Drmić pozdravlja navijače

 Paun Paunović/Cropix
ELEMENTARNI PROBLEMI

Muke dinamovca s kraljevskom plaćom: ‘Tri trenera mu ne vjeruju, nešto tu mora postojati‘

"Teško je reći zadovoljava li on uopće Dinamove potrebe. Evidentno je da se muči"
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. studeni 2023. 06:06

Josip Drmić dao je tri gola u Oriovcu, od toga dva s bijele točke, hoće li mu to podignuti samopouzdanje da počne zabijati i u jačim susretima? Je li s time zaradio šansu da zaigra u Varaždinu od prve minute ili će opet vođa napada biti Mahir Emreli?

Drmić je u ljeto 2022. doveden iz Rijeke kao slobodan igrač, no dobio je kraljevsku plaću za hrvatske prilike, neslužbeno 1.150.000 eura godišnje. Prošle sezone nije bio uvijek zadovoljan statusom kod trenera Ante Čačića da bi još gore prošao kod Igora Bišćana i tek se dijelom njegov rejting počeo popravljati kod Sergeja Jakirovića. U HNL-u je ove sezone zabio tri gola, ali sva tri Rudešu. Igrao je u sedam utakmica, od toga startao u dvije. Može li početi tresti mreže i boljim suparnicima od zadnjeg na tablici i niželigaša? U proteklom prvenstvu je za Modre dao šest pogodaka, ali tada je matirao Bodo/Glimt i uveo ih u Ligu prvaka. Sve je to bitno slabije nego u Rijeci, gdje je u sezoni 2021./22. bio autor 21 gola.

Nogometni trener Dražen Besek, koji je kao igrač bio legenda i Varteksa i Dinama, na pitanje može li Drmić postati modri čovjek odluke ili takva očekivanja od njega više nisu realna, odgovorio je:

image
Ronald Goršić/Cropix

- Postoji nekoliko faktora po kojima se procjenjuje kvaliteta igrača. Količina novca koju dobije ne mora biti proporcionalna njegovoj vrijednosti. Pogotovo je to slučaj u Dinamu. Drmić je u Rijeci bio jako efikasan, ali to nije garancija da će biti u drugoj momčadi. Teško je reći zadovoljava li ovog trenutka Dinamove potrebe. Nisam siguran da njegove dobre strane nadmašuju loše. Prvenstveno govorim u problemima u elementarnim stvarima. Postoje pitanja kad igra protiv pravih obrambenih igrača - može li iznijeti duel, napraviti višak, može li se naći u poziciji da se oslobodi suparnika i zabije gol... To je samo nekoliko stavki kroz koje ga treba gledati, a ne populistički kad postigne tri gola protiv niželigaša. Drmićeva efikasnost kakvu je imao u Rijeci treba Dinamu, ali je pitanje je li na toj razini u ovom času. Pritom neću ni govoriti koliko je uopće motiviran da cijelog sebe ponudi u utakmicu. Kad je igrač pod sumnjom već trećeg trenera, postavlja se pitanje udovoljava li zahtjevima Dinama...

Besek naglašava kako napadač mora zabijati, pogotovo što su utakmice bitnije i više toga odlučuju.

- Teško je očekivati da će Drmić, koji je kompromitiran kroz nekoliko trenera, sad odjednom biti taj koji će odlučivati Dinamove utakmice. Od njega to ne treba očekivati.

Doza inata

U nogometu se nikad ne zna tko će dati gol, pogotovo ne treba otpisati iskusnu špicu kao što je on, ali analiza govori da teško dolazi u šanse. Igrajući za Rijeku više je koristio akcije iz tranzicije, niz pogodaka dao je udarcima iz prve, dobar je glavom, češće se nalazio u prigodama...

- Daj Bože da Drmić proradi, no komentiram gledajući utakmice u kojima se evidentno muči. Kad napadač izgubi samopouzdanje jer struka ne vjeruje u njega, onda se teško izdići. Jedino inatom da se dokaže treneru kako nema pravo što ga ne stavlja u igru. Nešto mora postojati da već trojica trenera nemaju pravo povjerenje u njega. Točno je da u utakmicama Drmić ima malo prostora za igru, malo je i kvalitetnih ubačaja sa strane, treba se sam izboriti, a kad nisi u praksi i kontinuitetu igara, nije lako. Iako nije mlad da bi ga se trebalo čekati. Uspoređivati njega iz Rijeke i Dinama nije dobro jer ekipe ne igraju nogomet na isti način. Što je vrijedilo u jednoj, ne vrijedi u drugoj.

Ako ne gledamo Oriovac u Kupu, napadači Dinama nisu zabili gol u šest posljednjih službenih utakmica. Izuzev Kaneka s Lokomotivom, no on i nije pravi napadač. Emreli, Drmić, Kulenović, Petković, koliko je igrao, Špikić, pa i Vidović, Menalo, Marin... spadaju u to. Svi zajedno nula pogodaka u zadnjih šest utakmica HNL-a i Europe.

- Kriza se dogodi. Dinamo je znao odigrati gledljive utakmice, ali nije mogao zabiti gol. Nedostaje mu profil igrača kakav su bili Igor Cvitanović ili Goran Vlaović. Špica koja ne treba šansu. Da ne spominjem Davora Šukera. Ne možeš protiv statistike. Ona je mjerilo uspješnosti napadača, a onda i ekipe. Dinamu bi bilo bolje da je u krizi igre nego u krizi efikasnosti. Kao što trener ovisi o rezultatu, tako i napadač ovisi o golu. Mi ne trebamo gledati kako se kreće, nudi, sudjeluje u igri nego koliko je zabio pogodaka - zaključio je Dražen Besek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:48