor s mora je dobio Varteks s 1:0. I pretprošle sezone 2021./22. Modri su u prvom kolu poraženi od Slavena Belupa s 0:2, dok su Bijeli odigrali s Lokomotivom 2:2.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dobro, ovo je prvi put otkako je HNL-a da Hajduk nakon prvog kola ima tri boda prednosti nad Dinamom, ali ne mijenja to bit priče, one koja kazuje da zaostatak na samom startu nikad nije Modre koštao izgubljenog naslova. Naravno, može se i ustvrditi da se nikada nije dogodilo da Modri u direktnom okršaju na začetku sezone budu poraženi od svog najvećeg rivala, nikada na samom startu Splićani nisu dobili takav vjetar u leđa. Ali, svejedno, tek je počelo, nema u plavom domu nikakvog straha da će se stvari zakomplicirati, te da će Hajduk ove sezone prekinuti njihovu šampionsku seriju. Za to ovog trenutka zaista nema razloga...

Potrebna nova lica

Međutim, moglo bi ga biti ukoliko Dinamo ne riješi što je prije moguće svoju transfernu politiku. Naime, osim Francuza Maxima Bernauera, koji istini za volju još ne može sanjati udarnih jedanaest, još niti jedan igrač nije stigao u plavu svlačionicu, a sasvim je vidljivo da su nova lica potrebna. Ako već ne kao istinska pojačanja, onda barem kao igrači koji koliko-toliko mogu zamijeniti nekog iz udarnog sastava ili se brzo nametnuti kao njegov standardni dio. Moglo bi biti ogromnih problema ako se prodaju hrvatski reprezentativci Livaković, Petković, Ivanušec i Josip Šutalo, svi ili netko od njih.

image

Luka Ivanušec

GORAN MEHKEK Cropix

E, u tom slučaju bi u Maksimiru mogla biti oglašena opća opasnost, moglo bi doći do panike, potpune neizvjesnosti kad se radi o klupskoj budućnosti. Dinamo više nema pravo na čekanje kad je dovođenje novih igrača u pitanju! Naravno da niti jedan igrač koji stigne u plavi dom ne može ništa garantirati, ali mora se krenuti u akciju, dosta je bilo priča “ovaj je preskup, ne znamo je li to igrač za Dinamo, nismo sigurni što će nam donijeti itd...” Mora se presjeći i donositi odluke, riskirati, a ne gubiti vrijeme u dugotrajnim razgovorima bez rješenja, tako se ne vodi klub.

Zbog toga su i izabrani

Ipak, nazire se da se stvari kad su ulazni transferi u pitanju pokreću s mrtve točke i to je dobra vijest iz maksimirske šume. U ponedjeljak na liječnički pregled stiže Japanac Takuro Kaneko. Alžirac Yacine Titraoui još nije dobio vizu, ali i taj transfer izgleda kao gotova stvar. Dario Šimić je predložio Upravi da se dovede švicarski napadač Michael Frey, čeka se blagoslov čelništva. Kako je najavljeno, u ponedjeljak bi se trebali održati i razgovori s Lokomotivinim šefom Božidarom Šikićem oko dovođenja Lukasa Kačavende i Luke Stojkovića.

Sve vam je jasno, najveći zadatak je sad pred Upravom ZG-kluba. Sve oči uprte su u te ljude jer oni imaju ključ od sefa, oni su ti koji donose odluke, na njima je najveća odgovornost. Ali, Bože moj, za što su drugo i izabrani nego da donose odluke i preuzmu odgovornost?

BIŠĆAN KAO TRENER RIJEKE I DINAMA S HAJDUKOM

28. listopada 2018.

Hajduk - Rijeka 1:1

16. veljače 2019.

Rijeka - Hajduk 0:0

20. travnja 2019.

Hajduk - Rijeka 4:0

15. rujna 2019.

Rijeka - Hajduk 1:1

30. travnja 2023.

Hajduk - Dinamo 0:0

15. srpnja 2023.

Dinamo - Hajduk 1:0

21. srpnja 2023.

Dinamo - Hajduk 1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 19:18