BOX TO BOX PICTURES/TOM BODE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
Robert Matteoni
PRED VELIKOM ODLUKOM

Modrić u Dinamo može doći samo zbog emocije. Želi li trpjeti svakog ‘baju‘ i dobacivanja s tribina?

Povratak bi značio da se iz vrha svjetskog nogometa preko noći nađe u folklornim odnosima HNL-a
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. ožujak 2024. 21:57

Najbolji nogometaš u povijesti Hrvatske jest - Luka Modrić. Taj status počeo je graditi i razvijati u Maksimiru s važnim iskoracima na međunarodnu klupsku i reprezentativnu scenu. Dinamo je lansirao u orbitu iznimno nadarenog Zadranina, koji je uzvratio ne samo sa šest trofeja (tri naslova prvaka, dva Kupa i Superkup) i nekim dojmljivim europskim nastupima (pobjeda u Amsterdamu...), nego i liderskom ulogom u revitalizaciji Modrih nakon otužnog im pada u Ligu za ostanak (2005.) i začetku dominacije koja je trajala do 2017. godine...

Kad je 10. svibnja 2008. godine igrao posljednju utakmicu u modrom dresu u Maksimiru, dvadesetak tisuća ljudi uveličalo je ambijent sjajne pobjede od 6:1 nad Rijekom. Kad ga je u 80. minuti zamijenio Sammir, Maksimir je Luki Modriću gromoglasnim ovacijama pokazao koliko ga poštuje. Iako će za Modre igrati i uzvratnu finalnu kup-utakmicu na Poljudu (osvojen trofej), doživljaj oproštaja od maksimirske publike dojmio ga je za sva vremena.

Gotovo 16 godina kasnije, Luka Modrić je sasvim drugi nogometaš. Najmanje tu mislimo na urođenu nadarenost za najpopularniju igru na svijetu, a najviše na fantastične dosege koje je ostvario kao igrač Tottenhama (4 sezone), Real Madrida (12 sezona) i Hrvatske (16 sezona). Luka Modrić, mali iz Zatona Obrovačkog, preko Stanova, Mostara, Zagreba, Londona, Madrida i vatrenih destinacija, postao je velikan globalnog nogometa.

image
Ante Čizmić/Cropix

Vjerojatno mnogi u Hrvatskoj, pa ponekad i on sam, nisu ni svjesni njegove veličine u percepciji navijača nogometa iz cijelog svijeta. Luka Modrić postao je jedan od najvažnijih igrača u povijesti najvećeg svjetskog kluba i već zbog toga spada u elitni dio elitnog nogometa. Činjenica da je bio najvažniji igrač jedne od najmlađih i iz veličinom najmanje zemlje koja će ostvariti svojevrsno čudo - finale Svjetskog prvenstva i odmah potom treće mjesto - Modrić je svoje djelo doveo do vrha vrhova. Zato je, pored Realovih trofeja, s Hrvatskom napravio ključan iskorak koji će mu donijeti Zlatnu loptu!

U Madridu mu je život savršeno organiziran za obitelj, djeca mu idu u školu, imaju svoju madridsku priču

S 38,5 godina Modrić je i dalje važan član Reala i lider Hrvatske. Uskoro ga očekuju najvažnije odluke ne samo karijere, nego i daljnjih životnih pravaca. Je li objektivno nadati se romantiziranom epilogu, konkretno, da se Luka Modrić u 39. godini vrati u maksimirski dom?

Mnogi će kazivati kako je u nogometu sve moguće. Mnogi su počeli i podgrijavati atmosferu povratka Modrića u Dinamo. Što kažu realnosti?

Desetki Reala istječe ugovor u lipnju. Na stolu ima dvije opcije s Kraljevskim klubom. Jedna je da zaželi ostanak još jednu sezonu, ali i prihvati status luksuzne rezerve s pretpostavkom još manje minutaže u odnosu na ovosezonsku mu najmanju u karijeri. Real nema ništa protiv, dapače. Druga je opcija da zatvori fantastičnu eru u Madridu i to s izvjesnom proslavom naslova španjolskog prvaka, čime bi se poravnao u panteonu najtrofejnijih igrača povijesti Blancosa s Marcelom i Benzemom.

Sljedeća je na stolu opcija nastavka karijere, što je vrlo izgledno. Modrić ne želi još stati jer se po svom uvjerenju fizički još osjeća sposobnim za višu razinu nogometa. Jesu li moguće neke destinacije u Europi, recimo Italija, ili je neki manje zahtjevan nogomet optimum za pripremu uvijek traumatičnog doživljaja završetka aktivne karijere?

Tu dolazi do pitanja koje Modrić mora razriješiti sam sa sobom i obitelji. U Madridu mu je život savršeno organiziran za obitelj, djeca mu idu u školu, imaju svoju madridsku priču. Odlazak u daleku i drugačiju destinaciju, primjerice, Saudijsku Arabiju, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate ili SAD, znači ogromne promjene za sve u obitelji.

Naposljetku, postoji još jedna opcija, iako se ovog trenutka čini bezizglednom, a to je završetak aktivne karijere.

Što će odlučiti zna samo Modrić, ali odluke više ne ovise samo o njegovoj emociji i sportskom momentu

Dakle, ako nastavi igrati, Modrić će to činiti u Realu ili nekoj drugoj inozemnoj stvarnosti. U oba slučaja njegovi financijski prihodi bit će ili veliki (10-ak milijuna eura u Madridu) ili ogromni (30-40 milijuna eura u SA, UAE ili Kataru), ali sukladno Modrićevim iznesenim stavovima, oni neće biti ključan razlog izbora. Već je zaradio za deset generacija, a pokazao je taj stav i kad je odbio više stotina milijuna eura iz Saudijske Arabije prošlog ljeta.

Kad bi Luka Modrić razmatrao opciju povratka u Dinamo, novac ne bi bio bitan. Presudna bi bila emocija prema Dinamu i počecima. Povratak bi značio da se iz vrha svjetskog nogometa, sa svime što nosi (top standard uvjeta, stadiona, terena, ambijenta...), preko noći nađe na očajnim travnjacima i lošim stadionima, u folklornim odnosima HNL-a.

Od ikone svjetskog nogometa, madridskih i hrvatskih navijača, čovjeka kojeg iznimno respektiraju suparnici i njihovi navijači, kako bi živio igranje u ligi gdje bi bilo “normalno” da se svaki “baja” na terenu dokazuje na njemu, da mu suparnički navijači svašta dobacuju ili da mu neki novinari i mediji počnu spočitavati što se vratio uzimati mjesto mlađima, a više ne može, i sve tako po redu navika ovdašnjeg ambijenta i etera... Vrijedi li sve to prolaziti i zasjeniti te emotivne poveznice, s tko zna kojim posljedicama?

Što će odlučiti zna samo Modrić, ali odluke više ne ovise samo o njegovoj emociji i sportskom momentu. S 39 godina donose se odluke i zbog obitelji te daljnjih životnih pravaca...

Linker
01. travanj 2024 14:43