NIKOLA VILIC Cropix
ANALIZA TRENERA

Lončarević: Dinamo je trebao odabrati drugi put!; Besek: Nije to kao kad su odlazili Modrić i Eduardo...

Modri su odustali o kluba-partnera, druga momčad će igrati po turnirima. Pametna odluka ili...?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. lipanj 2022. 09:48

Pisali smo o tome kako je Dinamo odustao od kluba-partnera, pa će sljedeće sezone B momčad koju trenira Damir Krznar igrati raznorazne turnire na mnogim lokacijama.

Je li to dobra odluka plave vrhuške, je li to dovoljno za razvoj igrača koji su u drugoj momčadi i imaju aspiracije danas-sutra plasirati se u prvu? O tome smo porazgovarali s dva iskusna stručnjaka, Draženom Besekom i Ilijom Lončarevićem.

- Nema tu pametnog ili nepametnog poteza. Stvar je u programu koji je klub zacrtao, na koji način želi odgajati igrače. Iz povijesti znamo da igrači iz drugih momčadi rijetko kad dolaze igrati u prvu momčad. Tu ne govorim o juniorima, ili onim igračima koji su odigrali nekoliko utakmica u drugoj momčadi, pa su se shodno svojoj kvaliteti, odmah prebacili u prvu. Moramo odijeliti ono što se događalo kad su u nekim godinama Modrić, Eduardo ili Ćorluka odlazili na posudbe. To nije bila priča drugih momčadi, nego prijelazno razdoblje iz juniora u seniore. Mislim da je u današnje vrijeme dobro imati neku filijalu koja je osmišljena za odgoj i razvoj igrača koji su izlazno godište. Ali imati klub-partner u kojem će igrati tvojih deset ili ne znam koliko igrača nije dobro rješenje. To je možda dobro za klubove koji postaju filijala, jer oni tako imaju manje troškove, te da mogu uz kvalitetu koja im dolazi napraviti nekakav rezultat - kaže Besek.

image

Dražen Besek

TOM DUBRAVEC Cropix

Drži da Dinamova vrhuška nije naprečac donijela odluku da neće imati klub-partner.

- Mislim da su u Maksimiru dobro promislili i sve iskalkulirali, te da znaju što od svega mogu očekivati. Turniri? Da, igraju se po cijelom svijetu, evo vidim da se Dinamo vratio s jednog u kojem je izgubio u finalu. E sad, pitanje jest kakve su kategorije. Po meni, dobri su turniri za kadetski i juniorski uzrast. Mogu se iskoristiti za mjerenja u procesima razvoja igrača. Međutim, pitanje jest jesu li dobri za druge momčadi, jer se tu već radi o seniorima. Ne vidim da bi se tu nešto posebno moglo dobiti - zaključio je Besek.

Izazov puno veći

Ilija Lončarević pak razmišlja ovako...

- Mislim da igranje na turnirima nije dovoljno. U drugoj momčadi su igrači koji ulaze u seniorski pogon, oni moraju igrati seniorske prvenstvene utakmice. Samo igrati na turnirima je nedovoljno za njihov razvoj. No dobro, Dinamo radi svoj program onako kako misli da je najbolje - kaže Lončarević.

image

Ilija Lončarević

SPORTSKE NOVOSTI

Drži da nema toliko turnira da bi se mogao ostvariti kontinuitet.

- Ta priča s turnirima nije kontinuirana priča. Tako da nedostaju tjelesna, taktička i psihološka obuka razvoja sposobnosti koja se mora razvijati. Jer se sve to ne može razvijati bez kontinuiteta utakmica iz vikenda u vikend. Po meni, za Dinamo bi bilo bolje da je sklopio partnerski odnos s Interom, o čemu se razmišljalo. Zašto je Dinamo od toga odustao, ne znam. Jer turniri nisu dovoljni izazovi za igrače koji sad moraju razvijati, napredovati. Jer bi to bilo bolje i od one momčadi koja je dosad igrala Drugu ligu. Da, imali su oni izazove u Drugoj ligi, ali realno, nisu bili pravi. Rezultat druge momčadi nije bio važan. Međutim, kad se uđe u pravi drugoligaški klub, onda je bitan rezultat, onda je izazov puno veći. Zato mislim da je Dinamo morao tim putem - zaključio je Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 16:06