Bišćan, Petković, Drmić, Mierez

 FOTO: Cropix, Profimedia/ILUSTRACIJA: SN
KALKULIRANJE S OPCIJAMA

Sve dok ima Petkovića i Drmića, Dinamu ne treba Miérez. Sve ovisi o jednom Bišćanovom potezu

Pitanje je hoće li trener Modrih usmjeriti igru na kreiranje izglednih situacija za napadača
Piše: Andro PolićObjavljeno: 11. svibanj 2023. 14:55

Dok se u trofejnim vitrinama maksimirskih odaja priprema mjesto za novu "kantu" hrvatskog prvaka, Dinamo, lišen natjecateljskog pritiska i imperativa, počinje slagati kockice mozaika za iduću sezonu (čitaj: novi pohod na Ligu prvaka i obranu naslova). Paralelno s još jednom velikom, momčadskom titulom, "modri" će ipak, još jednu sezonu, ostati bez one manje, individualne titule, odnosno biti bez igrača na vrhu liste najboljih strijelaca. Prilično je izvjesno, praktički sigurno, da će Marko Livaja drugu godinu zaredom biti prvi topnik lige.

S druge strane, u posljednjih devet sezona, uključujući i tekuću, Dinamov igrač je titulu najboljeg strijelca ponio samo jednom. Bilo je to u sezoni 2017./2018. kada je El Arabi Hilal Soudani predvodio karavanu golgetera sa 17 pogodaka. Ujedno, koliko je to bila "mršava" napadačka sezona za cijeli elitni razred hrvatskog nogometa, svjedoči i podatak kako je to zapravo i najmanji broj pogodaka koji je najbolji strijelac lige zabio u proteklih deset sezona (uz aktualnu).

Gomilanje se ne isplati

Jasno, primarni razlog takve arhive krije se u Dinamovoj širini. Dovoljno je baciti oko na listu strijelaca iz tekuće sezone, u kojoj su (zasad) zabili 71 pogodak, a u kojoj niti jedan igrač maksimirskog kluba nije stigao do dvoznamenkaste brojke u prvenstvu. Bruno Petković i Luka Ivanušec isporučili su devet "komada" (zasad), dok je Mislav Oršić, koji je u zimskom mercatu odletio prema Otoku, zabio osam do pauze za Mundijal. Usto, ako se u sumu pribroji i golgeterski konto HNL-a Drmića i Špikića (obojica šest pogodaka), Baturine (pet), Ademija i Ristovskog (obojica četiri), prilično je jasno da "modri" ne ovise o jednom igraču. Daleko od toga. Ipak, proteklih se sezona glasine o dolasku novog napadača konstantno kotrljaju maksimirskim hodnicima.

image

Igor Bišćan

Damir Krajač/Cropix

Iako je Drmić prošle godine dočekan s fanfarama, Dinamo će i drugo ljeto u nizu biti aktivan udvarač na tržištu "lisaca" u kaznenom prostoru. U tom kontekstu u eteru odzvanjanju dva imena: Matija Frigan i Žan Vipotnik. Dok je riječka špica na 14 pogodaka u HNL-u, Slovenac je u dresu Maribora do dva kola prije kraja prvenstva potpisao 20 golova. Frigan je tim učinkom, tri utakmice do isteka sezone, izjednačio učinak najboljeg Dinamova strijelca u prvenstvu prošle godine: Oršića s 14 pogodaka.

S druge strane, Vipotnik je svojim učinkom, doduše u elitnom razredu slovenskog nogometa, izjednačio najefikasniju kampanju Dinamova igrača u proteklih devet sezona (uz tekuću). Ángelo Henríquez u sezoni 2014./2015. također je zabio okruglih 20 te tako ostao kratak u fotofinišu lova na titulu najboljeg strijelca, koju je ponio Andrej Kramarić s jednim pogotkom viška. Čileanac se u idućoj sezoni "ugasio", upisavši osam pogodaka u HNL-u.

image

Bruno Petković

Damir Krajač/Cropix

Sleti li u Maksimir Frigan, Vipotnik ili, pak, neka treća opcija (među kojima se potiho spominju i Ramón Mierez i Roko Šimić), možda bi bilo optimistično očekivati da će netko od njih "preko noći" postati - "Dinamov Haaland". Izuzev Drmića, koji je prošlog ljeta stigao sa statusom drugog strijelca prvenstva (21 pogodak) u sezoni, ne treba zaboraviti ni kako je sličnu priču prošao i Mario Gavranović.

Švicarac hrvatskih korijena odradio je transfer na istoj relaciji u siječnju 2018., stigavši u Maksimir kao prva špica, tada, aktualnog prvaka.

Gavro nije bio sretan

Iako se popularnom Gavri ne može zamjeriti napadački učinak, ni on nije ostavio "wow" učinak. To je i razumljivo, s obzirom na to kako Dinamo, pogotovo u domaćem prvenstvu, treneru nudi prilično slatke brige zbog mogućnosti rotiranja, ali i golgeterskog učinka igrača s ostalih pozicija. Za to je najbolji primjer Oršić koji je s lijevog krila imao redovnu pretplatu na status najboljeg Dinamova topnika u prethodnim sezonama. Nije isključeno da se s takvom situacijom nakon dolaska u tabor "modrih" susretnu i buduće akvizicije u vrhu napadačke oštrice. Naravno, u obzir treba uzeti i konture budućeg, Bišćanova Dinama.

image

Josip Drmić

Vladimir Dugandžić/Cropix

S obzirom na to kako novi trener još nije prošao pripreme s momčadi, pa tako nije mogao niti udariti masniji "potpis" na igru. Upravo je i aspekt igre jedna od ključnih stavki potencijalnog dolaska novog napadača. Odnosno, hoće li 44-godišnji strateg usmjeriti igru na kreiranje izglednih situacija za napadača, koje bi paralelno mogle iznjedriti napadačkog "ubojicu". Bišćan je nakon utakmice u Osijeku izjavio kako bi volio da je Petković "sebičniji i egoističniji u kaznenom prostoru", misleći na to kako bi "plavi devet" češće trebao biti usmjeren na paranje mreža. Situacija će upravo ovisiti i o raspletu izlaznih transfera, odnosno hoće li Petković ili Drmić napustiti klub te kakve će konture poprimiti Dinamova igra u novoj sezoni.

Linker
04. svibanj 2024 11:12