Luka Sučić

 BARBARA GINDL Apa-picturedesk Via Afp
VELIKI INTERVJU

Luka Sučić za SN: ‘Petković i Oršić? Auuuu, oni su baš strašni, najjači igrači Dinama! Neka prođemo zajedno‘

Mladi hrvatski reprezentativac proslavio je odlazak na Euro U-21 i okrenuo se novim izazovima
Piše: Jure BurićObjavljeno: 01. listopad 2022. 07:59

Mlađahni hrvatski reprezentativac, 20-godišnji Luka Sučić, nezaustavljivo maršira putem uspješnosti, kako s hrvatskom reprezentacijom, tako i sa svojim Red Bull Salzburgom. Tek što je trijumfalno u dresu selekcije U-21 okončao borbe s Dancima za odlazak na Europsko prvenstvo, već ga čekaju ga novi izazovi. Naime, Sučić sa svojim Red Bullom dočekuje hrvatskog prvaka, momčad zagrebačkog Dinama, koji u Red Bull Areni gostuje 5. listopada, pa ne čudi da je kao Hrvat u momčadi Crvenih bikova vrlo zanimljiv hrvatskoj nogometnoj javnosti.

S obzirom na uspjehe koji su iza njega, za pretpostaviti je da ima razloga za zadovoljstvo dosadašnjom sezonom i osobnim igračkim razvojem?

- Ne mogu biti nezadovoljan, uostalom, u domaćem prvenstvu smo na prvoj poziciji, igramo Ligu prvaka, s hrvatskom vrstom U-21 izboren je nastup na Europskom prvenstvu... Međutim, uvijek se može bolje i više.

image

Luka Sučić

TOM DUBRAVEC Cropix

Možda čak i bolji

Salzburg je na startu Lige prvaka remizirao s Milanom i Chelseajem. Odličan je to start s obzirom na tvrdnju da ste slabiji nego minule sezone budući je nekoliko važnih igrača otišlo u druge klubove?

- Napustila su nas četiri ključna igrača, oni nam nedostaju, međutim, njihova mjesta zauzeli su drugi, koji vrlo dobro odrađuju svoje zadaće i koji su se odlično uklopili u team. Jednom prigodom naš je trener Matthias Jaissle rekao da smo čak i bolji nego prošle sezone.

Kakav imate odnos s trenerom, koliko često razgovara s vama, usmjerava li vašu nogometnu priču?

- Nas dvojica se već dugo poznajemo, još iz U-18. Dok sam uskakao kao ispomoć u Lieferingu, bio mi je trener. Imamo jako dobar, korektan odnos. Često razgovaramo, daje mi savjete kako poboljšati igru, upozorava ako nešto ne radim dobro. Jako puno drži do mene, a i ja do njega.

Koje su zapravo najjače strane vaše momčadi?

- Držim da smo sjajni u svim linijama - u obrani, vezi i u napadu. Igramo dobar, pobjednički nogomet, više napadački. Samouvjereni smo, kompaktni...

Kako ste doživjeli pobjedu Dinama protiv Chelseaja, je li vas to šokiralo?

- Nisam mogao gledati tu utakmicu, jesno da je taj rezultat iznenađenje za čitav nogometni svijet. Ipak, nije me šokiralo jer dobro znam da i Dinamo igra odličan nogomet, nisu za podcijeniti, imaju igrače koji mogu sami riješiti utakmicu.

Pretpostavljamo da tu u prvom redu mislite na napadački tandem Oršić - Petković, dvojac koji je skupa s vama bio na zadnjem Dalićevom popisu?

- Auuuuu, oni su strašan duo! Najjači igrači Dinama! Morat ćemo na njih pripaziti i to posebno...

Hrvatski reprezentativac je i Josip Šutalo, iz Lige nacija donio je ozljedu, bio je izvan treninga. Bi li vam bilo jednostavnije s Dinamom ako on slučajno ne bi mogao igrati u Salzburgu?

- Mislim sve najbolje o Josipu. Eto, postao je i A reprezentativac, a to može samo ako je pravi. Sigurno da bi nam bilo lakše ako suparniku izostane takav igrač. Međutim, ne želim mu da ga ozljeda spriječi u nastupa. Nek’ je on zdrav!

Nova ljubimac Dinamovih navijača, Robert Ljubičić, vaš je stari znanac iz utakmica austrijske Bundeslige?

- Roberta također cijenim! Rijetko je kvalitetan igrač! Zna lopte, a može trčati dvije utakmice da se ne umori. Moderan nogometaš.

U eteru se svojedobno vrtjela priča da ste navodno simpatizer Hajduka. Hoće li vas to još više motivirati u dvoboju s Dinamom?

- Ma, kakvo motiviranje!? Pa, ja sam nogometni profesionalac i dat ću uvijek sve od sebe za pobjedu momčadi u kojoj igram. Navijač sam svih hrvatskih klubova na međunarodnim utakmicama ako nisu protivnici moje ekipe. Da je slučajno Dinamo u nekoj drugoj skupini, bio bih njegov najžešći navijač!

Ugodno igrati

Kakva su vam očekivanja pred okršaje sa zagrebačkim klubom, što će odlučiti ishod tih dviju međusobnih utakmica? Mogu li, primjerice, Dinamo ili Red Bull Salzburg na koncu skupine biti ispred jednog od divova, Milana ili Chelseaja?

