Robert Ljubičić i Josip Drmić

 Nikša Stipaničev/Cropix
IZAŠAO IZ SJENE

Što čeka jednog od najplaćenijih dinamovaca? Kod Čačića u drugom planu, a Bišćanu bi dobro došao

Nestvarno djeluje podatak da je Drmić do ozljede Petkovića samo tri puta odigrao 90 minuta
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. travanj 2023. 06:59

Bruno Petković i Josip Drmić najbolji su ovosezonski golgeteri Dinama. Obojica su postigli po 13 golova. Trenutačno ozlijeđeni Petković postigao ih je 9 u HNL-u, 3 u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te jedan najelitnijem nogometnom natjecanju na Globusu. Uz to je nadodao i 9 asistencija. Drmić je pak zabio 6 u Kupu, 5 u HNL-u i 2 u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nadodao je i 7 asistencija. Hrvatskom reprezentativcu je za njegov učinak bilo potrebno ukupno 2435 minuta, Drmiću 2099 minuta.

image
RONALD GORSIC Cropix

Petković je ozlijedio unutarnje ligamente koljena u prvenstvenoj utakmici 19. ožujka protiv Rijeke, od tada je izvan momčadi, a datum njegovog povratka na travnjak još je neizvjestan. Od tog dana mjesto u udarnoj postavi Modrih preuzeo je Drmić. I, zanimljivo, u sve tri utakmice u kojima je nastupio nakon Petkovićeve ozljede, Drmić je bio učinkovit. Asistirao je za pogodak Ljubičića protiv Gorice, isto tako je ubilježio i asistenciju za Luku Ivanušeca protiv Lokomotive, a zabio je u Kupu protiv Šibenika.

Taj učinak plavog centarfora sigurno bi se više vrednovao da Modri nisu protiv Gorice osvojili samo bod (1:1), te iz Kupa ispali od Šibenika (1:2). Drmić je zapravo iskoristio svoju priliku kad je zbog ozljede otpao Petko, ali sve je nekako prošlo ispod radara, s obzirom na loše rezultate zbog kojih je otkaz dobio trener Ante Čačić.

Jedan podatak djeluje pomalo nestvarno. Do ozljede Petkovića, u cijeloj sezoni Drmić je odigrao svih 90 minuta samo dva puta u HNL-u (Varaždin, Gorica) i jednom u Kupu, protiv - Borinaca! U kvalifikacijama za Ligu prvaka, niti u skupini Lige prvaka Drmić nije dobio priliku igrati kompletnu utakmicu. Uvijek je zapravo kod Ante Čačića bio u drugom planu.

Da, znamo da ima problema s koljenima i da ga je možda veća minutaža mogla uvesti i u veće zdravstvene probleme, ali ipak su to jako zanimljivi podaci. Jer Drmić je u plavi dom stigao kao veliko pojačanje, čovjek koji je u sezoni prije u Rijeci zabio čak 25 golova. Odmah po dolasku u Dinamo, postavljalo se pitanje mogu li Petković i Drmić igrati skupa u udarnoj postavi, Čačić je na kraju zaključio da - ne mogu. I tog je trenutka Drmić zapravo dobio ulogu špice koja će ipak biti zamjena Petku, kad je ovaj s pozicije "desetke" prebačen u vrh napada. Međutim i u takvoj situaciji, Drmić do sada ima jednak golgeterski učinak kao Petković. Špekuliralo se da bi Drmić opravdao svoj dolazak u plavi dom da u sezoni postigne između 15 i 20 golova. S ovih 13 pogodaka vrlo je blizu ovoj prvoj cifri, a do kraja HNL-a još ima dosta utakmica.

S obzirom na to da je Petković u statusu oporavljenika, Drmić bi kod Bišćana trebao i dalje dobivati priliku, jer Modri druge špice nemaju. Tako da bi mogao zabiti još koji pogodak. Ali držimo da je s obzirom na dosadašnju statistiku, Drmić opravdao svoj dolazak u Dinamo. Ne samo to, sjetite se da je upravo on bio taj koji je svojim pogotkom protiv Bodo/Glimta donio Dinamu Ligu prvaka i ogroman financijski benefit.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Međutim, sve to nije bilo dovoljno da mu Dinamo ponudi novi ugovor koji mu ima rok trajanja do ljeta 2024. godine. U Maksimiru su odlučili da je novi ugovor za Drmića nepotrebna investicija. Konačno, to su pokazali još zimus, kad su imali ideju dovesti Diona Drena Belju, a sad to pokazuju interesom za mlade napadače Matijom Friganom i Žanom Vipotnikom. Naravno, sad se postavlja pitanje hoće li Drmić ostati u plavom domu ovog ljetnog mercata ili će pak dobiti kakvu ponudu. Drmić je jedan od najplaćenijih igrača modrog kluba, spominje se cifra iznad milijun eura po sezoni, pa bi se Dinamo vjerojatno distribucijom Drmića na neku novu adresu s užitkom riješio njegove velike plaće.

Međutim, ako se proda Bruno Petković, a naznake postoje, Drmić bi itekako dobro došao Bišćanovoj momčadi. Jer pitanje je ovog trenutka hoće li modra blagajna biti toliko solventna da kupi Frigana ili Vipotnika, ili možda čak obojicu... Pa čak da dovede jednog od njih, opet bi Drmić bio taj koji bi itekako dobro došao u špici. Međutim, ako se Petković ne proda, a klub dovede Frigana ili Vipotnika, onda bi Drmićeve šanse za nekom minutažom bile jako, jako male.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 05:44