MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
NOVI MODRI DRAGULJ

Najmlađi igrač Dinamovih priprema: ‘Tata me nikad ne kritizira, a mene i mog brata nije dobro uspoređivati‘

Martin je ogromni talent, predviđa mu se sjajna nogometna budućnost...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. siječanj 2022. 11:37

Martin Baturina (18) najmlađi je Dinamov igrač na rovinjskim pripremama. Prijašnjih godina Modri su na pripreme znali voditi nekoliko mladih igrača, ovoga puta nije takav slučaj, s prvom momčadi je od mladih samo Martin. Sigurno znate, mladi centralni vezni igrač je dio nogometne obitelji Baturina, otac Mate bio je odličan nogometaš Hajduka, stariji brat Roko (21) igrao je u Dinamu, trenutačno je u Ferencvarosu, mlađi brat Marin (16) je također u plavom domu. Tri brata Baturina potpisala su za Dinamo u kolovozu 2017. godine...

Martin je ogromni talent, predviđa mu se sjajna nogometna budućnost. Naravno, kad je tako mladi igrač u pitanju, uvijek treba biti oprezan u nekakvim predviđanjima. Bilo je mnogo talentiranih mladih nogometaša za koje ste biste zakleli da će autorizirati veliku karijeru, pa je negdje zapelo. Ili zbog nekog zastoja u razvoju, nedovoljnog broja minuta, trenerskog nepovjerenja... U prošloj polusezoni Martin je u HNL-u odigrao 271 minutu, nastupio je na pet utakmica, ubilježio je 3 asistencije, jednu protiv Slaven Belupa, dvije protiv Hrvatskog dragovoljca. U Europi je igrao na tri utakmice 56 minuta (Valur, Genk, Rapid), još je dva puta nastupio u Hrvatskom kupu. Da, minutaža mu je bila onako, na kapaljku.

Dribling i pas igra

Ovo su mu već druge pripreme s Dinamom, pitamo ga je li vrijeme za ozbiljniju minutažu? Kritike najesen su bile dobre, ali minuta nije bilo puno...

- Trener će odlučiti hoću li imati veću minutažu. Mlad sam, na meni je truditi se, raditi, učiti... Slušati starije i trenera. Nadam se da će onda sve doći na dobro - kaže nam Martin.

Što ako vam trener Kopić kaže da ćete i na proljeće teško moći računati na veću minutažu. Biste li razmišljali o posudbi? Što inače mislite o posudbama?

- Iskreno, nisam razmišljao o posudbi. Odradit ću pripreme u Rovinju, vidjeti računa li trener Kopić na mene ili ne. Nadam se da će računati na mene. Nisam još o tome pričao s trenerom. Međutim, kažem, nadam se da će me trener imati u planu.

Stariji brat Roko imao je lijepo iskustvo s posudbom u Sloveniji, u Bravu. Ta posudba ga je lansirala u Ferencvaros.

- Da, njemu je ispalo baš dobro. Zabijao je pogotke, igrao je svaku utakmicu, pa se na kraju prodao u Ferencvaros. Otišao je iz Mađarske na posudbu u Lech, nije mu tamo bilo bajno, sad ga je novi trener zvao da se vrati u Ferencvaros.

Kako vidite Roka? Kažu svi da ste vi veći talent od starijeg brata? On je napadač, vi ste veznjak.

- Nije nas dobro uspoređivati. Jer igramo na različitim pozicijama. Roko je klasični napadač, jako se dobro snalazi u prostoru, jak je. Ja sam niži, vezni igrač. Baš smo skroz različiti, nema nas smisla uspoređivati.

Imate i mlađeg brata Marina, kakav je on igrač?

- Ima dosta potencijala. Igra lijevo krilo i beka, ja sam mu definitivno velika podrška.

Vas trojica sinovi ste poznatog Mate. Bio je sjajan igrač. Kritizira li, daje li kakve savjete?

- Tu i tamo ponudi neki savjet... Jako me podržava, nikad, baš nikad ne kritizira. Ne miješa se on previše u moju karijeru. Uvijek mi govori “slušaj samo trenera i sebe”. Dobar je tata. Nije od onih koji kažu “eh, kad sam ja igrao...”. Sebe i svoju karijeru uopće ne spominje.

Jeste li uopće gledali svog oca kako igra nogomet na nekom video uratku? Što biste uzeli od njega?

