27 godina ima Luka Menalo, mladić koji u Dinamu nije uspio ostaviti dubok trag

 RONALD GORSIC Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

Napustio je Maksimir, a sada će lakše do titule nego Modri: ‘Da me netko vrati u prošlost, opet bih u Dinamo‘

Dinamov krilni nogometaš ove je zime ponovno posuđen izvan Zagreba
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. veljača 2024. 14:28

Luka Menalo ponovno je na posudbi, ove zime napustio je Dinamo i preselio u Celje, koje ovog vikenda kreće u drugi dio slovenskog prvenstva s čak deset bodova prednosti nad drugoplasiranom Olimpijom. Zašto baš Celje?

- Ambiciozan klub, trener Krznar i situacija na ljestvici. To su tri razloga - jasno je izdiktirao bivši napadač Dinama.

Prva pomisao je bila da će lakše Menalo s Celjem do naslova prvaka nego s Dinamom.

- Ha, ha... Nisam to rekao, ni mislio. Ali, Celje je ipak u boljoj situaciji nego Dinamo, budući da ima 10 bodova prednosti. Stvarno imaju najbolju momčad u Sloveniji. Pratio sam slovensku ligu, igrao sam u Olimpiji, znam okruženje i zato tvrdim da Celje može napraviti velike stvari. Ne samo u Sloveniji, nego može napraviti rezultat u Europi. Jasno, dočepati se grupne faze jednog od europskih natjecanja. Kao prvak države uvijek imaš veliku šansu za jesen u Europi.

Opcija otkupa

Posudba je vjerojatno zbog Europe i potpisana na godinu dana?

- Prva je opcija bila raskid ugovora, zatim posudba na pola sezone, ali ta opcija nikome nije odgovarala. Ni meni, ni Celju. Posudba na godinu dana je najbolja mogućnost za svih. Možemo zajedno do europske jeseni, a uz to, Celje ima i opciju otkupa ugovora.

Kako ste snašli u Celju?

- Dosta igrača poznajem, prije svih Kvesića, kojeg znam dugi niz godina. Lijepo su me prihvatili, a držim da sam ostavio dobar dojam dok sam igrao u Olimpiji. Jasno, i stručni stožer me poznaje, zato sam i došao u Celje.

image
RONALD GORSIC Cropix

Koji je osobni cilj u Celju? Pretpostavka je da ćete imati veću minutažu u slabijoj konkurenciji.

- Ne treba nikoga zavaravati, slovenska liga je stepenicu niže od HNL-a, što pokazuju i rezultati u Europi. Ali, spustio sam se stepenicu niže da bih se popeo dvije više. Tako gledam na nastavak karijere. Osobne ciljeve zaista nemam. Bitno je da uđem u ritam utakmica. Nisam igrač koji će jednu odigrati, pa deset sjediti na klupi. Potreban mi je ritam utakmica, zato sam i došao u Celje s kojim želim postati prvak.

Kada se za godinu dana vratite s posudbe, ostat će još godina i pol s Dinamom. Kakve su daljnje namjere?

- Trenutno imam još dvije i pol godine ugovora, ali neću ga odrađivati. Prvi sam bio za to da mi se ugovor raskine ako me Dinamo ne vidi u nekoj budućnosti. Međutim, klub je odlučio da je posudba najbolja opcija. Najmanji problem je godina i pol ugovora što će ostati do kraja. Nemam se što potvrđivati u Dinamu. Ako se s 28 godina nisam potvrdio, onda što dalje raditi!? Teško da ću u 28. godini doći na pripreme Dinama i da će me netko primijetiti. Ako me netko trebao primijetiti, trebalo se to dogoditi prije šest godina.

Sretan zbog Kaneka

Je li Kaneko promijenio vašu situaciju prošle jeseni?

- Nije Kaneko ništa promijenio. Dapače, drago mi je zbog Kaneka jer je došao kada ga nitko nije vidio. Dva mjeseca je i Kaneko bio “out”, a sada je udarni igrač. Moja situacija je od ljeta bila slična, gotovo ista.

S obzirom na silne posudbe, jeste li ikada požalili što ste u ljeto 2018. iz Širokog prešli u Dinamo?

- Dosta sam razmišljao o tome. Da me sada netko vrati u situaciju od prije šest godina, da me vrati u sezonu kad sam bio u Rijeci, opet bih sve isto napravio. Zov Dinama je prejak.

Je li postojao i zov Hajduka kad ste napuštali Široki prije šest godina?

- Imao sam poziv, ali nikad nije došlo do službene ponude. Interes je jedno, a ponuda nešto sasvim drugo. Ponude nikad nije bilo.

Napeto do kraja

Kako iz pozicije igrača Celja gledate na šampionsku utrku u HNL-u?

- Unutra sam bio predugo da bih imao pogled sa strane. Mislim da će biti napeto do kraja, lomit će se na malim utakmicama jer, vjerujte, to su najneugodnije utakmice. Moram priznati, Dinamu će biti puno teže, međutim, ne sumnjam u njihovu kvalitetu. Pojačao se Dinamo, bit će to dobro.

Poznaje Menalo kako diše Dinamo, ali danima je tijekom siječanjskih priprema boravio u istom hotelu i s hajdukovcima u Umagu. Osjetio je atmosferu među Bijelima.

- Pričao sam s njima, razmijenili smo dojmove, vidio sam u kakvoj atmosferi žive. S Kalinićem se dugo poznajem, s njim sam u najboljim odnosima i izvan terena. Neće ni hajdukovcima biti lako...

Da sam bio na višoj razini, sigurno ne bi bilo toliko posudbi

U pet i pol godina u Dinamu upisujete četvrtu posudbu. Što je razlog?

- Nisu se poklopile neke stvari. U pojedinim trenucima nisam bio pravi, a možda ponekad nisam dobio što sam zasluživao. Neću o drugima, uvijek gledam sebe i mislim da sam ja najveći krivac. Ne mislim to u nekom negativnom smislu, ali da sam bio na višoj razini, sigurno ne bi bilo toliko posudbi.

TOP PET U SLOVENIJI

1. Celje 19 15 2 2 43:13 47

2. Olimpija 19 11 4 4 38:25 37

3. Koper 19 8 6 5 31:25 30

4. Maribor 19 8 5 6 30:23 29

5. Bravo 19 8 5 6 27:26 29

Linker
25. travanj 2024 06:57