Goce Sedloski je trener makedonskog prvaka

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SVE ZNAJU O DINAMU

Tko su Dinamovi protivnici? Brojni stranci i legenda Modrih, ali prvo klub koji je lani bio u Konferencijskoj ligi

Dinamo europsko putovanje otvara s boljim iz dvoboja prvaka Gibraltara i Sjeverne Makedonije
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. lipanj 2022. 18:54

Tko su, dakle, Škupi i Lincoln Red Imps? Prvak Sjeverne Makedonije klub je iz Skoplja, iz naselja Čair, koji je, neslužbeno, i u srcima navijača i nekih klupskih dužnosnika nasljednik Sloge Jugomagnat, kluba koji je triput bio prvak (Sjeverne) Makedonije. A onda je 2012. zapao u financijske probleme te se s klubom Albarsi fuzionirao u Škupi.

Međutim, službeno, Savez ne priznaje Škupi kao nasljednika Sloge, već ga vodi kao novi klub, koji je, tako, ove sezone osvojio svoj prvi naslov prvaka. Škupi je, zapravo, klub naslonjen na albansku zajednicu u Skoplju, a njegova navijačka grupa zanimljivog naziva Šverceri ujedno javno podržava i albansku reprezentaciju.

Škupi, na čijoj je klupi Goce Sedloski, uvjerljivo je osvojio naslov prvaka, s čak 12 bodova ispred Akademije Pandev. U momčadi Sedloski ima brojne strance, među njima tri Senegalca, Nigerijca, Kostarikanca, Alžirca, Kanađanina, Brazilca, Gruzijca...

"Baš sam završio s treningom i vidio puno propuštenih poziva. Odmah sam znao što je bilo, ha, ha", javio nam se Sedloski, koji nije želio još previše pričati o Dinamu jer ipak je pred njegovom momčadi još jedan ispit, gibraltarski prvak nije za njih "mački kašalj".

"Vjerujte, znam da je sad svima zanimljivo da možemo igrati s Dinamom, ali ja se trenutno time ne bavim, pripremam se za utakmicu s Gibraltarcima jer bit će teško, to je klub koji je prošle sezone igrao u Konferencijskoj ligi, ne smijemo nikoga podcijeniti. Tek kad to prođe, ako prođe dobro za nas, možemo se posvetiti Dinamu."

Prije šest godina bio je Sedloski na klupi Vardara, doista namučio Modre u drugom pretkolu, Kranjčarova škvadra morala je u Maksimiru dodati gas, morao je na svom oproštaju briljirati Marko Pjaca za uspjeh i prolaz.

"Ne bih uspoređivao ovu momčad i onaj Vardar, nije to na meni. Imamo dobre igrače, dosta stranaca, osvojili smo naslov pet kola prije kraja, nije to jednostavno u konkurenciji Škendije ili Akademije Pandev, a mi smo to učinili dominantno. O Dinamu ionako nemam što previše pričati. Svi znamo sve o Dinamu, koliki ugled i koliku kvalitetu imaju Modri. No, prvo Gibraltar", kazao je Sedloski koji nije želio niti previše o kratkoj epizodi u Maksimiru, u Dinamu II.

"Tako je to, trenerski je kofer uvijek spreman, nema smisla previše o tome pričati. Vratio sam se u Skoplje, uzeo dominantno naslov prvaka sa Škupijem i sad se nadam da možemo napraviti i koji korak u Europi", zaključio je Sedloski.

Najveći trenutak

Inače, Škupi je dosad u Europi bio skroman. Triput je ispadao u prvom pretkolu Europske lige, od Rangersa, Pjunika i Neftčija, bez ijedne pobjede. Tek je lani u Konferencijskoj ligi pobijedio i izbacio kosovski Llapi, a onda ispao od portugalske Santa Clare.

Lincoln Red Imps tu je ipak iskusniji i uspješniji, prošle je jeseni postao prvi gibraltarski klub u jednoj od europskih skupina, no imao je u Konferencijskoj ligi svih šest poraza, od Kopenhagena, PAOK-a i Slovana iz Bratislave. Ipak, najveći trenutak u povijesti kluba zasigurno je pobjeda nad Celticom (1:0) iz 2016. godine, no u drugoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka Škoti su slavili 3:0. Inače, Lincoln Red Imps još je uvjerljiviji od Dinama u svom prvenstvu, "vječni prvak" od 2003. naslov prvaka izgubio je samo dvaput, od Europe, 2017. i 2020. godine!

Linker
22. travanj 2024 23:46