- Kazat ću vam nešto skroz iskreno... Nikad ga nisam gledao kako igra. Nikad nisam našao neki video da to vidim. Bilo je nekih kratkih snimaka, ali na njima primi loptu i to je to.... Žao mi je što ga nisam gledao, ali kažu mi da je bio super. Eto, Ferdo Milin mi je pričao da je bio Top igrač.

Znamo da nije lako pričati o sebi, ali što mislite, koji su vaši glavni nogometni aduti?

- Mislim da imam dobar dribling. I pas igru... Možda mi je to i najjači adut. Dobro se snalazim na manjem prostoru. To je to... Skroman sam, što ću sad puno pričati o sebi?

Daljnja budućnost

Kakve su vam ambicije? Gdje se vidite za koju godinu?

- Volio bih igrati u ligama Petice. Ne razmišljam u kojem klubu, to je ipak daljnja budućnost. Trenutačno sam tu u Dinamu, samo mi je to na pameti.

Nego, od koga najviše učite u prvoj momčadi Dinama?

- Učim od više igrača. Od svakoga upijam nešto, slušam pomalo... Gledam, pratim, fokusiram se kad mi netko stariji ukaže na nešto. Nema sad netko posebno. Ali kad već pitate, moji tipovi igrača su Ivanušec, Tolić, prije Majer... Mislim da će Luka Ivanušec daleko dogurati, igrač je za najveće klubove. Uskoro će biti u udarnih jedanaest reprezentacije.

Uzor mi je Hazard, a sa Sučićem se ne mogu uspoređivati

Igrali ste već za U-21 reprezentaciju. Kako ste se tamo snašli?

- Ma, sjajno je u mladoj vrsti. Atmosfera je sjajna, izbornik Igor Bišćan super. Miran je trener, radi sjajno, nema nervoze, svi reprezentativci su zadovoljni. Vjerujem da ćemo se plasirati na Europsko prvenstvo. Naravno, nije još ništa gotovo, ali imamo ogroman potencijal.

Jeste li uspoređivali sebe i Luku Sučića? Tu ste negdje po godinama, ali i po poziciji?

- Ne mogu se ja uspoređivati s Lukom Sučićem. On se već dokazao na najvišoj razini u Salzburgu, dobio je i poziv u A reprezentaciju.

Što biste od Luke uzeli?

- Ma, ne bih ja sebe uopće mijenjao. Imam li uzora? Eden Hazard. Samo što mu ne ide baš u zadnje vrijeme.

Momci iz 'generacije 2003' moraju biti strpljivi poput mene

Vi ste "generacija 2003". Kažu da je to jedna od najtalentiranijih generacija Modrih. Tu su još Šaranić, Barišić, Duvnjak, Rozić... Za sada ste samo vi isplivali u prvu momčad. Gdje je zapelo s ostalim talentima?

- Oni su sad u B momčadi. Iskreno vjerujem da će svatko od njih postati pravi igrač. Sve su to veliki talenti. Ima vremena, mladi su. Moraju samo biti strpljivi kao i ja. Meni je zaista drago što sam ovdje na pripremama s prvom momčadi kao najmlađi. Volio bih da je sa mnom još netko iz mojeg godišta. Inače, cimer sam s Josipom Šutalom. Odličan je cimer. Daje li savjete? Ne... Ne pričamo previše o nogometu, imamo drugih tema.

Kao dijete ste preselili iz Splita u Zagreb? Je li vam teško pala ta selidba?

- Nisam uopće htio otići iz Splita. Ali kad sam došao u Zagreb, brzo sam se prilagodio, stekao prijatelje. Na kraju je ispalo dobro. Ne sjećam se više onih dana kad sam kao klinac bio u Hajduku, Splitu... Puno je prošlo.

Igrači rođeni 2003. s najviše nastupa prošle HNL jeseni

Lukas Kačavenda (Lokomotiva) 18 utakmica 1571 minuta 3 gola 1 asistencija

Niko Rak (Šibenik) 18 utakmica 1361 minuta 0 golova 2 asistencije

Mateo Lisica (Istra 1961) 18 utakmica 1092 minute 2 gola 1 asistencija

Mauro Perković (Istra 1961) 12 utakmica 690 minuta 1 gol 0 asistencija

Luka Stojković (Lokomotiva) 12 utakmica 242 minute 0 golova 1 asistencija

Martin Baturina (Dinamo) 5 utakmica 231 minuta 0 golova 3 asistencije

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. ožujak 2024 19:59