- Tek su dvije runde odrađene, a sad slijede nadolazeće dvije utakmice, koje će po meni biti odlučujuće. Sigurno da će imati utjecaja na rasplet skupine, a osobno mislim da možemo i Dinamo i mi biti ispred Milana i Chelseaja. Ujedno, to mi je i želja, da prođemo i mi i Dinamo!

Dakle, vaša prognoza skupine jest?

- Volio bih da redoslijed bude Red Bull Salzburg, Dinamo, Chelsea, Milan!

image
ASHLEY WESTERN Dppi Via Afp

Mlada vrsta je, dakle, u dva play-off dvoboja s Dancima opet izborila EP, opet s Igorom Bišćanom na klupi. Kakvo mišljenje imate o izborniku, kolike su njegove zasluge za uspjeh U-21?

- Mislim sve najbolje jer je odličan trener i čovjek. Moram, uz izbornika Bišćana, istaknuti i cijeli stručni stožer uz riječi pohvale. Radili smo kvalitetno, pripremali se za ovaj uspjeh, plasman na Europsko prvenstvo govori sve o izborniku i njegovom stožeru. Mi igrači smo ih samo slijedili.

Kako doživljavate svoje mlade vatrene suigrače, kome od njih predviđate velike karijere?

- Hrvatska je sretna jer ima mnogo nadarenih mladih igrača. Tko god od mojih suigrača napravi velike stvari u karijeri, za mene to neće biti iznenađenje. Uistinu, ugodno je igrati s njima.

Skromna proslava

Kapetan vam je bio Bartol Franjić. Zacijelo ste se dotaknuli i njegovog boravka u Wolfsburgu, rada s bivšim hrvatskim izbornikom Nikom Kovačom?

- Da, dotaknuli smo se i te teme. Pun je hvale za rad Nike Kovača, ali svi su nesretni zbog lošijih rezultata. On je uvjeren da će krenuti pozitivni rezultati, ističe da se piše dosta neistina kad je u pitanju situacija u Wolfsburgu.

Kako ste proslavili odlazak na Europsko prvenstvo?

- Slavili smo skromno, proveselili se u svlačionici, pojeli koju pizzu i išli dalje. Je li mi to najveći uspjeh u karijeri? S reprezentacijom U-21 nedvojbeno jest, dok sam s Red Bullom bio u osmini finala Lige prvaka, pa s mladima Salzburga igrao polufinale Lige prvaka, osvojio dva prvenstva, dva Kupa... Međutim, ovaj posljednji uspjeh je posebna radost. Nije bio lagan put, ali cilj smo ostvarili.

Sljedeće godine u lipnju je Europsko nogometno prvenstvo U-21, ali i Final Four Lige nacija. Gdje biste vi radije bili?

- Hrvatski sam reprezentativac, uvijek ću davati sve od sebe u kojoj god momčadi igrao. To sam govorio i ranije, to kažem i vama! Izbornici su ti koji odlučuju, poštovat ću svaku odluku, a što bih ja želio neka ostane moja tajna...

Spreman za iskorak

Koliko mislite još biti dio Red Bull Salzburga i u kojoj ligi Petice biste jednog dana htjeli igrati?

- Možda već sljedećeg ljeta napravim iskorak prema novoj sredini i novim izazovima. Smatram da sam spreman, zreliji sam za tako nešto nego minulog ljeta. A jednog dana želio bih igrati u Španjolskoj, ona najviše odgovara mom stilu igre. No, od svega mi je najbitnije zdravlje, važno je da budem zdrav, a sve ostalo je u Božjim rukama - podvukao je Sučić.

Nominacija za Golden Boy znači mnogo

Nominirani ste za prestižnu nagradu Golden Boy talijanskog Tuttosporta, koji bira najbolje mlade igrače u Europi, vi ste na listi 40 kandidata. Što vam ta nominacija znači?

- Znači mi mnogo jer je to pokazatelj da sam na pravom putu,

da se rad isplati. To mi je još motiv više!

Kapetan je fascinantan, neponovljiv...

Odradili ste već niz treninga u A reprezentaciji, prikupili i tri nastupa. Tko vas najviše impresionira među Vatrenima?

- Naravno - Luka Modrić! Kako na utakmicama, tako na treninzima. Kapetan i imenjak je fascinantan, neponovljiv! Slijede Brozović, Perišić... Zapravo, najbolje bi bilo sve ih nabrojati jer ne znam koga bih izostavio. Sretan sam što sam dio te momčadi!

Smatrate li se sigurnim putnikom u Katar na Svjetsko prvenstvo, očekujete li možda i minutažu na toj svjetskoj smotri nogometa?

- Kao nogometaš, sportaš, imam najviše ciljeve i želim ih dohvatiti. Takva natjecanja su vrh u karijeri svakog igrača, tko tako nešto ne bi želio!? Međutim, ni u ovom slučaju ne odlučujem ja. Moja zadaća i obveza jest igrati u klubu na najbolji mogući način, trenirati, izbjeći ozljede...

ZA HRVATSKU U-15

5 nastupa 1 pogodak

ZA HRVATSKU U-16

1 nastupa 0 pogodaka

ZA HRVATSKU U-17

8 nastupa 4 pogodaka

ZA HRVATSKU U-19

3 nastupa 0 pogodaka

ZA HRVATSKU U-21

7 nastupa 5 pogodaka

ZA HRVATSKU A

3 nastupa0 pogodaka

81 utakmicu već je odigrao za Salzburg uz 13 golova

20 milijuna eura vrijednost je Sučića prema TM-u

Linker
25. svibanj 2024 00:27