Nenad Bjelica

 Tim Goode/pa Images/profimedia
IZNENAĐUJUĆI ISTUP

‘Trener Dinama trebao bi biti Nenad Bjelica! Javno sam ga kritizirao, ali on je ono što klubu treba‘

‘Čačić i ja van kluba nikada nismo popili kavu niti imamo ikakvu povijest odnosa‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. travanj 2023. 13:57

U vrijeme dok se u Upravi kluba odlučivali tko će biti novi trener i kako se idealno rastati s Čačićem, okrenuli smo broj Kreše Antolića. On je otišao prije mjesec dana iz kluba, ali ga se i sad stalno spominje u svezi potpisivanja novog ugovora s Antom Čačićem, koji je sad postao kamen spoticanja, naravno zbog otpremnine koju bi ovaj trebao inkasirati. Prvo smo Antolića pitali koja bi opcija bila njegova kad se radi o izboru novog trenera?

- Trener Dinama, koji od pet zadnjih utakmica dobije jednu, ne može ostati trener. I tu činjenica da je iza Čačića generalno jako dobar mandat ne može biti prepreka za njegov odlazak. Ljudi u klubu koji odlučuju imaju dva generalna smjera. Jedan je da momčad do kraja sezone preuzmu Čačićevi pomoćnici a drugi je da momčad preuzme novi trener. I jedan i drugi smjer imaju zajednički nazivnik u kontinuitetu poznavanja situacije u momčadi i poznavanja specifičnosti rada u klubu veličine Dinama.

image

Krešimir Antolić

Ronald Goršić/Cropix

- Čačić ima kvalitetan stručni stožer u kojem su pomoćnici treneri koji su imali samostalna iskustva u vođenju momčadi, tako da takvo rješenje ima svoju kvalitetu i logiku. Vodstvo kluba bi time uzelo svojevrsni predah u pronalasku trenera za iduću sezonu, koja zapravo počinje već za dva mjeseca. Drugi smjer, novi trener, podrazumijevao bi dolazak stručnjaka koji poznaje Dinamo i momčad i koji bi zapravo rutinski mogao preuzeti kormilo a istovremeno na određeni način garantirati naslov prvaka, jer ne zaboravimo, Dinamo ima 7 bodova prednosti pred drugim i kriza traje zadnjih mjesec dana, od sredine ožujka i doista ima niz nesretnih okolnosti, rekao je Antolić, pa nastavio:

- Poznavajući stanje na trenerskom tržištu, mišljenja sam da bi realno optimalno rješenje bio Nenad Bjelica. I tu ne treba gledati osobne odnose bilo koga iz aktualnog vodstva kluba s njime, aludirajući na rastanak prije tri godine. Javno sam ga kritizirao zbog nekih tadašnjih postupaka, ali i tada i sada mislim da je Bjelica kao trener ono što Dinamu ovoga časa treba. I kod eventualnog ovog izbora interes Dinama treba biti na prvom mjestu, a interes je stabilnost i naslov prvaka. Bjelica to može isporučiti - kazao je Antolić.

Definitivno, ova izjava o Bjelici je definitivno iznenađujuća, jer Antolić i Bjelica se nisu rastali kao prijatelji. A kad smo ga pitali zašto je on bio inicijator potpisa novog ugovora s Čačićem, s dodatnom funkcijom sportskog direktora, kazao je.

- Osobno sam početkom studenog razgovarao s Darijem Šimićem o tome je li mu interesantan dolazak u Dinamo na mjesto sportskog direktora. Iako je Dinamo imao praksu da trener ujedno bude i sportski direktor, to su bili Mamić, Krznar, Kopić pa i Bjelica u svojoj prvoj sezoni, iako nije imao tu formalnu funkciju, bio sam mišljenja da trenerska pozicija i pozicija sportskog direktora trebaju biti razdvojene. Šimić je bio spreman odmah doći, prenio sam svoje dojmove i razgovor predsjedniku Barišiću i predsjednici Uprave Peras, te je ideja uzeta u razmatranje. S obzirom na to da sam znao za snažno Mamićevo višemjesečno lobiranje da me se makne iz kluba, smatrao sam neophodnim da Dinamo u zimskom prijelaznom roku ima sportskog direktora, kako bi se spriječilo da tim segmentom kluba, koristeći prazan prostor, ovlada Mamić - istaknuo je Antolić pa nastavio:

image

Ante Čačić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

- Na sjednici izvršnog odbora od 8. prosinca 2022. velikom većinom glasova donijeta je odluka o preporuci Upravi da imenuje Antu Čačića sportskim direktorom te mu produlji ugovor. Naime, Čačić je imao ugovor do 31. svibnja 2023., s opcijom produljenja do 31. svibnja 2024. Nakon puča na skupštini 12. prosinca 2022. i nakon što su pučisti svojim zahtjevima za smjenom predsjednika Barišića doveli klub u izvanredno stanje, bilo je jasno da treba sačuvati Dinamove temelje, sportski rezultat i financijsku stabilnost.

Podsjetio je da je Čačić uspješno završio prethodno prvenstvo i to bez plaće, te da je ulaskom u Ligu prvaka, zajedno s igračima, uprihodio za klub oko 240 milijuna kuna. I nastavio:

- Pod njegovim vodstvom Petković je ponovno postao reprezentativac, Ljubičić je postao kandidat za reprezentativca Hrvatske, Livaković je napredovao do faktički prvog vratara Svjetskog prvenstva te su početkom 2023. godine svi klupski ciljevi, prvenstvo, kup i ulazak u Ligu prvaka bili ili realni ili ispunjeni. I ovo sve govorim potpuno objektivno jer Čačić i ja van kluba nikada nismo popili kavu niti imamo ikakvu povijest odnosa. Prema tome, svi ti razlozi, izvanredna situacija u klubu i činjenica da trener koji treba osigurati naslov prvaka ima ugovor još 4 mjeseca, kumulativno čine apsolutnu logiku koja govori u prilog produljenju ugovora. Na koliko? Pa na još jednu sezonu. Pod kojim uvjetima? Zbog poslovne tajne ne mogu govoriti o konkretnim iznosima, ali gabariti ugovora te iznos famozne otpremnine, niti po čemu nisu izlazili iz ugovora koje su imali Bjelica, Mamić i Krznar, dapače, svi nabrojani su imali i veće plaće i bolje uvjete od Čačića. I svi treneri s kojima se razlaz dogodi prije isteka ugovora imaju otpremninu u vidu određenog broja plaća. Zato aktualni ugovor nije i ne može biti prepreka sporazumnom razilasku s aktualnim trenerom. I kada idu iz Dinama i kada idu iz bilo kojeg ozbiljnog ili ozbiljnijeg kluba ili reprezentacije. Da zaključim. I sada, kada bi oportuno bilo posipati se pepelom, sto posto stojim iza podrške novom ugovoru Čačiću. Iz svih navedenih razloga i u kontekstu situacije prije tri mjeseca - zaključio je Antolić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. lipanj 2024 05:19