Sergio Busquets je ikona Barcelone

 Gongora/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
DRAGULJ U MAKSIMIRU

Sergio Busquets je napustio Barcelonu, a njegova zamjena igra u Dinamu? ‘Da, on mu je najsličniji‘

Zanimljiva analiza pokazuje kako Hrvat točno odgovara profilu igrača kakvog traži Xavi
Piše: SNObjavljeno: 10. lipanj 2023. 10:45

Jedan od najboljih u povijesti Barcelone, kapetan katalonskog kluba, Sergio Busquets, napustio je klub u kojem je jedino igrao u karijeri. Sa Španjolskom je osvojio Svjetsko prvenstvo 2010. i Euro 2012. godine, dok je s Barcom osvojio 31 trofej među kojima su i osam naslova prvaka Španjolske i tri Lige prvaka.

Katalonci su se oprostili od svoje legende, a trener Xavi je rekao kako sada moraju pronaći igrača koji je sličan Busquetsu kako bi njegov odlazak što manje osjetili. Zanimljivo, po karakteristikama koje ima, najbolja zamjena za legendu Barce bio bi Josip Mišić iz Dinama.

Tako barem tvrdi Ben Griffis, analitičar iz Washingtona, koji je na svojem Twitter profilu objavio rezultate zanimljive analize. Griffis je uzeo 1685 nogometaš iz 105 europskih liga koji su odigrali najmanje 900 minuta u prošloj sezoni i usporedio ih po više od 35 parametara, te došao do zaključka kako je upravo Mišić najsličniji Busquetsu.

Sličan Mišiću je i Jeppe Tverskov iz danskog OB-a pa bi Xavi i društvo mogli posegnuti u Hrvatsku ili Dansku po zamjenu za donedavnog kapetana.

‘Zanimljivo, ali imam nekoliko pitanja. Možeš li nam otkriti sve parametre koje si koristio? Kako si izbalansirao razliku u težini i kompetetivnosti liga u kojima ti igrači nastupaju?‘, zanimalo je jednog korisnika Twittera, a Griffis mu je spremno odgovorio:

‘Neću otkriti sve, ali u obzir sam uzeo preko 35 parametara iz svih faza igre. Nisam koristio informacije o kompetititvnosti lige. Ovo ne služi tome da se izjednače Busquets i Mišić kada je u pitanju objektivna kvaliteta, nego samo da se usporede statistički profili igrača‘, zaključio je Griffis.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 15:50