GORAN MEHKEK Cropix
24 MILIJUNA NA BROJ 9

Nogometni perpetuum mobile je moguć: Petković i Drmić zajedno igraju u utakmici sezone!?

Utakmica protiv Osijeka aktualizirala je jednu već odbačenu zamisao Dinamovog stožera
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. kolovoz 2022. 06:03

Petković i(li) Drmić!? Od dolaska Drmića u maksimirsku svlačionicu mediji Dinamovom stožeru neprestano proturaju isto pitanje: mogu li zajedno funkcionirati Bruno Petković i Josip Drmić? Oni koji unaprijed znaju odgovor imaju i dodatni upit: tko je prvi napadač Dinama (u sustavu 4-2-3-1)?

Ante Čačić ne želi se izravno odrediti spram ovog (za medije) delikatnog pitanja. U njegovoj percepciji nogometne igre, gdje su rotacije krucijalni element, intencija je obojici napadača ponuditi minutažu, koja će im omogućiti sustavno podizanje i održavanje forme.

Nesigurna oklada

Zanimljivo je pritom analizirati sistematičnost kojom je "apotekarski precizno" Čačić forsirao "ritam proigravanja" Petkovića i Drmića. Konkretno, u subotnjem srazu s Osijekom utakmicu je započeo Petković, nekoliko dana ranije, u Norveškoj - Drmić, protiv Hajduka - Petković, s Ludogorecom - Drmić, u Varaždinu - Petković, u Bugarskoj - Drmić... Ostane li Čačić dosljedan nizu, kojega je sam ustalio, u srijedu bi protiv Bodo/Glimta, utakmicu trebao započeti - Josip Drmić. No, je li to doista sigurna oklada?

Dakle, kada je momčad Dinama u pitanju, sve opcije glede sastava posve su otvorene. Čačić je trener koji voli "podvaliti" poneko iznenađenje. Kao primjerice, u subotu, kada je utakmicu s Osijekom započeo s Tolićem u sastavu. Ponekad, međutim, i sam ostane iznenađen...

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

"Hod po vodi"

Ali, ogled s Osijekom zanimljiv je iz drugog rakursa. Opet je, naime, aktualizirano (činilo se arhivirano) pitanje: suživot Petkovića i Drmića na travnjaku!? Prvo se poluvrijeme Dinamo mučio, linije momčadi izgledale su disfunkcionalno. Očekivalo se da će Mišić dobiti potporu na sredini. No, Čačić povlači "iracionalni potez", plasira zamisao koju su kritičari smatrali neuporabljivom i shodno tome - odbačenom. Umjesto snaženja središnjice dodatnim veznim igračem, Čačić je ponovno "sljubio" Petkovića i Drmića. Epilog: od 1-1 nakon prvih 45 minuta Dinamo je stigao do impresivnih 5-2!

image

Josip Drmić

RONALD GORSIC Cropix

Iako Ante Čačić samouvjereno "hoda po vodi" i prkosi svim "nogometnim zakonima" bilo bi pretenciozno očekivati Petkovića i Drmića u početnom sastavu protiv Bodo/Glimta, u srijedu navečer. Ali, subotnje sekvence u Maksimiru pokazale su kako je nogometni perpetuum mobile ipak moguć! Ne bude li Dinamo oko 60. minute utakmice protiv Bodo/Glimta imao željeni rezultat sasvim je izvjesno da će Čačiću jedna od solucija biti - udar na norvešku obranu s dvojicom središnjih napadača!



Spremni su uložiti 24 milijuna eura - na broj devet

U kakvom su odnosu s brojkama Petković i Drmić ove sezone? U 12 utakmica (od Superkupa protiv Hajduka do dvoboja s Osijekom) tandem "modrih" napadača participirao je u deset susreta. Detaljnija statistika otkriva da je Petković na terenu proveo nešto više vremena (615 minuta) u odnosu na Drmića (524). Međutim, nekadašnji švicarski reprezentativac bio je efikasniji (4 gola) od hrvatskog (3).

Shodno vlastitoj ideji i poimanju nogometne igre, Ante Čačić će utakmicu protiv Bodo/Glimta jamačno započeti s jednim napadačem. Dakle, Petković ili Drmić? U srazu (koji prema Uefinom sustavu nagrađivanja) vrijedi oko 24 milijuna eura, dvojba je nesumnjivo velika. No, čini se kako je, ovoga trenutka, trener Dinama spomenuti ulog spreman staviti - na broj 9!

Linker
03. svibanj 2024 10:28